Tuńczyk sprzedawany w Europie jest szkodliwy dla zdrowia. Wykryto wysoki poziom rtęci

Przebadano tuńczyka sprzedawanego na europejskim rynku. Eksperci mówią o skandalu i niewystarczających kontrolach. W konserwach rybnych wykryto niepokojąco wysoki poziom rtęci. Ze sklepowych półek powinna zniknąć nawet połowa tego typu produktów.

Za przeprowadzone badania odpowiada pozarządowa organizacja Bloom działająca na rzecz środowiska morskiego. Do analiz laboratoryjnych przekazano blisko 150 losowo wybranych puszek tuńczyka sprzedawanego w pięciu krajach Europy - Anglii, Niemczech, Włoszech, Hiszpanii i Francji. Po otrzymanych wynikach poinformowano o przekroczonych limitach i zaapelowano o "podjęcie środków nadzwyczajnych".

Zobacz wideo Katastrofa ekologiczna na Odrze. "Miejscowi żyją w strachu"

Tuńczyk w puszce może być niebezpieczny? Te puszki "powinny zostać wycofane ze sprzedaży"

Otrzymane wyniki wykazały, że 100 proc. z przebadanych konserw rybnych zawierało rtęć. W połowie testowanych produktów wykryto wyższe poziomy rtęci, niż wynosi dopuszczalny limit, czyli 0,3 mg na jeden kilogram. Co więcej, w jednej z puszek zakupionych w Paryżu poziom rtęci wyniósł prawie 4 mg na kilogram. To dowodzi temu, że ryby są skażone rtęcią już przed śmiercią. Zdaniem przedstawicieli organizacji dopuszczalne limity dotyczące poziomu rtęci w tuńczyku w Europie "zostały ustalone na podstawie zaobserwowanego stopnia skażenia ryby, a nie na podstawie zagrożenia, które rtęć stanowi dla zdrowia ludzkiego".

Ze względu na zagrożenia wynikające z regularnego spożywania rtęci, nawet w małych dawkach, wszystkie puszki przekraczające limit 0,3 mg/kg powinny zostać wycofane ze sprzedaży

- apeluje Bloom.

Przetestowali tuńczyka sprzedawanego w Europie. Legalnie sprzedają zanieczyszczone produkty

Organizacja działająca na rzecz środowiska morskiego przypomina, że rtęć została sklasyfikowana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) jako jedna z dziesięciu substancji stanowiących największe zagrożenie dla zdrowia publicznego. Rtęć jest neurotoksyczna, co oznacza, że wpływa negatywnie na funkcjonowanie układu nerwowego. W przypadku przyjęcia dużej dawki może skutkować śmiercią w ciągu zaledwie kilku minut. Według WHO prowadzi także do zaburzeń neurologicznych i behawioralnych.

Właściciele zakładów przemysłowych mogą legalnie sprzedawać zanieczyszczone rtęcią produkty. Dawanie pozwolenia na sprzedaż takich produktów jest niewybaczalne i ma konsekwencje

- skomentowała wyniki Julie Guterman, francuska przedstawicielka Bloom, cytowana przez serwis Zielona Interia. W związku z tym 29 października 2024 roku organizacje Bloom i Foodwatch zaapelowały o "podjęcie środków nadzwyczajnych, w tym obniżenie dozwolonych limitów rtęci".

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: