Polskie restauracje wśród najtańszych na świecie. Jest nowy ranking. Mamy 3 razy taniej

Najdroższe restauracja na świecie? Choć w postpandemicznym świecie zabrakło wielu lokali, które niegdyś zdobiły szyldem europejskie metropolie i mniejsze miasta, te kultowe - mimo że nieustannie podnoszą finansową poprzeczkę - mają się naprawdę dobrze. I choć wydawać by się mogło, że ceny w niektórych polskich restauracjach przyprawiają o zawrót głowy, są niczym w porównaniu do liderów. Powstał nowy ranking.

Jesteśmy świeżo po wakacjach. Każdy, kto miał w tym roku okazję odwiedzić zagraniczne kraje bądź polskie kurorty, z pewnością choć raz zmierzył wzrokiem menu tych bardziej i mniej znanych restauracji. Przyjęło się już, że wszystko, co "zachodnie", jest droższe. Ale czy na pewno ma to swoje przełożenie na kwestię cen serwowanych nam wraz z posiłkiem przez poszczególne lokale? Niemiecki serwis turystyczny FerryGoGo postanowił sprawdzić, gdzie w Europie zjemy najtaniej a gdzie najdrożej. Jak wypadamy?

Zobacz wideo Znikną restauracje ze średniej półki

Najdroższe restauracje w Europie. Zaskakująca analiza rynku gastronomicznego

W dobie kryzysu gospodarczego większość z nas znacznie baczniej przygląda się wydatkom obciążającym portfel na co dzień i na wakacjach. Z tego powodu jeszcze w 2021 roku twierdzono, że branża gastronomiczna powoli się wykrwawia. A jednak trzy lata później wciąż słyszymy o nowych lokalach, nowych gwiazdkach Michelin i coraz absurdalniejszych cenach za danie. FerryGoGo postanowiło przeanalizować, które kraje w Europie są najdroższe w tej kwestii. Pod uwagę wzięto ceny posiłków dla dwóch osób w 36 restauracji średniej klasy z całej Europy - w końcu chodzi nie tylko o to, by zjeść tanio, ale także o to, by zjeść dobrze. Na tej podstawie pierwsze miejsce zajęła Szwajcaria z kwotą 113,49 euro za dwa dania. Nieco tańsza okazała się Dania z kwotą 100 euro za dwa dania, a podium zamknęła Norwegia, w której zapłacimy 87,49 euro. W pierwszej dziesiątce znajdziemy także Luksemburg, Belgię, Irlandię, Finlandię, Wielką Brytanię oraz Szwecję. We wszystkich tych krajach kwoty wahają się pomiędzy 70 a 80 euro za dwie osoby. Polska natomiast zgarnęła nieco niższe noty.

Najtańsze restauracje w Europie. Polska w ogonie rankingu

Pomimo tego, że wiele osób może uważać ceny w polskich restauracjach za wygórowane, zajmujemy pozycję w rankingu nie najdroższych a najtańszych restauracji. Według analiz FerryGoGo średnio za posiłek dla dwóch osób w naszym kraju zapłacimy 37,34 euro, co pozycjonuje nas na siódmym miejscu rankingu, wyprzedzając jedynie Słowację, Czarnogórę i Portugalię. We wszystkich trzech krajach zapłacimy za posiłki ok. 40 euro.

Aktualnie najtaniej jednak zjemy w Ukrainie. Cena za posiłek dla dwóch osób aktualnie wnosi 22,77 euro. Na Białorusi, w Bośni i Hercegowinie oraz Macedonii ceny nie przekraczają 30 euro.

A co z centrum? Ani drogie, ani tanie okazały się Węgry, Słowenia, Hiszpania i Grecja z cenami wahającymi się między 40 a 50 euro.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: