Przez wiele lat pacjenci przebywający w szpitalach skarżyli się na jakość posiłków. Ministerstwo Zdrowia w trosce o dobro schorowanych osób postanowiło stworzyć pilotażowy program, który nazwano "Dobry posiłek w szpitalu". Dzięki pozyskiwaniu dodatkowych środków z Narodowego Funduszu Zdrowia jadłospis w 600 placówkach uległ diametralnej zmianie. Po dwóch latach obserwacji nadchodzi czas na generalną rewolucję we wszystkich krajowych ośrodkach. Nie wykluczone, że na talerzach rekonwalescentów znajdą się nawet krewetki.
Od 30 września 2023 roku, na terenie kilkuset placówek zdrowotnych w kraju, zaczął działać program "Dobry posiłek w szpitalu". Wprowadzenie tej inicjatywy miało na celu zapewnienie pacjentom wartościowych posiłków, przystosowanych do ich stanu zdrowia oraz zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach. Wersja pilotażowa wkrótce ma się zakończyć, a od 1 października 2025 roku zostanie wprowadzone w życie rozporządzenie zmieniające praktyki żywieniowe, które do tej pory funkcjonowały w wielu szpitalach.
Zobacz też: Wziął urlop na opiekę nad psem. Potem zażądał ponad 11 tys. zł odszkodowania
Nowe regulacje będą dotyczyć kaloryczności oferowanych posiłków, która do tej pory była na bardzo niskim poziomie. Standardowa dieta od teraz będzie mieścić się w zakresie 1800-2400 kcal/dobę. Osoby, którym dietetyk zaleci dietę redukcyjną, otrzymają posiłki o wartości energetycznej do 1800 kcal/dobę. Dodatkowo nocna przerwa pomiędzy posiłkami, która niegdyś wynosiła ponad 14 godzin, teraz nie będzie mogła przekraczać 13 godzin. W ramach tworzenia nowego rozporządzenia Ministerstwo Zdrowia wymieniło również listę produktów, które w najbliższym czasie powinny regularnie znajdować się na talerzach pacjentów objętych podstawową dietą.
Pobyt w szpitalu raczej nikomu nie kojarzy się zbyt dobrze. Promykiem radości w tej całej sytuacji może być jednak wizja zmian dotyczących jadłospisu w lecznicach. W tabeli produktów, które Ministerstwo Zdrowia planuje wprowadzić do podstawowej diety każdego pacjenta, znalazły się ciekawe propozycje. Największe poruszenie bez wątpienia wzbudzają krewetki, które mają być podawane głównie kobietom w ciąży oraz w okresie laktacji. Pozostając przy owocach morza, rekonwalescenci będą mieli okazję zasmakować mięsa z halibuta, karmazyna i karpia. Na liście znalazły się także:
Wszystkie szpitale na terenie Polski będą musiały dostosować się do nowych regulacji do końca marca 2026 roku.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.