Zdrowe naleśniki - przepis ze szpinakiem, kurczakiem i serem feta
Zdrowe naleśniki nie muszą być nudne! Idealnie nadadzą się nie tylko na śniadanie, ale i obiad czy nawet plenerowe spotkanie z bliskimi. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste! Przepis na ten fit śniadanie znajdziecie poniżej. Oto i on:
Składniki, które są nam potrzebne to:
Ciasto na naleśniki:
- około 500 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 250 ml wody z gazem
- odrobina soli
- 250 ml mleka
- olej do smażenia
Składniki na farsz:
- około 350 g piersi z kurczaka dobrej jakości
- czosnek
- przyprawa do kurczaka
- pół kilograma szpinaku
- 100 g sera feta
- oregano, bazylia
- pomidory
Wykonanie:
- Połącz wszystkie składniki na ciasto. Pamiętaj o przesianiu mąki.
- Wymieszaj na gładką masę.
- Rozgrzej olej na patelni i usmaż naleśniki z dwóch stron.
- Podsmaż na patelni umytego i pokrojonego kurczaka w kostkę.
- Dodaj szpinak, czosnek - do smaku.
- Duś tak kilka minut.
- Na końcu dodaj ser feta.
- Wymieszaj.
- Duś całość pod przykryciem około 15 minut.
- Posmaruj naleśniki i zawiń. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Umyj i pokrój pomidory w plasterki. Umieść je na wierzchu naleśników. Posyp świeżymi listkami bazylii.
- Zapiecz w piekarniku przez kwadrans.
Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]
Dietetyczne naleśniki z mąki kukurydzianej
Dietetyczne naleśniki na bazie mąki kukurydzianej to przepis na inny i mniej standardowy wariant śniadania. Szczególnie polecany tym, którym zależy na zdrowiu i wprowadzaniu pewnej odmiany do swojego menu. Przepis na ten kulinarny majstersztyk znajdziecie poniżej.
Składniki:
- około 300 ml mleka krowiego
- około 150-160 g mąki kukurydzianej
- około 45 skrobi ziemniaczanej
- 2 jaja
- olej roślinny
Składniki na farsz:
- owoce (np. maliny, borówki)
- syrop daktylowy
Wykonanie:
- Mąkę przesiej. Dodaj skrobię ziemniaczaną.
- Wymieszaj suche składniki ze sobą.
- Dodaj mleko.
- Wymieszaj.
- Dodaj jajka.
- Całość zmiksuj.
- Ważne, aby nie było grudek.
- Zostaw ciasto na kilka minut.
- Nagrzej patelnię z olejem.
- Usmaż naleśniki z dwóch stron.
- Przejdź do wykonania farszu.
- Umyj dokładnie wszystkie warzywa.
- Pokrój je na mniejsze części.
- Posmaruj naleśniki syropem.
- Rozłóż owoce i zawiń. Owoce możesz umieścić, także na wierzchu.
Naleśniki owsiane - niskokaloryczne naleśniki. Przepis krok po kroku
Naleśniki owsiane to znakomite rozwiązanie pod wieloma względami. Nie od dziś wiadomo, że mąka owsiana ma wiele zalet. Wpływa znakomicie na nasze zdrowie. Nie bez przyczyny jest ona polecana przez wielu dietetyków. Przejdźmy zatem do wykonania. Przepis na niskokaloryczne naleśniki znajdziecie poniżej:
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych zmiksowanych na puch bądź po prostu gotowej mąki owsianej
- pół szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
- pół szklanki chudego mleka
- pół szklanki wody
- 1 jajo
- trochę cukru i soli do smaku
- olej roślinny
- dowolne nadzienie - np. mus pigwowy i biały serek
Wykonanie:
- Mąkę przesiej.
- Dodaj pozostałe składniki na ciasto.
- Dokładnie wymieszaj w taki sposób, aby nie było żadnych grudek.
- Rozgrzej olej na patelni. Przejdź do usmażenia naleśników.
- Posmaruj je ulubionym farszem i gotowe!
Zobacz też: Tak naleśniki robi Okrasa. Zapomnij o dżemie i marmoladzie. Szklanka piwa i limonka to jest jego połączenie