przetwory
-
Jak zrobić ocet jabłkowy samodzielnie w domu? Prosta receptura na domowy specyfik pełen zdrowia
Jak zrobić ocet jabłkowy? Ocet jabłkowy to prawdziwa skarbnica zdrowia, a samodzielne jego przygotowanie to powód do dumy i satysfakcji. Jak zrobić najlepsze...
-
Jak długo mogą stać ogórki kiszone? Przetwory też mają datę ważności
Ile można trzymać ogórki kiszone? Nawet domowe przetwory mają swój termin przydatności do spożycia. Nim otworzysz słoik, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy,...
-
Jak zrobić dynię do słoików, aby była kwaśna i chrupiąca? Wbrew pozorom nie jest to trudne
Przetwory z dyni to sposób na przechowanie tego wspaniałego produktu przez cały rok. Ten uniwersalny składnik z chęcią wykorzystywany jest zarówno do dań...
-
Dżem z pigwy - smaczny, zdrowy i aromatyczny. Jak go zrobić?
Dżem z pigwy zyskuje na coraz większej popularności. Pigwa to owoc niezwykle zdrowy, jednak ze względu na swój cierpki smak, nie jest spożywany na surowo....
-
Robienie słoików nigdy nie było tak banalne. Nowa metoda pasteryzacji "na sucho" podbija internet
Zima to idealny moment, by otulić się domowym ciepłem i smakami lata zamkniętymi w słoikach. Tradycyjne metody konserwacji w garnku z wodą odchodzą już do...
-
Pigwa. Czemu warto jeść pigwę? [właściwości i zastosowanie]
Pigwa to niewielkie drzewo owocowe, które zyskuje coraz większą popularność w naszym kraju. Choć specyficzny miąższ i smak owoców z pigwy sprawia, że nie...
-
Mięso w słoikach, czyli babciny przysmak wciąż na topie. Jak je zrobić i dlaczego warto?
Mięso w słoikach to przysmak, który kojarzymy zazwyczaj z domem rodzinnym i kuchnią babci. W przeszłości mięso w słoiku było najpopularniejszym sposobem na...
-
Sok pomidorowy na zimę idealny do domowej spiżarki. Bez wyciskarki też dasz radę!
Sok pomidorowy na zimę to świetny pomysł, bo pozwala korzystać z tych pysznych warzyw o każdej porze roku. Powszechnie wiadomo, że warzywa najsmaczniejsze są...
-
Jak suszyć grzyby, aby zachować ich niepowtarzalny smak i aromat? Poznaj nasze rady
Jak suszyć grzyby? Suszenie grzybów to jedna z metod konserwacji, która pozwala na zachowanie wyjątkowego smaku i aromatu tych leśnych przysmaków. Dowiedz si...
-
Dżem z fig to prawdziwy rarytas wśród domowych przetworów. Jak go zrobić?
Dżem z fig to wyjątkowy produkt, który w ostatnim czasie zyskuje na coraz większej popularności. Wyróżnia się unikatowym smakiem i znajduje szerokie...
-
Zalewa do grzybów na kilka sposobów. Przygotuj najsmaczniejsze przetwory z grzybów na zimę!
Zalewa do grzybów może być przygotowywana na kilka sposobów. Grzybobranie w naszym kraju to dla wielu osób ulubione hobby, a także sposób na przygotowanie...
-
Jak kisić ogórki na zimę, żeby były twarde i chrupiące? Oto przepis na polskie superprzetwory
Ogórki kiszone na zimę to jeden z kluczowych i najpowszechniejszych przetworów w naszych spiżarniach. Receptura przygotowania najsmaczniejszej ogórków...