Stowarzyszenie L’Associazione Verace Pizza Napoletana skupia około 1100 pizzerii z ponad 50 krajów, a o ostatecznych wynikach decydują sami właściciele lokali. Najlepsza pizza neapolitańska została wybrana poprzez anonimowe głosowanie. Jak się okazało, zwycięzcą została pizzeria Zielona Górka z Pabianic zlokalizowanych w województwie łódzkim. To ogromne wyróżnienie zarówno dla samej restauracji, jak i naszego kraju, ponieważ byliśmy w stanie pokonać nawet wyroby rodowitych Włochów.
Pizza neapolitańska to prawdziwy symbol Włoch. Ten przysmak został nawet wpisy na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. To sprawia, że zwycięstwo w prestiżowym rankingu jest ogromnym wyróżnieniem dla polskiego lokalu - tym bardziej że prawdziwa pizza neapolitańska musi być przygotowywana wedle ściśle określonych zasad. Sporym zaskoczeniem może być także to, że restauracja Pabianic była w stanie pokonać rywali z samego Neapolu nazywanego stolicą pizzy.
Spotkało nas coś wyjątkowego! Kiedy ponad 10 lat temu postanowiliśmy przewrócić nasze życia do góry nogami dla Pizzy i wartości tradycji za nią stojącej, marzyliśmy tylko o zrobieniu dobrej Pizzy! To, co wydarzyło się w tym tygodniu, jest absolutnym spełnieniem wszelkich marzeń! Zaczynaliśmy w garażu na małych piecykach, a pierwszego dnia mieliśmy przygotowane może 8 kulek Pizzy czekających na Gości, czyli Was!
- napisano na profilu restauracji Zielona Górka. Jak wyjaśnia serwis Story.pl, sam jej właściciel - Jędrzej Lewandowski - przyznał, że nawet nie marzył o takim wyróżnieniu. W jego opinii jest to promocja nie tylko dla lokalu, ale także Pabianic oraz całej Polski, która była w stanie poradzić sobie z tak potężną konkurencją. Warto również zaznaczyć, że Zielona Górka została dopiero drugim zwycięzcą rankingu spoza Włoch. W ubiegłym roku prestiżowy tytuł przypadł pizzerii z São Paulo w Brazylii.
Znam historię Jędrka i jest tematem na książkę. Jak architekt wsłuchał się w swoją pasję. (...) Sukces polskiej pizzerii jest gigantyczny. Jędrek jest wpatrzony w naukę i to ona oraz powtarzana tysiące razy tradycja robienia pizzy stoi za tym sukcesem. Polak wygrał plebiscyt organizowany przez stowarzyszenie z Neapolu, który jest stolicą pizzy
- odniósł się do sprawy Maciej Kawecki.
Jędrzej Lewandowski, a więc właściciel Zielonej Górki, z wykształcenia jest architektem i przez lata pracował w swoim zawodzie. Z czasem jednak marzenia zaczęły wygrywać i wówczas postanowił całkowicie odmienić swoje życie. Przez dwa lata uczył się piec w garażu, szukając idealnych rozwiązań, proporcji i składników. Tak powstały jego pierwsze pizze, a z czasem udało mu się osiągnąć smak, którego nie powstydziłaby się żadna włoska restauracja. Gdy doszedł do perfekcji, podjął decyzję o otworzeniu własnej pizzerii i dość szybko zyskał ogromne uznanie klientów oraz stał się mistrzem tradycyjnej pizzy neapolitańskiej.
Zobacz też: Nadmorska atrakcja z piekła rodem. Mapping rozwścieczył mieszkańców. Doszło do awarii
Warto dodać, że właściciele lokali zrzeszonych w stowarzyszeniu AVPN podróżują po całym świecie, wybierają lokale i oceniają wyroby według surowych kryteriów. W ten sposób odnajdują lokale, które zasługują na największe uznanie. Istotne jest także to, że poza pierwszym miejscem w rankingu L’Associazione Verace Pizza Napoletana Zielona Górka już trzy razy znalazła się w zestawieniu Top 50 Pizza World. Pabianicki lokal zajął też 20. miejsce na liście najlepszych pizzerii neapolitańskich w Europie.
Dziękuje my, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.