Przyprawy odgrywają niezwykle ważną rolę podczas gotowania. To właśnie dzięki nim możemy sprawić, że danie będzie mieć wyjątkowy smak lub wręcz przeciwnie - zupełnie się zepsuje. W sklepach można dostać wiele różnych przypraw, jednak mało kto wie, że niektóre z nich mogą być dla człowieka bardzo toksyczne. Wszystko przez pewien związek chemiczny, który jest obecny w wielu popularnych produktach. Mowa dokładnie o kumarynie.
Kumaryny to metabolity roślinne występujące w niektórych gatunkach roślin. Występują w formie wolnej lub sprzężonej w postaci glikozydów. Pełnią bardzo ważną funkcję, bowiem chronią rośliny przed infekcjami lub odpowiadają za ich słodki zapach. To właśnie dlatego wiele z tych gatunków jest wykorzystywanych w kuchni. Jako przyprawy mogą nadać daniu wyjątkowy aromat, jednak dla własnego bezpieczeństwa dobrze jest znać umiar. Większość związków chemicznych z tej grupy nie jest szkodliwa dla zdrowia w stężeniach, w jakich występują naturalnie w jadalnych roślinach. Jeśli jednak przesadzimy z ich ilością, możemy nabawić się poważnych problemów ze zdrowiem. Tolerowane dzienne spożycie kumaryny dla człowieka to 0,1 miligrama na kilogram masy ciała. Przekraczając zalecaną dawkę kumaryna robi się rakotwórcza i ma działania silnie hepatotoksyczne, czyli może uszkodzić wątrobę.
Kumaryna sama w sobie ma postać bezbarwnego, krystalicznego proszku o gorzkim smaku oraz charakterystycznym zapachu przypominającym wanilię lub skoszoną trawę. Zarówno ten związek, jak i jego pochodne, są często wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym oraz gastronomicznym. Kumarynę można bowiem znaleźć w popularnych przyprawach. Jest zawarta między innymi w cynamonie. Warto jednak pamiętać, że przyprawa ta dzieli się na dwa rodzaje:
Sporą ilość kumaryny znajdziemy także w fasoli tonce. Popularnie jest ona nazywana "meksykańską wanilią", ponieważ jej zapach przypomina właśnie tę słodką przyprawę. W 1954 roku została jednak wycofana ze Stanów Zjednoczonych, właśnie z powodu dużej zawartości szkodliwego związku. Co ciekawe, w wielu innych krajach, między innymi w Polsce, jest nadal często stosowana w kuchni.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.