Jak zrobić pastę jajeczną - przepisy na popisowe śniadanie dla kucharzy amatorów i nie tylko

Jak zrobić pastę jajeczną w różnych wydaniach? To dziecinnie proste! Przekonajcie się sami. Koniecznie zajrzyjcie do naszego artykułu, w którym podajemy szybkie, zdrowe i smakowite przepisy na domowej roboty pastę jajeczną.

Pasta jajeczna – przepis klasyczny z majonezem

Przepis na klasyczną pastę jajeczną to jedna z najbardziej popularnych wersji, z jakimi możemy się spotkać. Mimo swojej prostoty zdobyła ona wielu miłośników. Wystarczy kilka składników, aby cieszyć się nietuzinkowym smakiem i jeszcze lepszą konsystencją.

Klasyczna pasta jajeczna to dodatek w sam raz na domowej roboty chlebek. Przepis znajduje się tutaj:

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem:

Składniki, które są potrzebne do jej wykonania to:

  • szczypiorek
  • 5 jajek
  • 6 łyżek majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie łyżka śmietany

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem. Zdjęcie ilustracyjnePasta jajeczna ze szczypiorkiem. Zdjęcie ilustracyjne istock / iko636

Wykonanie:

  1. Ugotuj jajka. Ostudź i obierz.
  2. Następnie pokrój je w kostkę. Możesz użyć w tym celu specjalnej maszynki.
  3. Umyj i posiekaj szczypiorek.
  4. Dopraw przyprawami.
  5. Dodaj majonez i śmietanę. Całość wymieszaj.
  6. Gotowe!
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka - prosty przepis

Pasta jajeczna z awokado. Pasta jajeczna fit dla tych, którym zdrowie w duszy gra

Pasta jajeczna z awokado to dobry wybór zwłaszcza dla tych, którzy cenią sobie dobre składniki i którym zależy na zdrowym posiłku. Fit pasta jajeczna z awokado to świetny dodatek do kanapek. Można jeść ją także samodzielnie (na przykład na liściu sałaty lub na plastrach pomidora czy cykorii).

Pasta jajeczna – przepis z awokado:

Składniki:

  • 1 awokado
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku
  • 6 jajek
  • koperek

Chleb z awokadoChleb z awokado Fot. Kasumi Loffler/Pixabay

Wykonanie:

  1. Awokado umyj, przekrój i wydrąż środek.
  2. Ugotuj jajka na twardo. Następnie ostudź je, obierz ze skorupek i pokrój.
  3. Posiekaj koperek.
  4. Połącz ze sobą wszystkie składniki.
  5. Dopraw do smaku przyprawami.
  6. Pastę jajeczną najlepiej podawaj schłodzoną.

Pasta jajeczna bez majonezu z dodatkiem ryby – bogatsza wersja dla tych, którzy cenią rybne dodatki

Pasta jajeczna z makrelą lub tuńczykiem to nie lada gratka dla tych, którzy lubują się w rybach. Pasta smakuje wybornie z dodatkiem świeżo upieczonego chleba i swojskiego masła. Przepis na pastę jajeczną z tuńczykiem lub makrelą znajdziecie poniżej. Oto i sprawdzona receptura:

Składniki:

  • 1 puszka - tuńczyk lub makrela w oliwie
  • 6 jajek
  • 1 puszka kukurydzy
  • sól, pieprz do smaku
  • pęczek szczypiorku

Wykonanie:

  1. Wyciągnij rybę z puszki i umieść w misce.
  2. Następnie ugotuj jajka na twardo. Ostudź je i dokładnie rozgnieć widelcem.
  3. Odcedź kukurydzę.
  4. Szczypior dokładnie umyj, osusz, pokrój na drobno.
  5. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.
  6. Przed podaniem schłodź w lodówce. Wówczas pasta będzie jeszcze lepsza w smaku

Dla wzbogacenia smaku pasty jajecznej z rybą możemy dodać do niej paprykę i kiszonego ogórka. Taką pastą możemy posmarować świeży chleb, wafle ryżowe lub pieczone warzywa

Zobacz też: Omlet - przepis. Trik z papierem sprawi, że już nigdy nie przyklei się do patelni

Więcej o:
Copyright © Agora SA