przetwory
-
Jak otworzyć uparty słoik? Myki na zassaną zakrętkę warto zapamiętać raz na zawsze
Jak otworzyć słoik? Chyba każdy z nas kojarzy ten scenariusz, kiedy obiad już prawie na stole, ale jeszcze biegniemy do spiżarni po słoik z pyszną zimową...
-
Przepis na najlepszy pod słońcem dżem z malin - robi furorę wśród gospodyń. Smak nie do podrobienia
Dżem z malin to produkt, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Jest to jeden z najpopularniejszych przetworów owocowych, który gości na naszych stołach od...
-
Ta marmolada smakuje jak słodko-kwaśne żelki. Podbija smak każdych lodów. Mało kto zna ten przepis
Marmolada z tego owocu to smaczny rarytas, który możesz przygotować w domowym zaciszu. Wyrób cieszy się szczególną popularnością w Grecji, gdzie przygotowuje...
-
Ogórki po watykańsku zachwycają smakiem od pierwszego kęsa. Mało kto wie, jak je zrobić
Każdego roku w hurtowych wręcz ilościach przygotowujemy ogórki kiszone lub konserwowe. Jeśli chcesz wypróbować czegoś nowego, to polecamy ogórki po watykańsk...
-
Sałatkę z kapusty na zimę robię na tony. Pasuje nie tylko do schabowego
Sałatka z kapustą na zimę od wielu lat gości na naszych półkach spiżarnianych. Kapusta to bardzo zdrowe warzywo, które można wykorzystać w kuchni. W prosty...
-
Taki dżem pasuje do pasztetów, wędlin i mięs. Mało kto go robi, a jest lepszy niż żurawina
Lato to doskonały czas na robienie przetworów owocowych. Dżem z tych owoców nie jest może tak popularny, jak dżem z malin lub truskawek, ale z pewnością wart...
-
Twarde jak skała, złotawe ogórki z curry z nutką słodyczy. Przepis na lata
Przetwory z ogórkami na zimę to must have każdej spiżarni. Chcesz urozmaicić swoją piwniczkę i cieszyć się rewelacyjnym smakiem? Zrób pyszne ogórki z curry....
-
Przez to ogórki kiszone są puste w środku i niesmaczne. Nie popełnij tego częstego błędu
Jak zrobić dobre ogórki kiszone? Na pierwszy rzut oka te przetwory wydają się proste w przygotowaniu, jednak w trakcie można popełnić wiele błędów. Często...
-
Przepis na ogórki kiszone. Dodaj zamiast chrzanu. Będą twarde i chrupiące jak z babcinej spiżarni
Co zrobić, żeby ogórki kiszone były chrupkie? Wiele osób dodaje w tym celu chrzan do słoika, jednak nie każdy lubi jego ostry aromat. Jeśli wolisz łagodniejs...
-
Gdzie wyrzucić słoik z zepsutymi przetworami? Jeden błąd może zepsuć recykling
Wydawać by się mogło, że z tego rodzaju odpadami sprawa jest stosunkowo prosta. Mamy tu na myśli słoiki. Gdzie wyrzucić czyste szkło, to raczej wiemy, ale co...
-
Prosty przepis na pyszne "krokodylki". Pasują do kanapek, obiadu i grilla
Jak się robi "krokodylki"? Takie ogórki to jedne z najlepszych przetworów na lato. Dzięki pikantnym dodatkom w zalewie są znacznie wyrazistsze niż kiszone cz...
-
To dlatego twoje ogórki małosolne szybko się psują. Nie popełnij tych popularnych błędów
Jak zrobić dobre małosolne ogórki? Wbrew pozorom nie jest to takie proste, jak mogłoby się wydawać. Warzywa często miękną w słoikach i szybko się psują, prze...