Jak zrobić pastę jajeczną w różnych wydaniach? To dziecinnie proste! Przekonajcie się sami. Koniecznie zajrzyjcie do naszego artykułu, w którym podajemy szybkie, zdrowe i smakowite przepisy na domowej roboty pastę jajeczną.
3
istock / Serenethos
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Pasta jajeczna – przepis klasyczny z majonezem
Przepis na klasyczną pastę jajeczną to jedna z najbardziej popularnych wersji, z jakimi możemy się spotkać. Mimo swojej prostoty zdobyła ona wielu miłośników. Wystarczy kilka składników, aby cieszyć się nietuzinkowym smakiem i jeszcze lepszą konsystencją.
REKLAMA
Klasyczna pasta jajeczna to dodatek w sam raz na domowej roboty chlebek. Przepis znajduje się tutaj:
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem:
Składniki, które są potrzebne do jej wykonania to:
Następnie pokrój je w kostkę. Możesz użyć w tym celu specjalnej maszynki.
Umyj i posiekaj szczypiorek.
Dopraw przyprawami.
Dodaj majonez i śmietanę. Całość wymieszaj.
Gotowe!
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka - prosty przepis
Pasta jajeczna z awokado. Pasta jajeczna fit dla tych, którym zdrowie w duszy gra
Pasta jajeczna z awokado to dobry wybór zwłaszcza dla tych, którzy cenią sobie dobre składniki i którym zależy na zdrowym posiłku. Fit pasta jajeczna z awokado to świetny dodatek do kanapek. Można jeść ją także samodzielnie (na przykład na liściu sałaty lub na plastrach pomidora czy cykorii).
Pasta jajeczna – przepis z awokado:
Składniki:
1 awokado
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku
6 jajek
koperek
Chleb z awokadoFot. Kasumi Loffler/Pixabay
Wykonanie:
Awokado umyj, przekrój i wydrąż środek.
Ugotuj jajka na twardo. Następnie ostudź je, obierz ze skorupek i pokrój.
Posiekaj koperek.
Połącz ze sobą wszystkie składniki.
Dopraw do smaku przyprawami.
Pastę jajeczną najlepiej podawaj schłodzoną.
Pasta jajeczna bez majonezu z dodatkiem ryby – bogatsza wersja dla tych, którzy cenią rybne dodatki
Pasta jajeczna z makrelą lub tuńczykiem to nie lada gratka dla tych, którzy lubują się w rybach. Pasta smakuje wybornie z dodatkiem świeżo upieczonego chleba i swojskiego masła. Przepis na pastę jajeczną z tuńczykiem lub makrelą znajdziecie poniżej. Oto i sprawdzona receptura:
Składniki:
1 puszka - tuńczyk lub makrela w oliwie
6 jajek
1 puszka kukurydzy
sól, pieprz do smaku
pęczek szczypiorku
Wykonanie:
Wyciągnij rybę z puszki i umieść w misce.
Następnie ugotuj jajka na twardo. Ostudź je i dokładnie rozgnieć widelcem.
Odcedź kukurydzę.
Szczypior dokładnie umyj, osusz, pokrój na drobno.
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.
Przed podaniem schłodź w lodówce. Wówczas pasta będzie jeszcze lepsza w smaku
Dla wzbogacenia smaku pasty jajecznej z rybą możemy dodać do niej paprykę i kiszonego ogórka. Taką pastą możemy posmarować świeży chleb, wafle ryżowe lub pieczone warzywa.