Konfitura z cebuli - wspaniały dodatek do pieczonych potraw i nie tylko. Jak ją zrobić?

Konfitura z cebuli to świetny dodatek nie tylko do pieczonych potraw, ale i jajek, serów, chleba czy warzyw. Można wykonać ją zarówno z białej jak i czerwonej cebuli. Nietypowe połączenie, zaskoczy bliskich. Sprawdź koniecznie przepisy.

Konfitura z czerwonej cebuli z octem balsamicznym - hit czy kit? Zdecydujcie sami!

Konfitura z czerwonej cebuli z dodatkiem octu balsamicznego może zaskakiwać. Konfitury zazwyczaj spotykamy w owocowej odsłonie. Konfitura z cebuli sprawdzi się jednak w wielu daniach. Co więcej, jej przygotowanie nie jest wcale trudne. Przekonajcie się sami, jaka jest cudowna w smaku. Tutaj znajdziecie recepturę:

Konfitura z czerwonej cebuli z octem balsamicznym - przepis:

Składniki:

  • około 500-600 g czerwonej cebuli
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • kilka ząbków czosnku
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku
  • cynamon mielony - ilość wedle uznania
  • 40 ml octu balsamicznego
  • 1-2 łyżki octu winnego
  • 3-4 łyżki cukru brązowego

Konfitura z czerwonej cebuli do słoików - wykonanie:

  1. Obierz cebulę.
  2. Pokrój je w piórka.
  3. Czosnek obierz i posiekaj na drobno.
  4. Wszystko umieść na patelni na rozgrzanym oleju. Dopraw do smaku przyprawami.
  5. Zmniejsz ogień i duś przez około kwadrans. Dopraw w razie konieczności. Duś aż będzie miękka, a sok odparuje. Wlej ocet balsamiczny i winny. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
  6. Przygotuj słoiki. Wyparz je i wytrzyj do sucha. Umieść konfiturę w słoikach i zapasteryzuj.

Konfitura z cebuli białej z czerwonym winem - wytrawna konfitura dla wyjątkowych smakoszy

Konfitura z cebuli białej to nieco inne wersja niecodziennej konfitury. Wzbogacona o rodzynki i czerwone wino zaskoczy smakiem nawet najbardziej wymagających. Do czego możemy ją serwować? Świetnie sprawdzi się w towarzystwie mięsa. Przejdźmy zatem do receptury:

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 100 ml oleju
  • pół litra czerwonego wina
  • 60 ml octu balsamicznego
  • cukier
  • gorczyca - około 1 łyżeczki
  • 50 g rodzynek

Sposób wykonania:

  1. Weź rondel z grubym dnem.
  2. Rozgrzej w nim olej.
  3. Cebulę pokrój i wrzuć do rondla. Duś pod przykryciem przez około pół godziny. Musi być miękka.
  4. Dalej wsyp cukier. Wszystko mieszaj co jakiś czas. Gotuj bez przykrycia.
  5. Cebula musi się skarmelizować.
  6. Dodaj połowę porcji wina. Wsyp rodzynki i dodaj gorczycę.
  7. Gotuj, aż konfitura zgęstnieje. Dolej resztę wina. Gotuj do czasu, aż wino odparuje.
  8. Opcjonalnie dopraw do smaku. Konfiturę można zapasteryzować lub przechowywać bezpośrednio w lodówce przez jakiś czas.
Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie

Konfitura z cebuli z trzech składników - jeszcze prostsza wersja

Przygotowanie konfitury może być jeszcze prostsze. Takim przykładem jest poniższy przepis. Potrzebne są tylko trzy składniki. Sprawdź koniecznie:

Składniki:

  • 400 g cukru
  • 400 g czerwonej cebuli
  • 4 łyżki octu winnego

Wykonanie:

  1. Cebule dokładnie obierz. Pokrój ją w plastry.
  2. Umieść ją w garnku i zasyp cukrem.
  3. Zagotuj. Podlej w razie konieczności delikatnie wodą.
  4. Dalej dolej ocet winny.
  5. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aby konfitura zgęstniała.
  6. Później przełóż ją do słoików i zapasteryzuj.

Dżem z czerwonej cebuli - wytrawny przepis na dżem

Dżem z czerwonej cebuli może szokować. Połączenie cebuli, wina, miodu i octu to niecodzienna opcja. Poniżej znajdziecie przepis:

Składniki:

  • 40 g cukru
  • 50 dag cebuli czerwonej
  • około 80-100 ml czerwonego wina
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Wykonanie:

  1. Obierz cebulę.
  2. Pokrój ją w piórka.
  3. Umieść cukier w rondlu.
  4. Podgrzewaj do rozpuszczenia.
  5. Dodaj cebulę i posól.
  6. Poczekaj, aż cebula stanie się miękka.
  7. Dodaj pozostałe składniki.
  8. Trzymaj na ogniu, aż cebula zacznie się karmelizować.

Zobacz też: Kotlety warzywne. Sprawdź, z jakich warzyw można zrobić pyszne domowe kotlety

Więcej o: