Pierogi staropolskie mają nieziemsko dobry, soczysty farsz. Mało kto wie, co jest w środku

Pierogi staropolskie wracają do łask. Ten smak nie ma sobie równych! Sprawdź, jak zrobić klasyczne pierogi z nietuzinkowym nadzieniem. Tym obiadem najemy się do syta, a kubki smakowe oszaleją.

Pierogi polskie - z czym są pierogi staropolskie? Podpowiadamy

Pierogi polskie z kaszą i mięsem to bardzo ciekawe danie, o którym mało kto słyszał. A szkoda, bo ich dobrze doprawiony farsz jest aromatyczny i soczysty, a ciasto miękkie, cieniutkie i elastyczne. Jedno jest pewne - te pierogi, rozpływają się w ustach przy każdym kęsie. Przedstawiamy pierwszy przepis na domowej roboty pierogi staropolskie z dodatkiem mięsa.

Staropolskie pierogi mięsne - przepis krok po kroku:

Składniki na farsz:

  • 2 cebule
  • 400 g mięsa z rosołu (opcjonalnie możesz dodać grzyby zamiast mięsa)
  • kilka ząbków czosnku
  • pół szklanki kaszy gryczanej
  • sól, pieprz - do smaku
  • około 2-3 łyżek bułki tartej
  • kilka łyżek bulionu

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki
  • 1 jajko
  • pół szklanki letniej wody
  • odrobina soli

Wykonanie:

  1. Cebule obierz, posiekaj i przesmaż na patelni (jeśli używasz grzybów zamiast mięsa, podsmaż je na patelni razem z cebulą).
  2. Ugotuj kaszę w osolonej wodzie.
  3. Następnie połącz ze sobą wszystkie składniki na farsz (poza bułką tartą, kaszą i bulionem) i przeciśnij przez maszynkę do mięsa. 
  4. Dodaj bulion, bułkę tartą i kaszę do farszu.
  5. Farsz wyrób dobrze i odstaw do lodówki.
  6. Przejdź do wykonania ciasta.
  7. Przesiej mąkę. Połącz ją z solą. Dodaj jajko i dolewaj stopniowo wodę.
  8. Wyrób ciasto.
  9. Później zrób kulkę z ciasta i rozwałkuj.
  10. Wytnij pierogi. Nałóż farsz. Zaklej pierogi. Opcjonalnie możesz wykonać wzorki.
  11. Dalej zagotuj wodę. Posól ją i przystąp do gotowania pierogów. Pamiętaj, aby proces ten wykonać stopniowo. Gotuj pierogi 3-5 minut.
  12. Po ugotowaniu odcedź je za pomocą durszlaka i przelej delikatnie wodą.
  13. Pierogi najlepiej podawać ze skwarkami lub usmażoną cebulką. 
Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Pierogi staropolskie z kaszą i mięsem - treściwy farsz zapewni sytość na wiele godzin

Pierogi staropolskie z kaszą i mięsem to przepyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Połączenie smakowe zawarte w aromatycznym farszu z dodatkiem leśnych grzybów pozostanie z nami na długo. Oczywiście przepis można dowolnie modyfikować. Poniżej znajdziesz prostą recepturę na przepyszne pierogi.

Składniki na farsz:

  • 600 g karkówki wieprzowej
  • około 1/3 szklanki kaszy gryczanej
  • 100 g grzybów leśnych (opcjonalnie możesz zastąpić pieczarkami)
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 1 cebula

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • sól - do smaku
  • 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 150 ml wrzątku
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

  1. Mięso pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Zagotuj wodę. Dodaj przyprawy. Włóż do wody mięso i duś pod przykryciem przez około 30 minut. Później wyciągnij, przestudź i zmiel.
  3. Ugotuj kaszę w osolonej wodzie. Odcedź.
  4. Cebule obierz, pokrój i podsmaż na oleju.
  5. Grzyby pokrój i smaż razem z cebulą.
  6. Wymieszaj wszystkie składniki na farsz. Opcjonalnie możesz poddusić farsz na patelni.
  7. Zrób ciasto.
  8. Drożdże, mąkę i sól wymieszaj i zalej wrzątkiem. Dodaj olej i mleko. Wymieszaj. Wyrób masę.
  9. Przykryj i odstaw na 25 minut.
  10. Później rozwałkuj ciasto i wykrój z niego pierogi. Nałóż farsz. Zaklej dobrze pierogi.
  11. Zagotuj wodę i wrzuć do niej pierogi. Gotuj pierogi 3-5 minut.
  12. Podawaj ze smażoną cebulką.

Zobacz też: Kopytka z serem i ziemniakami podawane z roztopionym masełkiem i cynamonem to prawdziwy smak dzieciństwa

Więcej o:
Copyright © Agora SA