• Link został skopiowany

Śledzie po japońsku - przepis na przekąskę z PRL-u. Jak zrobić dobrą sałatkę do śledzia po japońsku?

Jak zrobić dobre śledzie po japońsku? Jeśli planujesz powrót do przeszłości, sprawdź, jak przygotować klasyczną przekąskę na towarzyskie spotkanie w klimacie Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej. Tradycyjny śledź po japońsku był dawniej gwiazdą każdej imprezy.
Śledzie po japońsku - przepis na przekąskę z PRL-u. Jak zrobić dobrą cebulę do śledzia po japońsku? Zdjęcie ilustracyjne
istock

Tradycyjne śledzie po japońsku - przepisy i różne oblicza tej samej ryby 

Śledzie można przygotować na milion różnych sposobów, doskonale odnajdą się w octowej zalewie jak i w śmietanie, czy na słodko. Pełna dowolność dawniej sprzyjała pustym półkom w sklepie oraz przypadkowym produktom z lodówki. Dlaczego przepisy na śledzie po japońsku były tak popularne? Ta konkretna przekąska nie wymagała długiej listy zakupów oraz idealnie wpisywała się w klimat każdej imprezy od rodzinnej Wigilii po noworoczne spotkanie z przyjaciółmi.

Warto też wiedzieć, że nazwa tego dania wywodzi się z czasów wojny japońsko-rosyjskiej, kiedy to na cześć Azjatów przemianowano jedną z popularnych pozycji w galicyjskim menu na śledzie po japońsku. Szukasz pomysłu na śledzika? Sprawdź z nami przepisy na śledzie po japońsku, które przygotujesz bez większego wysiłku. 

Zobacz wideo Śledź pod szubą - przepis

Śledź po japońsku - przepis i lista składników 

W tej potrawie z egzotyczną nazwą odnajdziemy wiele polskich smaków, które sprawiają, że przepis na śledzie po japońsku można zrealizować z tego co już mamy w naszej kuchni, z krótką listą dodatkowych składników. 

  • filety śledziowe - 3 płaty, 
  • jajka - 3 sztuki, 
  • marchew - 1 sztuka, 
  • pietruszka - 1 sztuka, 
  • seler - ¼, 
  • cebula - 1 sztuka, 
  • ogórek kiszony - 1 sztuka, 
  • groszek konserwowy - 100 g, 
  • połówka jabłka, 
  • majonez - 2 łyżki stołowe, 
  • sól i pieprz 

Śledzie po japońsku - przepis krok po kroku 

Śledzie wyjmujemy z zalewy, zalewamy wodą i moczymy, aż do momentu, gdy ich zasolenie będzie odpowiednie (wedle uznania). W przypadku ryb z oleju należy je osuszyć ręcznikiem papierowym, zalać mlekiem i odstawić na godzinę. Po tym czasie filety osuszamy i przecinamy wzdłuż na połowę. 

Śledzik po japońsku - przepis na sałatkę 

Oto przepis na sałatkę do śledzi po japońsku:

  • Seler, marchew oraz pietruszkę obieramy, myjemy i gotujemy al dente. Następnie po wystudzeniu kroimy w kostkę. 
  • W kostkę kroimy też jabłko, jajko, ogórka, cebulę i następnie mieszamy dokładnie z zielonym groszkiem. 
  • Doprawiamy solą i pieprzem mieszamy i dodajemy majonez. 
  • Pozostałe jajka kroimy na cztery części, resztę cebuli w piórka, następnie solimy, gnieciemy i dodajemy majonezu, na koniec mieszamy. 
  • Okrągłą ramkę kładziemy na talerz, wypełniamy sałatkę, zdejmujemy ramkę. Powstałe kółko owijamy śledziem. 
  • Na wierzchu kładziemy kawałek jajka, cebulę oraz dekorujemy pietruszką. 

Zobacz też:

Więcej o: