Jak zrobić sok z malin i co warto wiedzieć o tych delikatnych owocach?
Jak zrobić sok z malin? Zanim przejdziemy do przepisu, przyjrzyjmy się bliżej samej malinie. Ten bardzo popularny i użyteczny półkrzew owocuje w drugim roku życia, a jego owoce są niezwykle smaczne. Co kryje wygrzana w słońcu malina?
W 100 g malin znajdziemy:
- 50 kcal,
- 1,2 g tłuszczów,
- 12 g węglowodanów,
- 150 mg potasu,
- 29 mg fosforu,
- 25 mg wania,
- 20 g magnezu,
- 1 mg sodu,
- 26 mg witaminy C,
- witaminy z grupy B
Jak powyższe wartości przekładają się na nasze zdrowie i samopoczucie?
Sok malinowy dla zdrowia - dlaczego warto dodać go do herbaty?
Przy regularnym spożywaniu produktów na bazie malin można zauważyć pozytywne zmiany dla zdrowia i urody. Dlaczego warto przygotować większy zapas soku malinowego?
- Preparaty na bazie malin w okresie przedmiesiączkowym mogą sprawić, że bóle i skurcze będą mniej uciążliwe.
- Napar z malin dodany do kąpieli wspiera leczenie stanów zapalnych.
- Maliny są też rekomendowane kobietom w ciąży, obecny w nich kwas foliowy wspiera proces kształtowania układu nerwowego u dziecka.
- Maliny mają też pozytywny wpływ na skórę, która staje się bardziej elastyczna o zdrowym kolorycie.
- Maliny rekomendowane są też dla dzieci, które w okresie jesienno-zimowym narażone są na liczne przeziębienia. Sok z malin dodany do herbaty w mroźny poranek zapewnia dziecku większą odporność.
- Co więcej, kwas salicylowy obecny w owocach malin skutecznie likwiduje ból oraz obniża gorączkę, poprawia też aktywność mózgu.
- Sok malinowy pomoże też uspokoić układ nerwowy, zalecany jest przy stanach depresyjnych.
- Regularne spożywanie malin może przekładać się na zdrowsze serce oraz naczynia krwionośne.
Zobacz wideo Tarta z malinami. Idealny finał romantycznej kolacji
Sok z malin - przepis zgodny ze starą recepturą
Zapas soku malinowego na zimę to naturalne złoto, które później można wykorzystać na różne sposoby, na przykład w formie dodatku do herbaty lub naturalnej polewy do deseru. Dobra wiadomość jest taka, że przepis na sok malinowy nie wymaga większego wysiłku. Poniżej prezentujemy listę składników oraz instrukcję do domowej produkcji:
Lista składników:
- 1,2 kg malin,
- 150 ml wody,
- 1,3 kg cukru
Sok z malin - przepis krok po kroku
- Zacznij od sortowania owoców, na sok wybieramy tylko dojrzałe egzemplarze.
- Następnie umyj dokładnie owoce i przełóż do większego garnka.
- Teraz przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj owoce na gęstą masę i podpal ogień pod garnkiem.
- W momencie, gdy masa stanie się gorąca, zdejmij maliny z ognia i odstaw pod przykrywką na około 20 minut.
- W kolejnym kroku malinową masę przecedź przy użyciu gazy.
- Pozyskany sok przelej z powrotem do garnka, dodaj cukier i gotuj przez 5 minut.
- Na koniec powstały sok wystarczy przelać do wyparzonych butelek i mocno zakręcić. Butelki przez kilka dni trzymamy pod ręcznikiem, następnie gotowy sok przestawiamy w ciemne miejsce.
Zobacz też: Ciasto na weekend - trzy proste i tanie ciasta, które zachwycą smakiem