Zwykle Polska słynie z pysznej lokalnej kuchni. Choć takie potrawy jak pierogi, sernik czy bigos cieszą się popularnością na całym świecie, to niestety niektóre nasze specjały nie należą do lubianych. Jeden z nich trafił właśnie na listę najgorszych potraw mięsnych świata, gdzie zajął drugie miejsce. Dlaczego mało kto lubi ten przysmak?
Przewodnik kulinarny Taste Atlas słynie głównie z rankingów najlepszych dań, jednak czasem tworzy też listę najgorszych potraw. Kilka dni temu opublikował właśnie takie zestawienie. Internauci wybrali najgorsze mięsne przysmaki z całego świata, a niechlubne pierwsze miejsce zajęła przekąska ze Słowenii, czyli Tlačenica. To rodzaj prasowanej kiełbasy wieprzowej, wytwarzanej z różnych części świni, głównie głowy, serca, języka, skóry i policzków. Mięso jest najpierw gotowane, a następnie pozbawiane kości i krojone na kawałki. Całość powinna zostać dobrze zmieszana i doprawiona takimi przyprawami jak sól, czarny pieprz, słodką lub ostrą papryką i czosnkiem. Później mięso wkłada się do czystego świńskiego żołądka lub jelita grubego. Po nadzianiu kiełbasa jest gotowana w wodzie na małym ogniu, a następnie schładzana i prasowana. Tlačenicę można zjeść zaraz po ugotowaniu lub dodatkowo ją uwędzić i ususzyć. Przysmak ten znany jest jeszcze pod takimi nazwami jak švargl, presvuršt lub prezvuršt.
Drugie miejsce zajął przysmak z Polski, czyli salceson. Przygotowywany jest z głowizny wieprzowej, wołowej lub cielęcej z dodatkiem tłuszczu, podrobów, krwi, okrawków mięsa, skórek i przypraw. Mięso do tego specjału jest najpierw poddawane peklowaniu, a następnie musi zostać obgotowane i dobrze przyprawione. Na koniec mięsem wypełnia się żołądki wieprzowe lub pęcherze wołowe, całość gotuje się i prasuje. W sklepach można dostać różne salcesony, jednak ich nazwy są zwykle uzależnione od rodzaju mięsa i przypraw.
Ranking 10 najgorszych mięsnych przysmaków prezentuje się następująco:
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.