Co zrobić z jabłkami, to bardzo częsty problem w sezonie, w którym pojawia się ich bardzo dużo w sadach, a co za tym idzie także na naszych stołach. Jeśli dodatkowo drzewa obrodzą obficie, to tym bardziej zaczynamy się zastanawiać, co z nimi zrobić, by maksymalnie je wykorzystać. Nawet jeśli nie posiadamy sadu z jabłkami, to i tak warto się zastanowić nad tym, co zrobić z tych pysznych owoców, by również zimą mieć zapas jabłek. Przede wszystkim warto sobie uświadomić, że w zależności od gatunku tego owocu, może on być różne wykorzystany i posiadać inne walory smakowe. Można zrobić np.:
Weki, w których będą właśnie owe prażone jabłka czy kompot, sprawią, że również zimą będzie się można cieszyć pysznym smakiem jabłek czy to na kromce chleba, w cieście, czy do obiadu.
Jabłko to bardzo wdzięczny owoc, który pozwala na wiele różnych, kulinarnych eksperymentów. Jednym z najbardziej tradycyjnych, powszechnych i lubianych są racuchy czy też placuszki z jabłkami. Wystarczy zrobić zwykłe ciasto na racuchy i dodać do niego pokrojone w kostkę, jabłka. Najlepiej by były one kwaskowe, ponieważ dadzą ciekawy kontrast smakowy. Po usmażeniu wystarczy posypać je cukrem pudrem i w ten sposób odpowiedzieć na pytanie, co można zrobić z jabłka. Aczkolwiek pomysłów deserowych może być wiele np.:
Jabłka to bardzo wdzięczne owoce, które nadają się nie tylko do obróbki cukierniczej. Można również z powodzeniem wykonać z nich pyszną surówkę do obiadu. Do jej wykonania potrzebne będą 3-4 kwaskowe jabłka, 4 średnie marchewki, olej, cukier, gęsty sok pomarańczowy. Jabłka i marchewki należy zetrzeć na tarce. Jabłka ścieramy na większych oczkach, a marchewki na najdrobniejszych. W zależności od tego, jak kwaskowe są jabłka, do smaku będzie trzeba dodać cukru, który można zastąpić też np. ksylitolem. Starte jabłko i marchewkę poleć niewielką ilością oleju, dodać 2-3 łyżki soku pomarańczowego oraz cukier do smaku, a wszystko wymieszać. Podawać jako surówkę do dowolnego drugiego dania obiadowego. Innym dość często spotykanym pomysłem, który cieszy się dość dużym zainteresowaniem, jest wątróbka z jabłkami. Owoc ten dobrze komponuje się z mięsem różnego rodzaju np. z kaczką. Tak więc wątróbka z jabłkami i cebulą jest bardzo aromatyczną potrawą, która cieszy się szerokim gronem wielbicieli. Wbrew pozorom przygotowanie tego posiłku nie jest ani trudne, ani skomplikowane.
Czasem przychodzi ochota na zrobienie czegoś słodkiego na szybko. Najprostszymi rozwiązaniami są właśnie racuchy z jabłkami lub naleśniki nadziewane jabłkami. Jednakże równie szybkie może okazać się zwykłe ugotowanie jabłka i podanie go w miseczce w postaci ciepłej, słodkiej papki. Można także wykorzystać owoc na surowo, do śniadania dodając go do porannych płatków z mlekiem lub musli. Będzie z pewnością świeżym i pysznym akcentem posiłku, a co ważne podniesie jego walory odżywcze. No i najważniejsze — jabłka są dobre po prostu takie, jakie są — jedzone jako owoc na surowo.
Zobacz też: Sprawdź przepis na domowy ocet jabłkowy i wykonaj go samodzielnie. Twoje włosy będą ci wdzięczne