Chlebek bananowy - szybki i smaczny przepis na inne śniadanie

Chlebek bananowy urozmaici Twoje śniadania! Możesz być pewny, że Twoja rodzina, znajomi będą zachwyceni smakiem. Przepis jest banalny, ale jakże efektowny! Wypróbuj recepturę, a nie pożałujesz.

Jak zrobić chlebek bananowy idealny na śniadanie lub do szkoły?

Jak zrobić chlebek bananowy w kilka chwil? To bardzo proste! Jeżeli szukasz pomysłu na smaczne, ale nieco inne śniadanie to z całą pewnością ten przepis jest dla Ciebie. Chlebek bananowy fit sprawdzi się także jako przekąska w ciągu dnia lub podczas rodzinnego wypadu. Dodatek w postaci smakowitych orzechów i kokosowych wiórków sprawi, że chlebek będzie przepyszny. Ciasto bananowe można podawać samo lub pokusić się o wykonanie polewy. Jednak nie jest to konieczne. Chlebek sam w sobie jest na tyle wyjątkowy, że nie musimy dokładać sobie pracy.

Szybkie ciasto bananowe - jak zrobić znakomity chlebek bananowy? Podpowiadamy

Szybkie ciasto bananowe to ogromna oszczędność czasu, a jednocześnie sposób na urozmaicenie menu. Chlebek bananowy to propozycja dla osób, które szukają nowych smaków. Taki chlebek można spożywać samodzielnie lub posmarować ulubionymi konfiturami lub masłem orzechowym. To jedna z wielu propozycji. Wilgotne ciasto bananowe zrobi furorę! Przejdźmy teraz do receptury:

Składniki:

  • 4 jaja
  • 250 g cukru
  • 200 g masła
  • 4-5 bananów
  • 650 g mąki
  • 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • łyżka sody oczyszczonej
  • 200 g posiekanych orzechów
  • 200 g wiórków kokosowych

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik.
  2. Jajka rozbij i wymieszaj.
  3. Dodaj masło, cukier.
  4. Obierz banany, rozgnieć je widelcem i dodaj do masy.
  5. Całość wymieszaj.
  6. W oddzielnym naczyniu wymieszaj przesianą mąkę, sól oraz sodę i proszek do pieczenia.
  7. Później dodaj powyższe składniki do masy bananowej.
  8. Dorzuć wiórki i orzechy. Wymieszaj.
  9. Przygotuj keksówkę.
  10. Przelej masę do keksówki. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.

Chlebek bananowy bez cukru

Wilgotny chlebek bananowy bez cukru to zdrowsza wersja tego przysmaku. Dodatek korzennych przypraw i słodkiego miodu zachwyci wszystkich domowników i gości. Przejdźmy zatem do wykonania:

Składniki:

  • 500 g mąki owsianej
  • 3 banany
  • 5 łyżek miodu
  • cynamon, kardamon
  • 3 jajka
  • łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie krok po kroku:

  1. Przesiewamy mąkę.
  2. Dodajemy jajka, sodę, miód oraz rozgniecione banany. Doprawiamy do smaku.
  3. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Przygotowujemy foremkę do pieczenia i przekładamy do niej gotowe ciasto.
  5. Pieczemy chlebek w temperaturze około 175 stopni z termoobiegiem przez 30 minut.
  6. Ciasto jest gotowe do podania.

Zobacz też: Muffiny bananowe - przekąska nie tylko dla najmłodszych. Sekretny składnik sprawi, że będą wilgotne i puszyste

Więcej o: