Dynia piżmowa: przepisy. Jak wykorzystać dynię piżmową w kuchni?

Dynia piżmowa: przepisy z wykorzystaniem dyni piżmowej, coraz częściej wykorzystywanej w polskich kuchniach. Jest to jedna z wielu odmian dyni dostępnych na rynku. Jej cechą charakterystyczną jest kształt przypominający gruszkę. Dynia piżmowa ma lekko pomarańczowe zabarwienie z zewnątrz, natomiast w środku jej kolor jest bardziej intensywny. Do jakich dań najlepiej wykorzystać dynię piżmową?

Dania z dyni piżmowej. Szerokie zastosowanie dyni w kuchni

Dynia piżmowa przepisy pozwala wzbogacić o niepowtarzalny smak, którego nie jest w stanie zastąpić żadne inne warzywo. Dania z dyni piżmowej są ciekawą propozycją dla osób na diecie wegetariańskiej i nie tylko. Jest to produkt bogaty w witaminę A, potas, błonnik czy beta-karoten. Ponadto dynia piżmowa cechuje się niską kalorycznością, ale dietetycy zalecają, aby osoby cierpiące na cukrzycę spożywały ją w towarzystwie białka i tłuszczu w celu zmniejszenia jej ładunku glikemicznego. Dynia piżmowa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Może stanowić bazę bądź dodatek do wielu potraw, podkręcając ich smak. Świetnie sprawdzi się nie tylko w deserach, ale też daniach wytrawnych czy zupach. Jakie dania można przyrządzić z wykorzystaniem dyni piżmowej?

Dynia piżmowa pieczona. Jak zrobić puree z dyni?

Dynia piżmowa pieczona w piekarniku jest podstawą do zrobienia puree. Puree z dyni można wykorzystać z kolei do przygotowania ciast czy deserów. Jak zrobić puree z dyni?

  • Dynię należy pokroić na kawałki, a następnie usunąć pestki (skórkę zostawiamy).
  • Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem układamy kawałki dyni, skórką do dołu.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości. W zależności od wielkości kawałków dynia powinna być gotowa po ok. 30 minutach.
  • Gdy dynia wystygnie, zdejmujemy skórki z poszczególnych kawałków i blendujemy miąższ.

Upieczone kawałki dyni możemy wykorzystać również w inny sposób, np. dodając do zupy.

Zupa z dyni piżmowej na jesienny obiad. Pożywna i sycąca

Zupa z dyni piżmowej to chyba najpopularniejsza forma wykorzystania tego pysznego warzywa w kuchni. Jej przygotowanie nie wymaga dużo czasu, a smak z pewnością przypadnie do gustu każdemu. To świetna propozycja na jesienny obiad. Gdy temperatura na zewnątrz spada, warto sięgnąć po rozgrzewającą zupę z dyni piżmowej.

Zobacz wideo Pyszne ciasta z dynią - wypróbuj nasze przepisy

Zupa krem z dyni piżmowej. Przepis na pyszną zupę

Zupa krem z dyni piżmowej to prosty przepis, który może zagościć w Twoim domowym menu na stałe. Jak przygotować zupę krem z dyni piżmowej dla dwóch osób? Będziesz potrzebować:

  • 250 g upieczonej dyni,
  • szklankę bulionu warzywnego,
  • 75 ml mleka np. kokosowego,
  • małego pomidora,
  • łyżkę oleju,
  • przypraw: słodkiej i ostrej papryki, kminu rzymskiego, czosnku suszonego,
  • garści pestek dyni.

W garnku rozgrzej olej i podsmaż pokrojonego w kostkę pomidora. Dodaj przyprawy, następnie dynię i chwilę potrzymaj na ogniu. Następnie wlej bulion i gotuj przez kilka minut. Dodaj mleko i zmiksuj wszystko na gładką masę. Podawaj z pestkami dyni.

Frytki z dyni piżmowej jako szybka przekąska lub dodatek do obiadu

Frytki z dyni piżmowej są fajną opcją na szybką i zdrową przekąskę. Mogą stać się także alternatywą dla ziemniaków do drugiego dania. Jak przyrządzić frytki z dyni piżmowej? To bardzo proste. Należy pokroić dynię na cienkie paski, następnie dodać do nich oliwę i ulubione przyprawy. Całość wymieszać i ułożyć na blaszce do pieczenia. Frytki z dyni piżmowej należy piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 30-35 minut.

Placuszki z dyni piżmowej. Pomysł na smaczny podwieczorek

Placuszki z dyni piżmowej to ciekawa propozycja na podwieczorek. Placuszki z dyni piżmowej to bardzo prosty przepis, z którym poradzi sobie także początkujący kucharz. Potrzebne będą:

  • 200 g dyni (waga po obraniu)
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżki masła
  • starty imbir (opcjonalnie, dla podkręcania smaku)
  • olej do smażenia

Dynię zetrzyj na tarce i przełóż do miski. Oddziel białko od żółtka. Białko ubij na sztywną pianę, żółtko natomiast utrzyj z masłem. Do miski ze startą dynią dodaj przesianą mąkę oraz żółtko utarte wcześniej z masłem. Dodaj imbir. Możesz doprawić powstałą masę solą i pieprzem, następnie delikatnie połącz z ubitymi białkami. Na patelni rozgrzej olej, następnie nakładaj masę dyniową na patelnię, formując łyżką niewielkie placuszki. Smaż przez kilka minut, do zrumienienia. Placuszki z dyni piżmowej można podawać np. z sosem pieczarkowym. 

Ciasto z dyni piżmowej na naleśniki. Jak je przygotować? 

Ciasto z dyni piżmowej na naleśniki to świetna alternatywa dla klasycznego ciasta naleśnikowego. Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy, że do ulubionego ciasta naleśnikowego dodasz puree z dyni i wymieszasz dokładnie wszystkie składniki. Dzięki dyni piżmowej naleśniki będą miały nieoczywisty posmak i być może na stałe zagoszczą w Twoim menu.

Zobacz też: Placki z dyni, które bija na głowę racuchy. Będą puszyste i delikatne, ale zadbaj o odpowiednie dodatki

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.