Ten popularny produkt, który na dobre zawitał w polskiej kuchni, składa się z warstw ciasta przekładanych masłem, co sprawia, że po upieczeniu efekt jest nie tylko chrupiący, ale też bardzo puszysty. Nie jest to może najbardziej dietetyczna propozycja (w 100 g jest 558,1 kcal), ale raz w tygodniu zdecydowanie warto. Płat można podzielić na dowolną ilość kawałków. Ciasto francuskie na kolację zaspokoi głód kilku osób. Poniżej trzy pyszne przepisy.
A teraz smaczna przekąska na imprezę w gronie przyjaciół i idealnie danie z ciasta francuskiego na kolacje dla rodziny. Pełną listę składników oraz przepis krok po kroku znajdziesz poniżej:
Lista składników:
Przygotowanie:
Ciasto francuskie należy rozmrozić i następnie rozwałkować na grubość 2 mm. Szparagi także myjemy i usuwamy zdrewniałe końce, następnie posypujemy pieprzem i solą. Na koniec tego etapu szparagi należy obtoczyć w oliwie. Ciasto francuskie dzielimy na sześć kwadratów i na każdym z nich kładziemy plaster szynki i następnie dwa szparagi. W kolejnym kroku posypujemy szynkę serem i zawijamy wokół szaragów. Następnie ciasto francuskie zamykamy w na wzór koperty. Tak przygotowane poduszeczki pieczemy przez 15 minut w 220°C.
Rozwiązanie dla zabieganych, raz przygotowane ciasto francuskie na kolację można na drugi dzień zapakować do dziecięcej śniadaniówki lub lunch boxu do pracy.
Lista składników:
Przygotowanie:
Ciasto rozmrażamy, rozwałkowujemy i smarujemy rozbitym i roztrzepanym jajkiem. Następnie całą powierzchnię ciasta posypujemy 3 łyżkami cynamonu i 2 łyżkami cukru. Tak przygotowane ciasto zwijamy od boków do środka, tak aby powstały dwa zawijasy. W kolejnym kroku ciasto kroimy na małe kawałki. Na koniec otrzymane ciasteczka pieczemy w temperaturze 200°C przez 15 minut.
Pyszna propozycja dla miłośników szybkiej, domowej pizzy. Wystarczy tylko kilka składników i chwila w piekarniku. Ciasto francuskie na kolację to zawsze dobry pomysł. Szczegóły poniżej.
Lista składników:
Przygotowanie:
Ciasto należy pokroić na kwadraty, następnie posmarować ketchupem lub sosem pomidorowym. Następnie układamy szynkę, pieczarki oraz cebulę. Na koniec pizzerki posypujemy serem. Całość pieczemy przez kwadrans w temperaturze 220°C.
Zobacz też: Dania z grzybami leśnymi - bardziej aromatycznie chyba się już nie da. Ten smak jest nie do podrobienia