Śledzie można przygotować na milion różnych sposobów, doskonale odnajdą się w octowej zalewie jak i w śmietanie, czy na słodko. Pełna dowolność dawniej sprzyjała pustym półkom w sklepie oraz przypadkowym produktom z lodówki. Dlaczego przepisy na śledzie po japońsku były tak popularne? Ta konkretna przekąska nie wymagała długiej listy zakupów oraz idealnie wpisywała się w klimat każdej imprezy od rodzinnej Wigilii po noworoczne spotkanie z przyjaciółmi.
Warto też wiedzieć, że nazwa tego dania wywodzi się z czasów wojny japońsko-rosyjskiej, kiedy to na cześć Azjatów przemianowano jedną z popularnych pozycji w galicyjskim menu na śledzie po japońsku. Szukasz pomysłu na śledzika? Sprawdź z nami przepisy na śledzie po japońsku, które przygotujesz bez większego wysiłku.
W tej potrawie z egzotyczną nazwą odnajdziemy wiele polskich smaków, które sprawiają, że przepis na śledzie po japońsku można zrealizować z tego co już mamy w naszej kuchni, z krótką listą dodatkowych składników.
Śledzie wyjmujemy z zalewy, zalewamy wodą i moczymy, aż do momentu, gdy ich zasolenie będzie odpowiednie (wedle uznania). W przypadku ryb z oleju należy je osuszyć ręcznikiem papierowym, zalać mlekiem i odstawić na godzinę. Po tym czasie filety osuszamy i przecinamy wzdłuż na połowę.
Oto przepis na sałatkę do śledzi po japońsku:
Zobacz też: