Zupa na jesień, czyli pożywna i rozgrzewająca potrawa z tego, co najlepsze w jesiennym ogrodzie

Zupa na jesień powinna być pożywna i rozgrzewająca. Pomysły na jesienną zupę opierają się na najsmaczniejszych i najzdrowszych produktach sezonowych, w tym m.in. papryce, dyni oraz burakach. Dowiedz się, jak wykorzystać wyjątkowe dary jesieni.

Z czego zupa na jesień?  

Zupa na jesień to danie, które jest w stanie zastąpić dwudaniowy obiad. Z czego zupa na jesień? Odpowiedź znajdziesz w swoim ogródku lub na regionalnym bazarku. Wczesna jesień to idealna pora na wykorzystanie w kuchni tego, co udało się wyhodować w ciągu lata. Zupa na jesień powinna bazować na najlepszych i najzdrowszych produktach. Buraki, papryka, dynia, ziemniaki, cebula, a także leśne grzyby — to tylko niektóre z obowiązkowych produktów na jesiennym stole. 

Pożywna zupa na jesień. Zupa grzybowa z makaronem i ziemniakami

Pożywna zupa na jesień to przepis, który warto mieć w zanadrzu. Sprawdzi się na chłodniejsze dni, kiedy po letnich temperaturach i słońcu pozostają tylko wspomnienia, ale wciąż mamy do dyspozycji najlepsze smaki lata, w tym skarby z naszych lasów. Z czego zrobić pożywną zupę na jesień?

Składniki: 800 g świeżych grzybów (najlepiej prawdziwki lub podgrzybki), 1,5 l bulionu warzywnego, 5-6 ziemniaków, 2 marchewki, kawałek selera, duża cebula, 2 gałązki lubczyku, 10 gałązek natki pietruszki, 100 g makaronu np. świderki, szczypta soli i pieprzu, 4 łyżki masła, pół szklanki śmietanki 30%

Wykonanie:

  • Grzyby należy oczyścić z zabrudzeń, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Na patelni rozpuść masło i zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
  • Po chwili dodać grzyby i poddusić w celu odparowania wody.
  • Dodać starte na grubych oczkach marchewkę i selera i chwilę podsmażać.
  • W garnku zagotować bulion i dodaj pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotować przez chwilę, a następnie dodać podduszone grzyby i warzywa, a także makaron i lubczyk.
  • Dodać szczyptę soli i gotować przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodać pieprz, a także wlać powoli śmietankę. Zupę na jesień z grzybami i makaronem podawać z posiekaną natką pietruszki. 
Zobacz wideo Zupa krem cebulowa - pyszna, aromatyczna, a do tego świetnie rozgrzewa

Zupa na jesień: przepis na zupę krem z papryki

Nieco pikantna zupa na jesień? Przepis na zupę krem z papryki to propozycja dla osób, które lubią ostre, rozgrzewające smaki. 

Składniki:

  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 5 czerwonych papryk
  • 1 papryczka chili (może być więcej w zależności od preferencji)
  • 400 g pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • gęsta śmietana do podania

Wykonanie:

Usuń gniazda nasienne z papryki i pokrój ją na połówki. Nagrzej piekarnik do 190°. Włóż do piekarnika połówki papryk, a obok także papryczkę chili (w całości). Piecz do momentu, aż skórka się zmarszczy i lekko zbrązowieje (ok. 30 minut). Upieczoną paprykę włóż do woreczka i chwilę poczekaj, aż ostygnie. Dzięki temu łatwiej będzie usunąć z niej skórkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Usuń skórkę z papryki i pokrój ją na kawałki. Z papryczki chili usuń nasiona. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę i czosnek. Po chwili dodaj paprykę i wlej bulion. Zagotuj, a następnie dodaj paprykę, pomidory i przyprawy. Gotuj przez ok. 15 minut. Po tym czasie zmiksuj całość na gładko i ewentualnie dopraw. Podawaj z kleksem ze śmietany.

Zupa krem z pieczonych warzywZupa krem z pieczonych warzyw Fot. Pexels

Zupa krem na jesień. Krem z dyni to pewniak w jesiennym menu

Zupa krem na jesień, która z pewnością posmakuje każdemu, to krem z dyni. Do jego przygotowania warto wybrać dynię hokkaido, która nie wymaga obierania.

Składniki:

  • kilogram dyni hokkaido
  • 750 ml bulionu drobiowego 
  • cebula
  • marchew
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki śmietany 18%

Wykonanie:

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy na niewielkie kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tak samo postępujemy z marchewką. W garnku rozgrzewamy oliwę, następnie wrzucamy do garnka wszystkie warzywa i podsmażamy kilka minut, cały czas mieszając. Do garnka wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie. Blendujemy zupę i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kleksem ze śmietany. 

Pomysł na jesienną zupę z indykiem i warzywami

Pomysł na jesienną zupę z indykiem i warzywami to rozwiązanie, które pozwoli w kilka minut przygotować sycący posiłek dla całej rodziny

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa z indyka
  • litr bulionu
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • marchewka 
  • cebula
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • przyprawy: sól, pieprz, 4 łyżki słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Posiekaj cebulę i czosnek. Mięso pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło i podsmaż na nim cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodaj mięso oraz słodką paprykę. W momencie, gdy mięso będzie już nieco zrumienione, dodaj warzywa. Gdy warzywa trochę zmiękną, dodaj przecier pomidorowy, bulion oraz listek laurowy i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw i mięsa (ok. 40 minut). Dopraw ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Zobacz też: Krem z dyni - przepis na gęstą, sycącą zupę. Doda energii jesienią i poprawi humor

Więcej o: