Jak wiadomo, po zjedzeniu banana skórka zwykle ląduje w koszu na śmieci. Lepiej tego nie rób, jeśli pasjonujesz się hodowlą roślin doniczkowych. Jak się okazuje, skórka ma wiele właściwości, dzięki którym twoje rośliny będą odżywione i bujnie zakwitną. Ten nawóz będzie o wiele lepszy niż gotowe produkty chemiczne ze sklepu. Sprawdź, dlaczego nie warto wyrzucać skórki od banana i którym roślinom pomoże najbardziej.
Zainteresował Cię ten artykuł? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Hodując rośliny, warto pamiętać o tym, by regularnie je nawozić. W ten sposób dostarczamy im substancji potrzebnych do dalszego rozwoju. W sklepie z pewnością znajdziemy wiele gotowych produktów, ale zamiast stosować nieekologiczną chemię, warto wybrać nawozy domowej roboty. Szczególnie przydatny jest banan. To owoc bogaty w substancje odżywcze, m.in. w potas, fosfor, magnez, wapń, siarkę czy kwas krzemowy. Przydadzą się one szczególnie w uprawie roślin kwitnących, np. storczyka, jeśli chcemy by po okresie spoczynku wypuściły nowe kwiaty. Nawóz z banana będzie także cenną odżywką w ogrodzie. Można nim podlać warzywa, szczególnie pomidory.
Przygotowanie nawozu ze skórki banana jest bardzo proste. Możesz go przygotować na kilka sposobów. Metoda pierwsza:
Innym sposobem na przygotowanie nawozu jest obranie banana i rozgniecenie jadalnej części na miazgę. Ją również możesz zalać wodą w słoiku i podobnie jak przy pierwszej metodzie podlać rośliny po upływie 24 godzin. Jeśli twoje rośliny niedawno zostały podlane i nie chcesz dostarczyć im zbyt dużej ilości wody, możesz zmiksować pokrojoną skórkę na wiór i zmieszać go z ziemią w doniczce.