Chrzan to nie tylko element wielkanocnej zastawy. Wiele osób uwielbia dodawać go jako dodatek do jaj, czy chociażby przygotowania zupy chrzanowej, dlatego jeżeli często wykorzystujesz go w swoim domu, zacznij uprawiać go w przydomowym warzywniku. Oto sprawdzone rady, dzięki którym korzenie chrzanu wyrosną grube i o intensywnym smaku.
Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Chrzan posadzony w jednym miejscu będzie dawał plony przez kilka lat. Ze względu na to, że jest rośliną wieloletnią, miejsce, w którym zostanie wsadzony, nie powinno być przypadkowe. Przede wszystkim stanowisko musi być półcieniste, gdyż w pełnym słońcu roślina będzie dostawać żółtych plam. Gleba powinna być próchnicza, żyzna o odczynie 5,5- 6,5 (chrzan jest bardzo wrażliwy na zbyt kwaśną glebę). Sadzonki należy posadzić tuż po zakupie, jeżeli jednak brak na to czasu można je maksymalnie do 2 dni przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu lub lodówce. Idealnym terminem na sadzenie jest wczesna wiosna, gdy gleba dopiero co zdąży się rozmrozić, jednak można również zasadzić go jesienią. Wsadzenie chrzanu polegać będzie na wykopaniu dołka, wypełnieniu go żyznym kompostem, a następnie wystarczy umieścić w tym korzeń. Górna część korzenia powinna znajdować się ok. 3 cm nad powierzchnią ziemi. Po zasadzeniu obficie podlewamy wodą.
Chrzan jest również odporny na mróz. Nie straszne są mu niskie temperatury, a w dodatku nie ma potrzeby ściółkowania czy okrywania rośliny. Jednym z ważniejszych zabiegów jest regularne podlewanie, ale także nawożenie, szczególnie w okresie intensywnej fazy wzrostu. Nawóz powinien zawierać jak największe ilości azotu. Jednym ze składników, które można również wykonać samodzielnie w domu, będzie żelatyna, która jest bogata właśnie w azot. Aby go wykonać, wystarczy rozpuścić łyżkę żelatyny z 250 ml ciepłej wody. Następnie roztwór pomieszać z 750 l wody i podlewać chrzan.