Jak jeść sushi? Wskazówki dla początkujących i nie tylko

Jak jeść sushi? To pytanie często nurtuje osoby, które nie miały do czynienia z tą potrawą i znają ją tylko z opowieści. Okazuje się jednak, że nawet osoby, które niejednokrotnie miały okazję posmakować tego specjału kuchni japońskiej, nie zawsze wiedzą, jak się je sushi zgodnie z rytuałem praktykowanym w kraju kwitnącej wiśni. Z czym i jak jeść sushi?

Jak podawać sushi? 

Jak jeść sushi? Zanim przejdziemy do samej konsumpcji, zastanówmy się, jak podawać sushi? Choć sushi najczęściej kojarzy się z rolką ryżu owiniętego w arkusz nori (jadalne wodorosty), to może ono występować także pod innymi postaciami. 

  • hosomaki — to cienkie rolki ryżu owiniętego w nori z dodatkiem jednego składnika — ryby lub warzywa
  • futomaki — grubsza rolka ryżu z większą ilością składników — ryb, owoców morza, warzyw 
  • uramaki (california maki) - rolki zawijane odwrotnie tj. ryżem na zewnątrz. Ryż często posypywany jest sezamem  
  • nigiri — ryż z odrobiną wasabi uformowany jest w owalny kawałek, a na jego wierzchu znajduje się np. surowa ryba lub awokado 
  • temaki — nori zawinięte jest zazwyczaj w kształt rożka i wypełnione różnymi składnikami (ryż, ryba lub warzywa pokrojone w paski, ziarna sezamu).

Sushi jak jeść — pałeczkami czy rękoma? 

Masz wątpliwości, jak zaserwować sushi? Jak jeść ten japoński przysmak — pałeczkami czy rękoma? Restauracje sushi zawsze do posiłku podają pałeczki, jednak osoby, które nie mają z nimi na co dzień do czynienia, mogą mieć problem z ich sprawną obsługą. Jeżeli chcesz uniknąć krępującej sytuacji, możesz poćwiczyć obsługę pałeczek wcześniej w domu. Będziesz potrzebować kilku ziaren dużego grochu i dwóch pałeczek. Chwyć pałeczki w dłoń i przekładaj po kolei ziarna grochu z miejsca na miejsce. Po kilku próbach, na pewno dojdziesz do wprawy. Sushi można jeść także rękoma. Ten sposób sprawdzi się najlepiej przy kawałkach nigiri moczonych w sosie sojowym. Nigiri należy chwycić w dłoń za pomocą kciuka, palca wskazującego i palca środkowego, a następnie obrócić do góry nogami (tj. rybą do dołu) i zamoczyć fragment z rybą w sosie sojowym. Dzięki temu ryż nie wchłonie sosu i w całości znajdzie się on na rybie, podkręcając jej smak.

Zobacz wideo Tort sushi

Z czym jeść sushi? Popularne dodatki

Z czym jeść sushi? Jednym z najpopularniejszych dodatków do sushi, jest wasabi. Wasabi (czyli japoński chrzan) podawany do sushi, ma postać zmielonej pasty o bardzo intensywnym zielonym kolorze. Intensywny jest nie tylko kolor wasabi, ale także jego smak, który jest niezwykle ostry. Jest to cenna informacja dla osób, które nie miały jeszcze okazji spróbować sushi z dodatkiem wasabi, a zachęca ich ciekawy kolor tego dodatku. Nałożenie zbyt dużej ilości wasabi na kawałek sushi może się okazać niezbyt miłym doświadczeniem smakowym. Jak się je sushi z dodatkiem wasabi? Najlepszym rozwiązaniem jest chwycenie kawałka sushi pałeczkami lub ręką i delikatne muśnięcie go w zielonej paście. Osoby, które nie przepadają za bardzo ostrymi smakami, mogą zrezygnować z tego dodatku, ponieważ wasabi zazwyczaj znajduje się w samym sushi. 

Z czym się je sushi?

Z czym się je sushi? Oprócz wasabi, do zestawów sushi dodawany jest również sos sojowy. Może być on użyty w sytuacji, gdy chcemy nadać potrawie nieco bardziej słonego smaku. Wiele osób macza w sosie sojowym cały kawałek sushi, jednak nie jest to do końca poprawne. W sosie sojowym powinien być zamoczony jedynie kawałek ryby, natomiast ryż powinien pozostać suchy. Zastosowanie tej zasady może być problematyczne, zwłaszcza na początku, ponieważ wymaga nieco wprawy w posługiwaniu się pałeczkami do sushi. Odrębną kwestią pozostaje gust smakowy każdej osoby. Jeżeli lubisz smak ryżu z dodatkiem sosu sojowego — nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść sushi właśnie w ten sposób. 

Jak się je sushi? Dodatek marynowanego imbiru

Ostatnią kwestią, jaka została nam do rozpatrzenia, jest to, jak się je sushi z marynowanym imbirem? Imbir do sushi jest przez wiele osób traktowany jako dodatek podkręcający smak potrawy. Plaster marynowanego imbiru nakładany jest na kawałek sushi i w takiej formie trafia do buzi. Oprócz podkręcenia smaku imbir ma jeszcze jednak także inne zadanie. Kompozycje sushi to bardzo przemyślane smaki, które idealnie do siebie pasują. Często zdarza się tak, że biorąc do ust kolejny kawałek sushi, na języku czujemy jeszcze posmak poprzedniego. I tutaj właśnie klaruje się rola imbiru. Imbir zjedzony pomiędzy kolejnymi kawałkami sushi ma za zadanie zneutralizować kubki smakowe. Dzięki temu możliwe jest poczucie głębi smaku kolejnego kawałka i rozkoszowanie się nim w pełni. 

Zobacz też: Dla ciebie mógłbym zrobić wszystko? Tajwańczycy dla sushi zmieniają swoje dowody

Więcej o:
Copyright © Agora SA