Koniec z łamaniem sobie zębów na pierniczkach. Wystarczy dodać to do pojemnika, a szybko zmiękną

Pierniczki są iście świątecznym przysmakiem. Ich aromat od razu przywodzi na myśl zbliżające się Boże Narodzenie. Co jednak kiedy wigilia coraz bliżej, a ciastka wciąż są twarde? Wtedy najlepiej będzie zastosować domowe sposoby, które szybko "zmiękczą" nasze przysmaki.

Przygotowywanie domowych pierników to cały świąteczny rytuał. Te pyszne ciastka sprawiają, że nasz dom pięknie pachnie korzennymi przyprawami. Niezależnie od tego czy wykorzystujemy sprawdzony przepis, czy znajdujemy całkiem nowy, może się okazać, że nasze pierniczki cały czas są twarde. Na szczęście istnieją sprawdzone sposoby, by zmiękczyć je jeszcze przed świętami.

Zobacz wideo Ewa Wachowicz rozpoczęła sezon świąteczny. Pokazała pierniczki

 Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Pierniczki nie miękną? Wiemy, jak to zmienić. Wszystko zaczyna się od ciasta

Jedną z najważniejszych rzeczy w piernikach jest ciasto. Jest ono bardzo zwarte, dlatego te ciastka potrzebują odpowiednio dużo czasu na leżakowanie. Dopiero po pewnym czasie zaczynają mięknąć. Kiedy już są delikatne, można się rozkoszować tymi słodkimi przysmakami. Co jednak jeśli święta są już coraz bliżej, a nasz przysmaki wciąż są twarde? Warto wówczas zastosować triki, które przydadzą się osobom nieco zapominalskim. Warto zwracać uwagę na szczegóły już przy przygotowywaniu ciasta. Jeśli chcemy, by pierniczki były miękkie, trzeba uwzględniać płyny, na przykład wybrać najrzadszy miód. Ciastka będą bardziej delikatne, jeśli zdecydujemy się na dodanie odrobiny dżemu lub konfitury do masy. Trzeba również uważać, by nie rozwałkowywać za cienko ciasta. Grubsze pierniczki staną się bardziej miękkie i puszyste. Trzeba też zwracać uwagę na czas pieczenia. Jeśli za długo przetrzymamy je w piecu, mogą się wysuszyć i stać mniej apetyczne. Jeśli jednak zapomnieliśmy o którejkolwiek z tych porad i nasze pierniczki są wciąż twarde mimo zbliżających się świąt, to jeszcze nic straconego. Można wypróbować również kilka sposobów, by stały się miękkie.

Co zrobić, żeby pierniczki były miękkie? Owoce i chleb świetnie się sprawdzą

Jeśli nasze zamknięte w szczelnym opakowaniu pierniczki mimo nadchodzących świąt Bożego Narodzenia wciąż są twarde jak kamień, nadszedł czas na reakcję. Domowe sposoby są proste i skuteczne. Warto więc sięgnąć po kromki chleba, świetnie sprawdzą się razowy lub tostowy. Wystarczy umieścić je w pojemniku, przekładając piernikami. Pieczywo odda ciastkom wilgoci, dzięki czemu o wiele szybciej zmiękną. Trzeba jednak pamiętać, żeby chleb wymieniać raz na dwa dni. Można również pokusić się o wykorzystanie owoców. Będą działać podobnie jak pieczywo, oddając piernikom wilgoć. Oprócz tego zyskają również ciekawy aromat. W tym przypadku trzeba jednak pamiętać, że owocowe kawałki muszą być wymieniane każdego dnia. Najlepiej sprawdzą się:

  • dwóch ćwiartek jabłka,
  • dwóch ćwiartek cytryny,
  • kilku cząstek pomarańczy.

Wykorzystać można również do tego kuchenne resztki. Alternatywą będzie więc umieszczenie skórek owocowych w puszcze z piernikami.

Więcej o: