Zupa na jesień to danie, które jest w stanie zastąpić dwudaniowy obiad. Z czego zupa na jesień? Odpowiedź znajdziesz w swoim ogródku lub na regionalnym bazarku. Wczesna jesień to idealna pora na wykorzystanie w kuchni tego, co udało się wyhodować w ciągu lata. Zupa na jesień powinna bazować na najlepszych i najzdrowszych produktach. Buraki, papryka, dynia, ziemniaki, cebula, a także leśne grzyby — to tylko niektóre z obowiązkowych produktów na jesiennym stole.
Pożywna zupa na jesień to przepis, który warto mieć w zanadrzu. Sprawdzi się na chłodniejsze dni, kiedy po letnich temperaturach i słońcu pozostają tylko wspomnienia, ale wciąż mamy do dyspozycji najlepsze smaki lata, w tym skarby z naszych lasów. Z czego zrobić pożywną zupę na jesień?
Składniki: 800 g świeżych grzybów (najlepiej prawdziwki lub podgrzybki), 1,5 l bulionu warzywnego, 5-6 ziemniaków, 2 marchewki, kawałek selera, duża cebula, 2 gałązki lubczyku, 10 gałązek natki pietruszki, 100 g makaronu np. świderki, szczypta soli i pieprzu, 4 łyżki masła, pół szklanki śmietanki 30%
Wykonanie:
Nieco pikantna zupa na jesień? Przepis na zupę krem z papryki to propozycja dla osób, które lubią ostre, rozgrzewające smaki.
Składniki:
Wykonanie:
Usuń gniazda nasienne z papryki i pokrój ją na połówki. Nagrzej piekarnik do 190°. Włóż do piekarnika połówki papryk, a obok także papryczkę chili (w całości). Piecz do momentu, aż skórka się zmarszczy i lekko zbrązowieje (ok. 30 minut). Upieczoną paprykę włóż do woreczka i chwilę poczekaj, aż ostygnie. Dzięki temu łatwiej będzie usunąć z niej skórkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Usuń skórkę z papryki i pokrój ją na kawałki. Z papryczki chili usuń nasiona. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę i czosnek. Po chwili dodaj paprykę i wlej bulion. Zagotuj, a następnie dodaj paprykę, pomidory i przyprawy. Gotuj przez ok. 15 minut. Po tym czasie zmiksuj całość na gładko i ewentualnie dopraw. Podawaj z kleksem ze śmietany.
Zupa krem na jesień, która z pewnością posmakuje każdemu, to krem z dyni. Do jego przygotowania warto wybrać dynię hokkaido, która nie wymaga obierania.
Składniki:
Wykonanie:
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy na niewielkie kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tak samo postępujemy z marchewką. W garnku rozgrzewamy oliwę, następnie wrzucamy do garnka wszystkie warzywa i podsmażamy kilka minut, cały czas mieszając. Do garnka wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie. Blendujemy zupę i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kleksem ze śmietany.
Pomysł na jesienną zupę z indykiem i warzywami to rozwiązanie, które pozwoli w kilka minut przygotować sycący posiłek dla całej rodziny.
Składniki:
Wykonanie:
Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Posiekaj cebulę i czosnek. Mięso pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło i podsmaż na nim cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodaj mięso oraz słodką paprykę. W momencie, gdy mięso będzie już nieco zrumienione, dodaj warzywa. Gdy warzywa trochę zmiękną, dodaj przecier pomidorowy, bulion oraz listek laurowy i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw i mięsa (ok. 40 minut). Dopraw ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Zobacz też: Krem z dyni - przepis na gęstą, sycącą zupę. Doda energii jesienią i poprawi humor