Dania z ciasta francuskiego na kolację - trzy chrupiące przepisy, które przygotujesz w 5 minut

Dania z ciasta francuskiego na kolację to sycąca propozycja, do której można dodać ulubione dodatki. Szukasz pomysły na nietypową kolację? Sprawdź gotowe pomysły na francuską nutę w Twojej kuchni.

Ciasto francuskie na kolację - czy to dobry pomysł?

Ten popularny produkt, który na dobre zawitał w polskiej kuchni, składa się z warstw ciasta przekładanych masłem, co sprawia, że po upieczeniu efekt jest nie tylko chrupiący, ale też bardzo puszysty. Nie jest to może najbardziej dietetyczna propozycja (w 100 g jest 558,1 kcal), ale raz w tygodniu zdecydowanie warto. Płat można podzielić na dowolną ilość kawałków. Ciasto francuskie na kolację zaspokoi głód kilku osób. Poniżej trzy pyszne przepisy.

Danie z ciasta francuskiego na kolację - szparagi, ser, szynka

A teraz smaczna przekąska na imprezę w gronie przyjaciół i idealnie danie z ciasta francuskiego na kolacje dla rodziny. Pełną listę składników oraz przepis krok po kroku znajdziesz poniżej:

Lista składników:

  • ciasto francuskie - 150 g,
  • zielone szparagi - 1 pęczek,
  • ulubiona szynka - kilka cienkich plastrów,
  • ser żółty tarty - wedle uznania,
  • oliwa

Przygotowanie:

Ciasto francuskie należy rozmrozić i następnie rozwałkować na grubość 2 mm. Szparagi także myjemy i usuwamy zdrewniałe końce, następnie posypujemy pieprzem i solą. Na koniec tego etapu szparagi należy obtoczyć w oliwie. Ciasto francuskie dzielimy na sześć kwadratów i na każdym z nich kładziemy plaster szynki i następnie dwa szparagi. W kolejnym kroku posypujemy szynkę serem i zawijamy wokół szaragów. Następnie ciasto francuskie zamykamy w na wzór koperty. Tak przygotowane poduszeczki pieczemy przez 15 minut w 220°C. 

Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem

Ciasto francuskie na kolację i śniadanie na słodko

Rozwiązanie dla zabieganych, raz przygotowane ciasto francuskie na kolację można na drugi dzień zapakować do dziecięcej śniadaniówki lub lunch boxu do pracy.

Lista składników:

  • ciasto francuskie - 1 opakowanie,
  • jajko - 1 sztuka,
  • cynamon - 3 łyżeczki,
  • biały cukier - 4 łyżki stołowe

Przygotowanie:

Ciasto rozmrażamy, rozwałkowujemy i smarujemy rozbitym i roztrzepanym jajkiem. Następnie całą powierzchnię ciasta posypujemy 3 łyżkami cynamonu i 2 łyżkami cukru. Tak przygotowane ciasto zwijamy od boków do środka, tak aby powstały dwa zawijasy. W kolejnym kroku ciasto kroimy na małe kawałki. Na koniec otrzymane ciasteczka pieczemy w temperaturze 200°C przez 15 minut.

Ciasto francuskie - kolacja i mini pizzerki

Pyszna propozycja dla miłośników szybkiej, domowej pizzy. Wystarczy tylko kilka składników i chwila w piekarniku. Ciasto francuskie na kolację to zawsze dobry pomysł. Szczegóły poniżej.

Lista składników:

  • ciasto francuskie - 1 opakowanie,
  • szynka - kilka plasterków,
  • małe pomidorki - kilka sztuk,
  • pieczarki - kilka sztuk,
  • żółty ser tarty - wedle uznania,
  • czerwona cebula - 1 mała sztuka,
  • sos pomidorowy/ketchup - 10 łyżek stołowych,
  • bazylia,

Przygotowanie:

Ciasto należy pokroić na kwadraty, następnie posmarować ketchupem lub sosem pomidorowym. Następnie układamy szynkę, pieczarki oraz cebulę. Na koniec pizzerki posypujemy serem. Całość pieczemy przez kwadrans w temperaturze 220°C.

Zobacz też: Dania z grzybami leśnymi - bardziej aromatycznie chyba się już nie da. Ten smak jest nie do podrobienia

Więcej o: