Grzybobranie jest jednym z ulubionych zajęć Polaków w okresie jesiennym. I choć sezon w pełni rusza dopiero w połowie września, w lasach już teraz można napełniać koszyki. Pan Maksymilian Dobosz z pewnością nie zapomni o wyjściu, w trakcie którego natknął się na gigantyczny okaz purchawicy olbrzymiej, nazywanej również czasznicą olbrzymią. Jej rozmiary są naprawdę imponujące.
W środę 21 sierpnia na profilu Nadleśnictwo Olesno, Lasy Państwowe dodano post dotyczący spektakularnego znaleziska.
Czy kiedykolwiek spotkaliście się z grzybem, który przypomina piłkę do koszykówki?!
- napisali pracownicy nadleśnictwa. Purchawica olbrzymia potrafi osiągnąć około 50 cm średnicy owocnika i ważyć nawet ponad 20 kg. Niejednej osobie z pewnością w tym momencie pociekła ślinka, na samą myśl o tak sytym obiedzie, którego głównym składnikiem byłby ten przepyszny grzyb. Sami nadleśnicy zauważają, że jest to wyjątkowo smaczny produkt, z którego można przygotować mnóstwo ciekawych potraw. Czasznicę charakteryzuje przyjemny orzechowy smak. Niegdyś była ona wykorzystywana w medycynie ludowej.
Purchawica olbrzymia to prawdziwy cud natury - imponujący wyglądem i bogaty w zastosowania
- czytamy w poście. Pomimo tak wielu ochów i achów trzeba mieć jednak na uwadze pewien aspekt dotyczący purchawicy. Nie wszystkie okazy nadają się do kulinarnej obróbki. Zobacz, jak rozpoznać jadalne grzyby.
Purchawicę olbrzymią można spotkać nie tylko na runach leśnych, ale także na łąkach i pastwiskach. Grzyby te wyrastają najczęściej od lipca do października i wbrew pozorom nie są łatwe do znalezienia. Młode osobniki zebrane we wczesnym okresie wzrostu, odznaczające się białym miąższem są zdatne do jedzenia. Wraz z rozwojem czasznicę zaczynają oblegać zarodniki, które wpływają na zmianę koloru wnętrza kapelusza. Jeśli zauważysz żółto - brązową poświatę zrezygnuj z zerwania danej jednostki, ponieważ nie może być ona już wykorzystana w celach kulinarnych.
W środku tworzy się ogromna ilość zarodników – w jednym grzybie może ich być nawet kilka bilionów
Najrozsądniej będzie zostawić grzyb, aby dojrzał i rozsiał się, tworząc kolejne osobniki w kolejnych latach.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.