• Link został skopiowany

Polski mięsny przysmak jednym z najgorszych na świecie. Tylko jeden produkt go wyprzedził [RANKING]

Popularny przewodnik kulinarny Taste Atlas opublikował niedawno ranking najgorszych produktów mięsnych na świecie. Ku zaskoczeniu, na podium znalazł się polski specjał. Wielu z nas zajada się nim codziennie. Dlaczego tak bardzo nie spodobał się internautom?
mięso (Zdj. ilustracyjne)
U. J. Alexander/istock

Zwykle Polska słynie z pysznej lokalnej kuchni. Choć takie potrawy jak pierogi, sernik czy bigos cieszą się popularnością na całym świecie, to niestety niektóre nasze specjały nie należą do lubianych. Jeden z nich trafił właśnie na listę najgorszych potraw mięsnych świata, gdzie zajął drugie miejsce. Dlaczego mało kto lubi ten przysmak?

Zobacz wideo Mięso z in vitro? Pierwszy raz zjedzono je w 2013 roku [Next Station]

Jakie mięso jest najgorsze? Stworzono ranking najsłabiej ocenionych produktów

Przewodnik kulinarny Taste Atlas słynie głównie z rankingów najlepszych dań, jednak czasem tworzy też listę najgorszych potraw. Kilka dni temu opublikował właśnie takie zestawienie. Internauci wybrali najgorsze mięsne przysmaki z całego świata, a niechlubne pierwsze miejsce zajęła przekąska ze Słowenii, czyli Tlačenica. To rodzaj prasowanej kiełbasy wieprzowej, wytwarzanej z różnych części świni, głównie głowy, serca, języka, skóry i policzków. Mięso jest najpierw gotowane, a następnie pozbawiane kości i krojone na kawałki. Całość powinna zostać dobrze zmieszana i doprawiona takimi przyprawami jak sól, czarny pieprz, słodką lub ostrą papryką i czosnkiem. Później mięso wkłada się do czystego świńskiego żołądka lub jelita grubego. Po nadzianiu kiełbasa jest gotowana w wodzie na małym ogniu, a następnie schładzana i prasowana. Tlačenicę można zjeść zaraz po ugotowaniu lub dodatkowo ją uwędzić i ususzyć. Przysmak ten znany jest jeszcze pod takimi nazwami jak švargl, presvuršt lub prezvuršt.

Co wchodzi w skład salcesonu? Wielu nie lubi tego produktu

Drugie miejsce zajął przysmak z Polski, czyli salceson. Przygotowywany jest z głowizny wieprzowej, wołowej lub cielęcej z dodatkiem tłuszczu, podrobów, krwi, okrawków mięsa, skórek i przypraw. Mięso do tego specjału jest najpierw poddawane peklowaniu, a następnie musi zostać obgotowane i dobrze przyprawione. Na koniec mięsem wypełnia się żołądki wieprzowe lub pęcherze wołowe, całość gotuje się i prasuje. W sklepach można dostać różne salcesony, jednak ich nazwy są zwykle uzależnione od rodzaju mięsa i przypraw.

Ranking 10 najgorszych mięsnych przysmaków prezentuje się następująco:

  1. Tlačenica (Słowenia)
  2. Salceson (Polska)
  3. Liptovská saláma (Słowacja)
  4. Sülze (Niemcy)
  5. Teewurst (Niemcy)
  6. Disznósajt (Węgry)
  7. Halberstädter Würstchen (Niemcy)
  8. Coppiette (Włochy)
  9. Andouille de Guémené (Francja)
  10. Bierschinken Wurst (Niemcy)

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: