Gotowanie na parze - dlaczego warto? Poznaj wyjątkowe przepisy na potrawy, które są aromatyczne i pyszne

Gotowanie na parze to od kilku lat dosyć popularna praktyka. Co ciekawe, coraz więcej osób przekonuje się do tego typu obróbki termicznej. Jeżeli gotowanie na parze kojarzy Ci się z mdłymi potrawami, to zdecydowanie powinieneś poznać kilka istotnych trików i przepisów, po których zmienisz zdanie.

Gotowanie na parze – jakie są zalety?

Jedną z kluczowych zalet gotowania na parze jest to, że potrawy zachowują o wiele większą ilość składników odżywczych i witamin. Warto napisać także o tym, że to niezwykle prosta i szybka metoda przygotowywania posiłków. Jeżeli należysz do grona ludzi, którzy nie lubią spędzać sporej ilości czasu w kuchni, to gotowanie na parze jest dla Ciebie. Przygotowywanie takich posiłków jest dużo szybsze, zwłaszcza kiedy posiadasz specjalny parowar.

Garnek do gotowania na parze – tanie rozwiązanie na zdrowe posiłki

Garnek do gotowania na parze to tańsza alternatywa profesjonalnego parowaru. Garnki tego typu posiadają charakterystyczne sitko, które ułatwia gotowanie. Możemy znaleźć je w różnorodnych rozmiarach. Ceny są bardzo podobne do standardowych garnków.

Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Urządzenie do gotowania na parze, czyli profesjonalny parowar

Urządzenie do gotowania na parze ułatwi pracę w kuchni. Dobry parowar możemy zakupić już za około 250 złotych. Zaletą urządzenia jest głównie fakt, iż możemy przygotować za jednym razem kilka produktów. Urządzenie posiada kilka pięter do gotowania, dzięki temu możemy przygotować w krótkim czasie pełnowartościowy obiad dla całej rodziny.

Sitko do gotowania na parze – najtańsza wersja dla początkujących

Sitko do gotowania na parze to rozwiązanie polecane zwłaszcza tym, którzy są na początku drogi z gotowaniem na parze lub nie chcą inwestować w profesjonalny sprzęt. Sitko umożliwia nam obróbkę termiczną potraw z użyciem zwykłego garnka. Mocujemy sito w garnku z wodą i zwyczajnie gotujemy. Sitko jest bardzo poręczne, dlatego z łatwością posłuży nam także w podróży.

Gotowanie na parze – przepisy krok po kroku

Przepisy na dania gotowane na parze są bardzo różnorodne. Gotować na parze możemy praktycznie wszystko. Poczynając od mięs, ryb, a skończywszy na warzywach i owocach. Gotując w parowarze, musimy pamiętać o odpowiednim układzie produktów (poszczególne produkty na właściwej wysokości). Najlepiej trzymać się zaleceń konkretnego producenta. Co do smaku i jego intensywności to należy przyznać, że potrawy zrobione na parze są nieco subtelniejsze. Dlatego, aby danie gotowane na parze było wyśmienite i aromatyczne musimy postawić na właściwe zioła i przyprawy.

Warzywa na parze z dorszem

Składniki:

  • 150 g filetu z dorsza
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • odrobina soku z cytryny
  • sól, pieprz, lubczyk, papryka słodka
  • połowa brokuła
  • 50 g ryżu
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Filet umyj i natnij. Natrzyj czosnkiem. Skrop sokiem z cytryny.
  2. Dopraw rybę przyprawami.
  3. Wszystkie warzywa umyj i pokrój na mniejsze partie.
  4. Przypraw solą i pieprzem.
  5. Ułóż rybę i warzywa w samowarze. Całość gotujemy około 10 minut.
  6. Rybę z warzywami podawaj z makaronem lub ryżem.
  7. Całość posyp obficie natką pietruszki.

Zobacz też: Kluski na parze wyjdą idealne, jeśli zadbasz o temperaturę. Nie chodzi jedynie o parę

Więcej o: