Polska znów może pochwalić się lokalną kuchnią. Nasza wędzona kiełbasa doczekała się ogromnego wyróżnienia, ponieważ wpisano ją na pierwsze miejsce rankingu 64 najlepszych kiełbas w Europie. Tym samym wyprzedziła popularne wyroby z Niemiec, Austrii, a nawet Szwajcarii.
Tuż za polską kiełbasą wędzoną znalazła się kiełbasa produkowana w rejonie Norymbergi, natomiast podium zamknęła turyńska kiełbasa grillowa.
Kiełbasa wędzona to rodzaj tradycyjnej polskiej kiełbasy. Przygotowuje się ją z mielonego mięsa wieprzowego, które jest peklowane, a następnie doprawiane solą, pieprzem, cukrem, czosnkiem i (opcjonalnie) majerankiem. Mieszanka mielonego mięsa jest umieszczana w dużej osłonce w kształcie pierścienia i wędzona na zimno przez 1 do 1,5 dnia. Obecnie jest zazwyczaj wędzona na gorąco, ponieważ to pozwala na łatwiejsze i szybsze gotowanie kiełbasy
- opisano nasz lokalny wyrób w serwisie Taste Atlas. Zdaniem autorów rankingu istnieje również "inna wersja tej autentycznej kiełbasy", którą polski rząd wprowadził w 1964 roku. Jej skład to 80 proc. wieprzowiny oraz 20 proc. mięsa wołowego. Najczęściej podaje się ją upieczoną lub dodaje do tradycyjnych polskich zup. Okazuje się jednak, że nie tylko polska kiełbasa wędzona zasłużyła na wyróżnienie. Tuż za podium znalazł się również inny przysmak pochodzący z naszego kraju.
Doceniona została także klasyczna kiełbasa polska, czyli "jedna z najbardziej tradycyjnych polskich kiełbas, która jest wytwarzana zgodnie z odwieczną metodą produkcji".
Ta odmiana kiełbasy składa się z chudej wieprzowiny i półtłustej wieprzowiny, cukru, czosnku oraz przypraw, takich jak pieprz, majeranek, mielona gorczyca i tymianek, które są łączone, a następnie schładzane przed włożeniem do osłonek wieprzowych
- czytamy w opisie. W pierwszej dziesiątce zestawienia uwzględniono również kiełbasę wiejską, która przygotowywana jest ze skrawków tłuszczu oraz mieszkanki mielonej wieprzowiny i cielęciny. Doprawia się ją czosnkiem i majerankiem. Polskim wyrobom udało się wyprzedzić między innymi słynne czeskie parówki, produkty mięsne z Holandii, Austrii, Szwajcarii oraz Węgier. W rankingu uwzględniono także polską kaszankę, jednak ta znalazła się poza pierwszą dziesiątką. Co ciekawe, według serwisu Taste Atlas, współczesna kaszanka aktualnie "jest jedną z najczęściej spożywanych polskich kiełbas".
Warto jednak zaznaczyć, że serwis stworzył również ranking, za który odpowiadali sami czytelnicy. Najlepsze wyroby mięsne pochodzące z całego świata wybierali poprzez głosowanie i w tym przypadku kiełbasa wędzona znalazła się dopiero na miejscu 20.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.