Jak zrobić chlebek bananowy idealny na śniadanie lub do szkoły?
Jak zrobić chlebek bananowy w kilka chwil? To bardzo proste! Jeżeli szukasz pomysłu na smaczne, ale nieco inne śniadanie to z całą pewnością ten przepis jest dla Ciebie. Chlebek bananowy fit sprawdzi się także jako przekąska w ciągu dnia lub podczas rodzinnego wypadu. Dodatek w postaci smakowitych orzechów i kokosowych wiórków sprawi, że chlebek będzie przepyszny. Ciasto bananowe można podawać samo lub pokusić się o wykonanie polewy. Jednak nie jest to konieczne. Chlebek sam w sobie jest na tyle wyjątkowy, że nie musimy dokładać sobie pracy.
Szybkie ciasto bananowe - jak zrobić znakomity chlebek bananowy? Podpowiadamy
Szybkie ciasto bananowe to ogromna oszczędność czasu, a jednocześnie sposób na urozmaicenie menu. Chlebek bananowy to propozycja dla osób, które szukają nowych smaków. Taki chlebek można spożywać samodzielnie lub posmarować ulubionymi konfiturami lub masłem orzechowym. To jedna z wielu propozycji. Wilgotne ciasto bananowe zrobi furorę! Przejdźmy teraz do receptury:
Składniki:
- 4 jaja
- 250 g cukru
- 200 g masła
- 4-5 bananów
- 650 g mąki
- 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina soli
- łyżka sody oczyszczonej
- 200 g posiekanych orzechów
- 200 g wiórków kokosowych
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik.
- Jajka rozbij i wymieszaj.
- Dodaj masło, cukier.
- Obierz banany, rozgnieć je widelcem i dodaj do masy.
- Całość wymieszaj.
- W oddzielnym naczyniu wymieszaj przesianą mąkę, sól oraz sodę i proszek do pieczenia.
- Później dodaj powyższe składniki do masy bananowej.
- Dorzuć wiórki i orzechy. Wymieszaj.
- Przygotuj keksówkę.
- Przelej masę do keksówki. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.
Chlebek bananowy bez cukru
Wilgotny chlebek bananowy bez cukru to zdrowsza wersja tego przysmaku. Dodatek korzennych przypraw i słodkiego miodu zachwyci wszystkich domowników i gości. Przejdźmy zatem do wykonania:
Składniki:
- 500 g mąki owsianej
- 3 banany
- 5 łyżek miodu
- cynamon, kardamon
- 3 jajka
- łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie krok po kroku:
- Przesiewamy mąkę.
- Dodajemy jajka, sodę, miód oraz rozgniecione banany. Doprawiamy do smaku.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
- Przygotowujemy foremkę do pieczenia i przekładamy do niej gotowe ciasto.
- Pieczemy chlebek w temperaturze około 175 stopni z termoobiegiem przez 30 minut.
- Ciasto jest gotowe do podania.
Zobacz też: Muffiny bananowe - przekąska nie tylko dla najmłodszych. Sekretny składnik sprawi, że będą wilgotne i puszyste