10 sposobów na parówki w cieście francuskim. Sprawdź, jak wyczarować wykwintną przekąskę

10 sposobów na parówki w cieście francuskim to idealny sposób na przyjęcie niespodziewanych gości! Ciepłe i puszyste ciasto, otulające aromatyczne, soczyste parówki - to świetny sposób na szybką przekąskę, która posmakuje każdemu.

Parówka w cieście francuskim z serem. Ciągnący się ser jest doskonałym dodatkiem do szybkiej przekąski

10 sposobów na parówki w cieście francuskim – jednym z nich jest parówka w cieście francuskim z serem. Parówka w cieście francuskim z serem to pyszny sposób na podanie klasycznej przekąski w nieco bardziej elegancki sposób. Aby przygotować ten przysmak, wystarczy owinąć parówkę w cienkie plasterki sera żółtego, a następnie owinąć całość w cienkie płaty ciasta francuskiego. Gotowe zawijaski piec w nagrzanym piekarniku, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące. Taki apetyczny finger food idealnie sprawdzi się na imprezach i spotkaniach ze znajomymi.

Serce z parówki Serce z parówki - przepis na walentynkowe śniadanie. Uważaj, by go nie złamać

Przepis na parówkę z serem w cieście francuskim jest bardzo prosty:

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (ok. 250 g), 5 parówek, 5 plasterków sera żółtego, jajko, łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  • Przygotuj parówki: przekrój je wzdłuż na pół, a następnie połóż na każdej połówce plasterek sera żółtego.
  • Rozwiń ciasto francuskie i pokrój na 5 równych części.
  • Umieść połówkę parówki na jednym końcu każdej części ciasta i zawiń dokładnie wokół, tak aby parówka była otulona w ciasto.
  • Ułóż wszystkie roladki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wymieszaj jajko z mlekiem i posmaruj nim wierzch każdej roladki.
  • Włóż blachę z roladkami do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru i stanie się chrupiące.

Po wyjęciu z piekarnika pozostaw na kilka minut do ostygnięcia, a następnie podawaj na ciepło, np. z ulubionymi sosami. 

Zobacz wideo Parówki kwiatki w cieście

Przepisy na parówki w cieście francuskim. Z pewnością znajdziesz coś dla siebie

Oto kilka prostych i szybkich przepisów na parówki w cieście francuskim, które z pewnością zaspokoją Twoje kulinarne pragnienia.

Parówka z serem i boczkiem

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 6 parówek, 6 plasterków sera żółtego, 6 plasterków boczku, jajko, łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj parówki: połóż na każdej połówce plasterek sera żółtego i boczku.
  • Rozwiń ciasto francuskie i pokrój na 6 równych części.
  • Umieść parówki na jednym końcu każdej części ciasta i zawiń dokładnie wokół, tak aby parówka była otulona w ciasto.
  • Ułóż gotowe zawijaski na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wymieszaj jajko z mlekiem i posmaruj nim wierzch każdej parówki w cieście.
  • Gotowe włóż do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Wyjmij z piekarnika, pozostaw na kilka minut do ostygnięcia, a następnie podawaj jeszcze ciepłe.

Parówka z papryką i cebulą

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (XXL), 8 parówek, papryka czerwona, cebula, jajko,  łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj parówki: przekrój je wzdłuż na pół.
  2. Na patelni podsmaż pokrojone w kostkę cebulę i paprykę, a następnie dodaj przekrojone parówki i smaż razem przez kilka minut.
  3. Rozwiń ciasto francuskie i pokrój na 8 równych części.
  4. Umieść na każdej części ciasta po jednej parówce wraz z papryką i cebulą i zawiń dokładnie wokół.
  5. Ułóż wszystkie roladki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wymieszaj w miseczce jajko z mlekiem i posmaruj nim wierzch każdej roladki.
  7. Włóż blachę z parówkami do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru i stanie się chrupiące. 

Mini parówki w cieście francuskim. Idealna przekąska na piknik

Jako przystawki na przyjęciu lub kinderbalu, ale także jako drobny przysmak na wiosenny piknik świetnie sprawdzą się mini parówki w cieście francuskim.

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 12 mini parówek, musztarda, jajko, odrobina mleka

Sposób przygotowania:

  1. Rozwiń ciasto francuskie i pokrój na 12 równych części.
  2. Na każdej części ciasta rozsmaruj niewielką ilość musztardy.
  3. Owiń każdą mini parówkę w kawałek ciasta francuskiego.
  4. Ułóż wszystkie mini parówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Rozkłóć jajko z mlekiem i posmaruj nim wierzch każdej mini parówki.
  6. Włóż blachę z mini parówkami do piekarnika i piecz przez około 12-15 minut aż do zarumienienia.

Jak zrobić parówki, żeby nie pękały? Strzelczyk radzi Parówek się nie gotuje? Strzelczyk pokazuje, jak je zrobić, by nie pękały

Parówki w cieście francuskim dla dzieci

Parówki w cieście francuskim to łatwy i pyszny przepis na przekąskę dla dzieci, która z pewnością przypadnie im do gustu. Delikatne ciasto francuskie i chrupiąca skórka doskonale komponują się z miękką parówką, a dodatek ulubionego ketchupu sprawi, że dzieci będą zachwycone smakiem lekkiej przekąski. Pamiętamy jednak, aby wybierając parówki zwracać uwagę na ich skład — najlepsze będą te z maksymalną zawartością mięsa.

Parówki w cieście francuskim z warzywami

Parówki w cieście francuskim z warzywami to doskonały sposób na wzbogacenie tradycyjnego przepisu o wartościowe składniki. W wersji warzywnej ciasto francuskie oplata oprócz parówki także soczyste kawałki marchewki, cebuli i papryki, co nadaje potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Przepis jest łatwy i szybki do przygotowania, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każde podniebienie.

Zobacz też: Robert Makłowicz: "Nie gotuje się w ogóle parówek". Pękanie podczas gotowania to niejedyny błąd

Więcej o: