Konfitura z czerwonej cebuli z octem balsamicznym - hit czy kit? Zdecydujcie sami!
Konfitura z czerwonej cebuli z dodatkiem octu balsamicznego może zaskakiwać. Konfitury zazwyczaj spotykamy w owocowej odsłonie. Konfitura z cebuli sprawdzi się jednak w wielu daniach. Co więcej, jej przygotowanie nie jest wcale trudne. Przekonajcie się sami, jaka jest cudowna w smaku. Tutaj znajdziecie recepturę:
Konfitura z czerwonej cebuli z octem balsamicznym - przepis:
Składniki:
- około 500-600 g czerwonej cebuli
- 3 łyżki oleju roślinnego
- kilka ząbków czosnku
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- cynamon mielony - ilość wedle uznania
- 40 ml octu balsamicznego
- 1-2 łyżki octu winnego
- 3-4 łyżki cukru brązowego
Konfitura z czerwonej cebuli do słoików - wykonanie:
- Obierz cebulę.
- Pokrój je w piórka.
- Czosnek obierz i posiekaj na drobno.
- Wszystko umieść na patelni na rozgrzanym oleju. Dopraw do smaku przyprawami.
- Zmniejsz ogień i duś przez około kwadrans. Dopraw w razie konieczności. Duś aż będzie miękka, a sok odparuje. Wlej ocet balsamiczny i winny. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
- Przygotuj słoiki. Wyparz je i wytrzyj do sucha. Umieść konfiturę w słoikach i zapasteryzuj.
Konfitura z cebuli białej z czerwonym winem - wytrawna konfitura dla wyjątkowych smakoszy
Konfitura z cebuli białej to nieco inne wersja niecodziennej konfitury. Wzbogacona o rodzynki i czerwone wino zaskoczy smakiem nawet najbardziej wymagających. Do czego możemy ją serwować? Świetnie sprawdzi się w towarzystwie mięsa. Przejdźmy zatem do receptury:
Składniki:
- 1 kg cebuli
- 100 ml oleju
- pół litra czerwonego wina
- 60 ml octu balsamicznego
- cukier
- gorczyca - około 1 łyżeczki
- 50 g rodzynek
Sposób wykonania:
- Weź rondel z grubym dnem.
- Rozgrzej w nim olej.
- Cebulę pokrój i wrzuć do rondla. Duś pod przykryciem przez około pół godziny. Musi być miękka.
- Dalej wsyp cukier. Wszystko mieszaj co jakiś czas. Gotuj bez przykrycia.
- Cebula musi się skarmelizować.
- Dodaj połowę porcji wina. Wsyp rodzynki i dodaj gorczycę.
- Gotuj, aż konfitura zgęstnieje. Dolej resztę wina. Gotuj do czasu, aż wino odparuje.
- Opcjonalnie dopraw do smaku. Konfiturę można zapasteryzować lub przechowywać bezpośrednio w lodówce przez jakiś czas.
Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie
Konfitura z cebuli z trzech składników - jeszcze prostsza wersja
Przygotowanie konfitury może być jeszcze prostsze. Takim przykładem jest poniższy przepis. Potrzebne są tylko trzy składniki. Sprawdź koniecznie:
Składniki:
- 400 g cukru
- 400 g czerwonej cebuli
- 4 łyżki octu winnego
Wykonanie:
- Cebule dokładnie obierz. Pokrój ją w plastry.
- Umieść ją w garnku i zasyp cukrem.
- Zagotuj. Podlej w razie konieczności delikatnie wodą.
- Dalej dolej ocet winny.
- Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aby konfitura zgęstniała.
- Później przełóż ją do słoików i zapasteryzuj.
Dżem z czerwonej cebuli - wytrawny przepis na dżem
Dżem z czerwonej cebuli może szokować. Połączenie cebuli, wina, miodu i octu to niecodzienna opcja. Poniżej znajdziecie przepis:
Składniki:
- 40 g cukru
- 50 dag cebuli czerwonej
- około 80-100 ml czerwonego wina
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
Wykonanie:
- Obierz cebulę.
- Pokrój ją w piórka.
- Umieść cukier w rondlu.
- Podgrzewaj do rozpuszczenia.
- Dodaj cebulę i posól.
- Poczekaj, aż cebula stanie się miękka.
- Dodaj pozostałe składniki.
- Trzymaj na ogniu, aż cebula zacznie się karmelizować.
Zobacz też: Kotlety warzywne. Sprawdź, z jakich warzyw można zrobić pyszne domowe kotlety