10 sposobów na parówki w cieście francuskim – jednym z nich jest parówka w cieście francuskim z serem. Parówka w cieście francuskim z serem to pyszny sposób na podanie klasycznej przekąski w nieco bardziej elegancki sposób. Aby przygotować ten przysmak, wystarczy owinąć parówkę w cienkie plasterki sera żółtego, a następnie owinąć całość w cienkie płaty ciasta francuskiego. Gotowe zawijaski piec w nagrzanym piekarniku, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące. Taki apetyczny finger food idealnie sprawdzi się na imprezach i spotkaniach ze znajomymi.
Przepis na parówkę z serem w cieście francuskim jest bardzo prosty:
Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (ok. 250 g), 5 parówek, 5 plasterków sera żółtego, jajko, łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw na kilka minut do ostygnięcia, a następnie podawaj na ciepło, np. z ulubionymi sosami.
Oto kilka prostych i szybkich przepisów na parówki w cieście francuskim, które z pewnością zaspokoją Twoje kulinarne pragnienia.
Parówka z serem i boczkiem
Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 6 parówek, 6 plasterków sera żółtego, 6 plasterków boczku, jajko, łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Wyjmij z piekarnika, pozostaw na kilka minut do ostygnięcia, a następnie podawaj jeszcze ciepłe.
Parówka z papryką i cebulą
Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (XXL), 8 parówek, papryka czerwona, cebula, jajko, łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Jako przystawki na przyjęciu lub kinderbalu, ale także jako drobny przysmak na wiosenny piknik świetnie sprawdzą się mini parówki w cieście francuskim.
Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 12 mini parówek, musztarda, jajko, odrobina mleka
Sposób przygotowania:
Parówki w cieście francuskim to łatwy i pyszny przepis na przekąskę dla dzieci, która z pewnością przypadnie im do gustu. Delikatne ciasto francuskie i chrupiąca skórka doskonale komponują się z miękką parówką, a dodatek ulubionego ketchupu sprawi, że dzieci będą zachwycone smakiem lekkiej przekąski. Pamiętamy jednak, aby wybierając parówki zwracać uwagę na ich skład — najlepsze będą te z maksymalną zawartością mięsa.
Parówki w cieście francuskim z warzywami to doskonały sposób na wzbogacenie tradycyjnego przepisu o wartościowe składniki. W wersji warzywnej ciasto francuskie oplata oprócz parówki także soczyste kawałki marchewki, cebuli i papryki, co nadaje potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Przepis jest łatwy i szybki do przygotowania, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każde podniebienie.
Zobacz też: Robert Makłowicz: "Nie gotuje się w ogóle parówek". Pękanie podczas gotowania to niejedyny błąd