Dzięki temu trikowi zioła w twojej kuchni zaczną rosnąć jak szalone. Rada ogrodnika zrobiła furorę

Niektóre zioła uprawiane w domu lub w ogrodzie nie zawsze rosną tak, jakbyśmy tego chcieli. Właśnie dlatego dobrze znać triki, które mogą sprawić, że te zaczną rozwijać się jak szalone. Co zrobić, żeby bazylia czy tymianek zdrowo rosły? Ten ogrodnik podzielił się swoim trikiem.

Uprawiając zioła na kuchennym parapecie, często pojawia się problem szybkiego kwitnięcia, co prowadzi do wyrzucania rośliny do śmieci. Okazuje się, że wcale nie musi tak być. Jeśli zastosujesz ten trik, twoje zioła w kuchni czy nawet w ogrodzie rozrosną się jak szalone. Ten ogrodnik podzielił się swoim sposobem na Instagramie. 

Zobacz wideo Wyjątkowe rośliny, wyjątkowe potrzeby. Jak zadbać o monsterę, hiacynty, wrzosy i kaktusa?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak dbać o zioła w kuchni? O tej kwestii zapomina wiele osób

Zioła w doniczkach to świetny sposób na zagospodarowanie miejsca na kuchennym parapecie, ale także oszczędność. Posiadając własną bazylię czy tymianek w doniczce, nie musimy kupować tej przyprawy w sklepie, jeśli rośnie zdrowo i bujnie.Częstym problemem pojawiającym się podczas pielęgnacji ziół w kuchni jest fakt, że te dość szybko marnieją. Jeśli posiadają odpowiednio dużo słońca oraz nie zapominasz o ich podlewaniu, przyczyną może być coś całkiem innego.

Czasami zioła kuchenne za szybko przekwitają i nowe łodygi oraz liście nie mają szansy na rozwój, ale znamy na to sposób. Pewien ogrodnik, który prowadzi swoje konto na Instagramie pod pseudonimem homesteadfreedom, pokazuje obserwującym swoje triki ogrodowe, a jakiś czas temu zdradził co zrobić, gdy bazylia szybko marnieje. Okazuje się, że wystarczy ułamać łodygę w miejscu, w którym przekwitła i gotowe. Dzięki temu nowe liście ziół będą miały miejsce do wzrostu i rozwoju. Sposób ten, można wykorzystać także do innych roślin tego typu.

 

Zioła z supermarketów. Zadbaj o te aspekty, a będą trwałe i pyszne

Bardzo często gdy decydujemy się na zakup ziół z supermarketów, na półkach sklepowych wyglądają one na piękne, zdrowe i świeże. Niestety czasami po kilku dniach w domu nadają się one do wyrzucenia - co jest tego przyczyną? Pamiętaj, aby nie stawiać np. doniczki z bazylią przy samych grzejniku. Bezpośrednie promienie słoneczne także mogą być niebezpieczne. A co z podlewaniem? Tutaj zależy to od tego, z jaką rośliną mamy do czynienia. Bazylię czy miętę musimy podlewać codziennie, ale np. szczypiorek lubczyk co 2 dni, a tymianek, oregano nawet co 4 dni. Jeśli masz balkon, latem tego typu zioła możesz uprawiać również tam, lecz na zimę koniecznie przenieś je do mieszkania. 

Więcej o: