Sałatka szwedzka i nie tylko. 3 przepisy: na piklowane smaki z piwniczki i sałatkę szwabską

Sałatka szwedzka to zimowa alternatywa dla sezonowych nowalijek. Pasuje równie dobrze do tradycyjnego obiadu, jak i kuchni fusion. Szukasz prostego przepisu na sałatkę konserwową ze słoika lub sałatkę szwedzką? Podajemy sprawdzone receptury.

Sałatka z ogórków na każdą okazję 

Piklowane ogórki to element tradycyjnej kuchni polskiej. Przygotowane przetwory z dumą ustawiamy na piwnicznej półce po to, aby zimą nie zabrakło warzyw do obiadu oraz wyrazistej przekąski na imprezę. Sałatka z ogórków, sałatka szwedzka, sałatka szwabska to najczęściej przygotowywane potrawy z ogórków. Przepisy krok po kroku prezentujemy poniżej. 

Sałatka z ogórków do słoików - czas na zapasy 

Przygotowanie zajmuje około godziny, ale później przez całą zimę można cieszyć się z własnoręcznie przygotowanych zapasów. Sałatka z ogórków do słoików nie jest trudna do przygotowania. Listę składników oraz przepis krok po kroku znajdziesz poniżej. 

Lista składników:

  • zielone ogórki - 4 kg, 
  • marchew - 0,5 kg, 
  • cebula - 0,5 kg, 
  • ocet - 1 szklanka, 
  • cukier - 1 szklanka, 
  • olej - 1 szklanka, 
  • sól - 3 płaskie łyżeczki, 
  • pieprz mielony - 2 łyżeczki, 
  • czosnek - 2 główki

Przygotowanie krok po kroku: 

  • Ogórki umyj i poszatkuj w cienkie w plastry. 
  • Cebulę pokrój w delikatne piórka. 
  • Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 
  • Czosnek obierz i dodaj 
  • Na końcu dodajemy cukier, olej, ocet, sól i pieprz.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na dwie godziny.
  • Po dwóch godzinach sałatkę przełóż do słoików i ugnieć. 
  • Na wierzch wlej trochę zaprawy z ogórków
  • Słoiki zakręć i pasteryzuj przez około kwadrans aż do zagotowania wody. 
  • Po ugotowaniu słoiki obróć do góry dnem, do momentu aż przestygną. 

Sałatka szwedzka z papryką na polskim stole

Kolejna propozycja kolorowej kiszonki w ramach zimowych zapasów. Sałatka szwedzka z papryką podobnie jak poprzednia propozycja także bazuje na ogórkach. Szczegóły poniżej: 

Lista składników: 

  • ogórki - 2 kg, 
  • cebula - 250 g, 
  • marchew - 250 g, 
  • papryka czerwona - 2 sztuki, 
  • czosnek - 5 ząbków, 
  • posiekana natka pietruszki - 3 łyżki, 
  • sól - 1 łyżka 

Zaprawy z ogórków - lista produktów 

  • woda - 1,5 szklanki, 
  • cukier - 0,5 szklanki, 
  • ocet 10% - 0,5 szklanki, 
  • olej rzepakowy - 0,5 szklanki, 
  • liście laurowe - 4 sztuki, 
  • ziele angielskie - 5 kulek, 
  • gorczyca - 1 łyżeczka, 
  • goździki - 2 sztuki 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki umyj i pokrój w plastry, cebulę w piórka, czosnek w plasterki, a marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 
  • Teraz dodaj sól i odstaw warzywa na dwie godziny.
  • Zagotuj produkty na zaprawę, ale bez oleju i odstaw do momentu aż się wystudzi.
  • Wystudzone warzywa połącz z olejem i zalewą, przygotowaną sałatkę przełóż do słoików.
  • Czas pasteryzacji powinien wynosić około 15 minut. 

Sałatka szwabska - sycąca propozycja na talerzu 

Sałatka szwabska z powodzeniem może zastąpić danie główne, jej sycące składniki idealnie wpisują się w zimową aurę, gdy wszyscy potrzebują odrobinę więcej energii. 

Lista składników: 

  • mortadela - 350 g,
  • cebula czosnkowa - 1 sztuka, 
  • szczypiorek, 
  • czosnek - 1 ząbek, 
  • musztarda - 4 łyżki, 
  • sok z cytryny - 2 łyżki, 
  • pomidory - 2 sztuki, 
  • korniszony, 
  • oliwa - 2 łyżki, 
  • cukier - 1 szczypta, 
  • sól i pieprz 

Przygotowanie: 

  • Cebulę posiekaj, posól i odstaw na dłuższą chwilę. 
  • Mortadelę pokrój w paski. 
  • W kolejnym kroku pokrój warzywa w kostkę: ogórki, pomidory i paprykę. 
  • Cebulę pokrój w delikatne piórka. 

Przygotowanie sosu: 

Wymieszaj musztardę z sokiem z cytryny oraz ząbkiem czosnku, który wcześniej należy przecisnąć przez praskę. Następnie dodaj oliwę i cukier. Na koniec dodaj sól i pieprz.  

Zobacz też: Sałatka z ogórków Kaliny Jędrusik. Magda Gessler wspomina legendarny przepis na zieloną misę witamin

Więcej o: