Sałatka z ogórków na każdą okazję
Piklowane ogórki to element tradycyjnej kuchni polskiej. Przygotowane przetwory z dumą ustawiamy na piwnicznej półce po to, aby zimą nie zabrakło warzyw do obiadu oraz wyrazistej przekąski na imprezę. Sałatka z ogórków, sałatka szwedzka, sałatka szwabska to najczęściej przygotowywane potrawy z ogórków. Przepisy krok po kroku prezentujemy poniżej.
Sałatka z ogórków do słoików - czas na zapasy
Przygotowanie zajmuje około godziny, ale później przez całą zimę można cieszyć się z własnoręcznie przygotowanych zapasów. Sałatka z ogórków do słoików nie jest trudna do przygotowania. Listę składników oraz przepis krok po kroku znajdziesz poniżej.
Lista składników:
- zielone ogórki - 4 kg,
- marchew - 0,5 kg,
- cebula - 0,5 kg,
- ocet - 1 szklanka,
- cukier - 1 szklanka,
- olej - 1 szklanka,
- sól - 3 płaskie łyżeczki,
- pieprz mielony - 2 łyżeczki,
- czosnek - 2 główki
Przygotowanie krok po kroku:
- Ogórki umyj i poszatkuj w cienkie w plastry.
- Cebulę pokrój w delikatne piórka.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Czosnek obierz i dodaj
- Na końcu dodajemy cukier, olej, ocet, sól i pieprz.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na dwie godziny.
- Po dwóch godzinach sałatkę przełóż do słoików i ugnieć.
- Na wierzch wlej trochę zaprawy z ogórków.
- Słoiki zakręć i pasteryzuj przez około kwadrans aż do zagotowania wody.
- Po ugotowaniu słoiki obróć do góry dnem, do momentu aż przestygną.
Sałatka szwedzka z papryką na polskim stole
Kolejna propozycja kolorowej kiszonki w ramach zimowych zapasów. Sałatka szwedzka z papryką podobnie jak poprzednia propozycja także bazuje na ogórkach. Szczegóły poniżej:
Lista składników:
- ogórki - 2 kg,
- cebula - 250 g,
- marchew - 250 g,
- papryka czerwona - 2 sztuki,
- czosnek - 5 ząbków,
- posiekana natka pietruszki - 3 łyżki,
- sól - 1 łyżka
Zaprawy z ogórków - lista produktów
- woda - 1,5 szklanki,
- cukier - 0,5 szklanki,
- ocet 10% - 0,5 szklanki,
- olej rzepakowy - 0,5 szklanki,
- liście laurowe - 4 sztuki,
- ziele angielskie - 5 kulek,
- gorczyca - 1 łyżeczka,
- goździki - 2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku:
- Ogórki umyj i pokrój w plastry, cebulę w piórka, czosnek w plasterki, a marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Teraz dodaj sól i odstaw warzywa na dwie godziny.
- Zagotuj produkty na zaprawę, ale bez oleju i odstaw do momentu aż się wystudzi.
- Wystudzone warzywa połącz z olejem i zalewą, przygotowaną sałatkę przełóż do słoików.
- Czas pasteryzacji powinien wynosić około 15 minut.
Sałatka szwabska - sycąca propozycja na talerzu
Sałatka szwabska z powodzeniem może zastąpić danie główne, jej sycące składniki idealnie wpisują się w zimową aurę, gdy wszyscy potrzebują odrobinę więcej energii.
Lista składników:
- mortadela - 350 g,
- cebula czosnkowa - 1 sztuka,
- szczypiorek,
- czosnek - 1 ząbek,
- musztarda - 4 łyżki,
- sok z cytryny - 2 łyżki,
- pomidory - 2 sztuki,
- korniszony,
- oliwa - 2 łyżki,
- cukier - 1 szczypta,
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę posiekaj, posól i odstaw na dłuższą chwilę.
- Mortadelę pokrój w paski.
- W kolejnym kroku pokrój warzywa w kostkę: ogórki, pomidory i paprykę.
- Cebulę pokrój w delikatne piórka.
Przygotowanie sosu:
Wymieszaj musztardę z sokiem z cytryny oraz ząbkiem czosnku, który wcześniej należy przecisnąć przez praskę. Następnie dodaj oliwę i cukier. Na koniec dodaj sól i pieprz.
Zobacz też: Sałatka z ogórków Kaliny Jędrusik. Magda Gessler wspomina legendarny przepis na zieloną misę witamin