Co zrobić z jabłkami w sezonie? Oto kilka propozycji, które pomogą Ci się uporać z nadmiarem jabłek

Co zrobić z jabłkami? Jakie pyszności można z nich przyrządzić? Sprawdź, jak wiele możliwości dają jabłka, jak je przechowywać lub przetworzyć, aby nie umknął nam doskonały smak, jak również walory zdrowotne tego wyjątkowego owocu.

Co zrobić z jabłkami? Czy gatunek ma znaczenie?

Co zrobić z jabłkami, to bardzo częsty problem w sezonie, w którym pojawia się ich bardzo dużo w sadach, a co za tym idzie także na naszych stołach. Jeśli dodatkowo drzewa obrodzą obficie, to tym bardziej zaczynamy się zastanawiać, co z nimi zrobić, by maksymalnie je wykorzystać. Nawet jeśli nie posiadamy sadu z jabłkami, to i tak warto się zastanowić nad tym, co zrobić z tych pysznych owoców, by również zimą mieć zapas jabłek. Przede wszystkim warto sobie uświadomić, że w zależności od gatunku tego owocu, może on być różne wykorzystany i posiadać inne walory smakowe. Można zrobić np.:

Weki, w których będą właśnie owe prażone jabłka czy kompot, sprawią, że również zimą będzie się można cieszyć pysznym smakiem jabłek czy to na kromce chleba, w cieście, czy do obiadu.

Co można zrobić z jabłka na deser?

Jabłko to bardzo wdzięczny owoc, który pozwala na wiele różnych, kulinarnych eksperymentów. Jednym z najbardziej tradycyjnych, powszechnych i lubianych są racuchy czy też placuszki z jabłkami. Wystarczy zrobić zwykłe ciasto na racuchy i dodać do niego pokrojone w kostkę, jabłka. Najlepiej by były one kwaskowe, ponieważ dadzą ciekawy kontrast smakowy. Po usmażeniu wystarczy posypać je cukrem pudrem i w ten sposób odpowiedzieć na pytanie, co można zrobić z jabłka. Aczkolwiek pomysłów deserowych może być wiele np.:

Zobacz wideo Crumble jabłkowy z orzechami [PRZEPIS]

Co można zrobić z jabłek poza słodyczami?

Jabłka to bardzo wdzięczne owoce, które nadają się nie tylko do obróbki cukierniczej. Można również z powodzeniem wykonać z nich pyszną surówkę do obiadu. Do jej wykonania potrzebne będą 3-4 kwaskowe jabłka, 4 średnie marchewki, olej, cukier, gęsty sok pomarańczowy. Jabłka i marchewki należy zetrzeć na tarce. Jabłka ścieramy na większych oczkach, a marchewki na najdrobniejszych. W zależności od tego, jak kwaskowe są jabłka, do smaku będzie trzeba dodać cukru, który można zastąpić też np. ksylitolem. Starte jabłko i marchewkę poleć niewielką ilością oleju, dodać 2-3 łyżki soku pomarańczowego oraz cukier do smaku, a wszystko wymieszać. Podawać jako surówkę do dowolnego drugiego dania obiadowego. Innym dość często spotykanym pomysłem, który cieszy się dość dużym zainteresowaniem, jest wątróbka z jabłkami. Owoc ten dobrze komponuje się z mięsem różnego rodzaju np. z kaczką. Tak więc wątróbka z jabłkami i cebulą jest bardzo aromatyczną potrawą, która cieszy się szerokim gronem wielbicieli. Wbrew pozorom przygotowanie tego posiłku nie jest ani trudne, ani skomplikowane.

Co można zrobić z jabłek na szybko?

Czasem przychodzi ochota na zrobienie czegoś słodkiego na szybko. Najprostszymi rozwiązaniami są właśnie racuchy z jabłkami lub naleśniki nadziewane jabłkami. Jednakże równie szybkie może okazać się zwykłe ugotowanie jabłka i podanie go w miseczce w postaci ciepłej, słodkiej papki. Można także wykorzystać owoc na surowo, do śniadania dodając go do porannych płatków z mlekiem lub musli. Będzie z pewnością świeżym i pysznym akcentem posiłku, a co ważne podniesie jego walory odżywcze. No i najważniejsze — jabłka są dobre po prostu takie, jakie są — jedzone jako owoc na surowo.

Zobacz też: Sprawdź przepis na domowy ocet jabłkowy i wykonaj go samodzielnie. Twoje włosy będą ci wdzięczne

Więcej o: