Warto wiedzieć, co oznaczają leukocyty poniżej normy. Leukocyty, nazywane też białymi krwinkami, to elementy morfotyczne krwi, których zadaniem jest ochrona organizmu przed wirusami, bakteriami i innymi patogenami. Gdy poziom leukocytów we krwi spadnie poniżej normy, może dojść do upośledzenia działania układu odpornościowego. O niedoborze białych krwinek mówimy wówczas, gdy liczba białych krwinek spadnie w stosunku do wartości referencyjnych, a taki stan określany jest terminem leukopenia. Niedobór leukocytów prowadzący do leukopenii może być na przykład skutkiem przebytej infekcji. Podczas choroby bowiem liczba białych krwinek znacząco spada, z uwagi na to, że zużywają się one w walce z patogenami, a produkcja nowych leukocytów wymaga czasu. Wówczas leukopenia ma charakter przejściowy.
Na pytanie o to, co obniża białe krwinki, a dokładniej ich liczbę we krwi, najprościej odpowiedzieć: stany chorobowe organizmu. Każda przebyta infekcja może prowadzić do obniżenia poziomu leukocytów. W większości tego typu przypadków leukopenia będzie miała charakter przejściowy, a w odbudowaniu właściwego poziomu białych krwinek pomoże z pewnością odpowiednia dieta. Niemniej przyczyny leukopenii mogą być rozmaite, często bardzo poważne:
Należy pamiętać, że w każdym przypadku przyczyny leukopenii musi zdiagnozować lekarz na podstawie wyników badań oraz zebranego wywiadu. Specjalista decyduje również o sposobie leczenia, właściwa dieta może je jedynie wspomóc.
A zatem, jaki poziom leukocytów jest niebezpieczny? Każdy spadek liczby białych krwinek poniżej normy traktowany powinien być jako sygnał ostrzegawczy. Świadczy bowiem o obniżonej odporności organizmu i jego podatności na infekcje. W celu określenia poziomu leukocytów wykonuje się badania krwi. Morfologia pozwala na ocenę WBC (White Blood Cells), czyli liczby białych krwinek. Prawidłowa liczba leukocytów uzależniona jest od wieku. W przypadku osób dorosłych norma WBC zwykle określana jest jako przedział od 4000 do 10000 na milimetr sześcienny krwi. Inne normy obowiązują u dzieci: dla noworodków przedział ten określany jest jako 9000 - 30000 na milimetr sześcienny, u rocznego dziecka prawidłowy wynik powinien oscylować w granicach od 6000 do 20000 na milimetr sześcienny, dla dzieci w wieku 4-6 lat liczba białych krwinek powinna wynosić od 5000 do 15500 na milimetr sześcienny, zaś u dziecka w wieku 10 lat przedział ten zawęzi się do 4500-13500 na milimetr sześcienny. Należy jednak pamiętać, że prawidłowej interpretacji wyników morfologii, w tym poziomu WBC, może dokonać jedynie lekarz. Jeśli leukopenia wywołana jest przez określoną chorobę, działania medyczne będą skoncentrowane na wyleczeniu tej choroby. Jeśli po ustaniu przyczyny leukopenii ona nie ustąpi, konieczne może być wdrożenie leczenia sterydami. Bardzo ciężkie przypadki leukopenii mogą wymagać hospitalizacji.
Czy odpowiednio się odżywiając można zwalczyć niedobór białych krwinek? Dieta może okazać się pomocna szczególnie wówczas, gdy leukopenia jest efektem niedożywienia. W takim wypadku konieczne jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości energii i białka, pochodzących zarówno z produktów odzwierzęcych, jak i roślinnych. Zarówno białko, jak i węglowodany, winny być dostarczane do organizmu regularnie. W diecie powinny znaleźć się:
Niski poziom białych krwinek może wynikać też z niedoboru witamin i minerałów. I w tym przypadku odpowiednia dieta może być pomocna w zlikwidowaniu leukopenii. Wówczas niezwykle ważne będzie włączenie do swojego codziennego jadłospisu produktów bogatych w:
Zobacz też: Morfologia z rozmazem. Czym różni się to badanie od klasycznej morfologii?