Na pewno kojarzysz charakterystyczny, biały miód. Z czego powstaje? Warto wiedzieć, że to właśnie miód rzepakowy z pyłku żółtych kwiatów rzepaku. Na tle innych miodów rzepakowy miód wyróżnia się wyjątkowo jasnym, niemal białym kolorem. Można go także rozpoznać po intensywnym zapachu, jaki zawdzięcza kwiatom rzepaku.
Smak miodu rzepakowego jest na tyle oryginalny, że nie każdemu musi pasować. Z jednej strony jest słodki, ale jednocześnie zawiera w sobie też ostry aromat, czyniący go bardziej konkretnym. Miód ten jest gotowy w okolicy maja i czerwca. Uwagę zwraca też jego niezwykle szybki proces krystalizacji. Niekiedy dochodzi do niej jeszcze wtedy, gdy miód znajduje się w plastrach, czyli przed zbiorami.
Właściwości miodu rzepakowego są znane i cenione od wielu lat. Dobrze sprawdza się zarówno w przypadku dorosłych, jak i dzieci, a co za tym idzie, w obu tych grupach można znaleźć jego entuzjastów. Choć jego smak jest dosyć intensywny, najmłodsi mogą go potraktować jako przysmak, który dostarczy im energii na cały dzień.
Masz w domu miód rzepakowy? Właściwości lecznicze tego produktu na pewno pozytywnie Cię zaskoczą. Poniżej znajdziesz listę z najważniejszymi właściwościami miodu rzepakowego.
Na co więc pomoże miód rzepakowy? Możesz go spokojnie wykorzystać przy:
Wybierasz właśnie miód? Właściwości lecznicze miodu rzepakowego mogą Cię skłonić do tego, by sięgnąć właśnie po ten produkt. Gdzie go kupisz? Najlepiej, jeśli nabędziesz go w sprawdzonej pasiece – zyskasz wtedy pewność, że to prawdziwy, naturalny produkt pszczeli. Ile kosztuje miód rzepakowy? Cena za litrowy słoik to od około 30 do 40 złotych.
Zobacz też: