• Link został skopiowany

Wygląda jak pietruszka. Jeden kęs wystarczy, by skończyć w szpitalu

Przemierzając łąki, lasy i polany można niekiedy się zdziwić, że w tak dzikim otoczeniu rośnie pietruszka. Okazuje się, że to wcale nie jest popularne warzywo, które wykorzystujemy do przyrządzania potraw. Lepiej trzymaj się od tego "podrabiańca" z daleka. To jedna z najniebezpieczniejszych roślin w kraju.
Szczwół plamisty
Fot. istockphoto.com/ autor OlyaSolodenko

Wiosną nie sposób nie zachwycić się urokiem kwitnących roślin. Na polanach, łąkach czy brzegach lasów można spotkać zjawiskowo piękne kwiaty i kłącza. Jednymi z okazów, wyrastającymi w tych miejscach są rośliny z rodziny selerowatych. Do tej grupy należy m.in. popularna i często wykorzystywana przez nas w kuchni pietruszka. Niestety spokrewniony jest z nią również barszcz Sosnowskiego, który nie cieszy się zbyt dobrą opinią i to nie bez przyczyny. Na tym jednak nie kończy się lista "czarnych owiec" w rodzinie. W Polsce można znaleźć również innego kuzyna aromatycznej natki, który jest zabójczo trujący i bardzo do niej podobny. Lepiej go nie zrywać, bo konsekwencje mogą być naprawdę poważne.

Zobacz wideo Po oceanie pływa ważąca 200 mln ton masa gronorostów

Najbardziej trujące rośliny w Polsce. Lepiej uważaj na te gatunki

Lista trujących okazów występujących na terenie Polski jest dość spora. Niektóre z nich można jednak hodować w ogrodzie, pod warunkiem zachowania odpowiednich środków ostrożności. Do tego typu odmian należy m.in. cis pospolity, wawrzynek wilczełyko, bluszcz pospolity, laurowiśnia wschodnia, bez czarny czy łubin. Zero tolerancji należy jednak skierować w stronę barszczu Sosnowskiego, który uchodzi za jeden z najniebezpieczniejszych okazów rosnących w Polsce. Tuż obok niego klasyfikuje się inna roślina z rodziny selerowatych, która łudząco przypomina pietruszkę.

Zobacz też: Składowisko odpadów promieniotwórczych otwarte. To ostatni moment

Szczwół plamisty zazwyczaj rośnie na łąkach, nieużytkach rolnych, w rowach, na brzegach lasów, przy drogach, ale także niekiedy może pojawić się również w twoim ogrodzie. Dlatego tak ważne jest, aby umieć go rozpoznać i nie pomylić trujaka z natką. Wystarczy nawet najmniejsza interakcja z jego sokami, aby doznać poważnego zatrucia. Warto uważać, ponieważ do tej pory nie wynaleziono antidotum.

Szczwół plamisty - trucizna w zielonej odsłonie. Zanim zerwiesz, powąchaj

Kwas mrówkowy, masłowy, cykutyna i koniina - to właśnie te trujące substancje skrywają się w roślinie, która z pozoru wygląda dość niegroźnie i przypomina pietruszkę. Spośród tych wszystkich trujących składników najniebezpieczniejsza jest koniina. Nawet gdy wysuszymy szczwół plamisty, będzie stanowił zagrożenie dla zdrowia człowieka, natomiast świeży okaz może doprowadzić nieszczęśnika, który wejdzie w kontakt z sokami rośliny, nawet do śmierci. Wśród pierwszych objawów zatrucia wyróżnia się: drżenie, nadmierna produkcja śliny, rozszerzone źrenice, bóle mięśni, osłabienie, paraliż, spadek rytmu serca, utrata mowy, konwulsja i utrata przytomności. Aby uniknąć tego typu doświadczeń, zanim zdecydujesz się zerwać roślinę przypominającą pietruszkę - powąchaj ją. Szczwół plamisty odznacza się brzydkim, mysim zapachem. Dodatkowo na jego łodydze można zauważyć niewielkie czerwone plamki.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: