Sałatka gyros to jedna z najpopularniejszych sałatek, które goszczą na polskich stołach. Występuje w wielu wersjach, a każdą można dobrać do własnych preferencji. Podstawowym składnikiem takiej sałatki jest kapusta pekińska. Kolejnym jest grillowane lub usmażone mięso - najczęściej kurczak - w postaci w miarę drobno pokrojonych kostek. Przyprawione jest ono z reguły orientalnymi przyprawami i według preferencji - albo na ostro, albo łagodnie. Często również dodaje się tam kukurydzę konserwową i ogórki konserwowe, które dodają słodkości. Dobrym pomysłem jest dodanie pomidorków koktajlowych, cherry lub normalnych, pokrojonych w kostkę. Dodaje się również cebulę, którą dla zwiększenia atrakcyjności wizualnej, można dodać czerwoną zamiast białej. Wielorakość składników pozwala dopasować ją również nie tylko do smaku, ale ewentualnych alergii pokarmowych.
Na pewno jedną z nich jest sałatka gyros, ale można podać wiele innych przykładów, wśród których znajdzie się coś, co smakowało będzie zarówno gospodarzom, jak i gościom. Przykładowa sałatka na imprezę to m.in.:
Sałatka warstwowa dobrze gdy jest wyłożona do przeźroczystego naczynia, albowiem jej atutem jest też wygląd. Ilość składników zależy tak naprawdę od wielkości naczynia, a do jej zrobienia potrzebne są:
Do sosu konieczny jest majonez, 2 ząbki czosnku (lub więcej w zależności od robionej ilości oraz ostrości, jaką chce się uzyskać), śmietana 12% lub jogurt, wybrane zioła, sól, pieprz, olej roślinny.
Warzywa w naczyniu układa się wybranymi warstwami, przy czym kapusty dobrze, gdy będą na górze. Układa się więc w naczyniu kolejne warstwy, a następnie całość polewa wykonanym sosem.
Obie wydają się bardzo podobne, a jednak występują między nimi istotne różnice. Obie są warstwowe i mają wiele składników, jednakże "diabeł tkwi w szczegółach". Warto pamiętać, że obie te potrawy pochodzą z innych krajów. Gyros jest bowiem potrawą z Grecji, podczas gdy kebab pochodzi z Turcji. Mięso do obu sałatek przygotowuje się tak samo, jednakże różnica drzemie w przyprawach. Sałatka gyros będzie więc pachniała czosnkiem, oregano i papryką, a kebab to głównie kolendra, kardamon i kmin rzymski.
Czasem zdarza się, że odwiedzają nas niezapowiedziani znajomi i wtedy pojawia się problem co zrobić do jedzenia, kiedy nie ma wiele czasu na przygotowania. W takiej sytuacji świetnie sprawdza się szybka sałatka na imprezę! Jedną z nich może być sałatka brokułowa. Do jej przygotowania potrzebne będą:
Brokuł ugotować al dente i podzielić na różyczki. Fetę pokroić w kostkę i dorzucić do brokuła. Pomidorki umyć i w zależności od wielkości, wrzucić w całości lub przekrojone na połówki. Jogurt lub śmietanę wymieszać z solą, pieprzem, wyciśniętym lub drobno posiekanym czosnkiem i ziołami. Ziarna uprażyć na suchej patelni. Sałatkę polać sosem i posypać ziarnem.
Prosta i smaczna, idealna na spotkanie ze znajomymi lub z rodziną. Jakie składniki potrzebne są, żeby powstała pyszna sałatka gyros z kurczaka?
W drobną kostkę pokroić ogórki, cebulę i filet z kurczaka. Kapustę posiekać. Na patelni rozgrzać olej i wyłożyć kurczaka, posypać 2 łyżkami przyprawy gyros i usmażyć na złoty kolor. Kukurydzę odsączyć. Po wystudzeniu mięsa, układać sałatkę warstwami w szklanej misce. Kolejność od spodu jest następująca: mięso, ketchup, cebula, kukurydza, majonez, ketchup, kapusta, łyżeczka przyprawy gyros. Na wierzchu można wyłożyć majonez lub jogurt i delikatnie posypać przyprawą.
Zobacz też: Ogórki z przyprawą gyros są niezwykle aromatyczne i pyszne. Przygotuj teraz, a będzie w sam raz na zimę