Co na śniadanie wielkanocne serwować bliskim?
Jak powinno wyglądać najlepsze śniadanie wielkanocne? Co podać gościom? Jak powszechnie wiadomo, śniadanie wielkanocne to jeden z najbardziej uroczystych posiłków w ciągu roku. Wielu zależy na tym, aby ten posiłek był wyjątkowy. Nie tylko pod względem smakowym, ale i wizualnym. Pełnia smaku i koloru - to klucz do efektownego przyjęcia. W dalszej części artykuły podpowiemy Wam, co można przygotować na śniadanie podczas świąt Wielkiej Nocy.
Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt
Śniadanie wielkanocne - kiedy należy je podać?
Czy wiesz, kiedy serwować śniadanie wielkanocne? Z reguły śniadanie wielkanocne podaje się po rezurekcji, czyli procesji w Kościele, odbywającej się zazwyczaj w niedzielny poranek wielkanocny. Warto wiedzieć, że po procesji odprawiana jest także Msza święta rezurekcyjna. W wielu parafiach uroczystości te odbywają się już o 6 rano.
Śniadanie wielkanocne - potrawy. Jakie dania wybrać?
Jakie potrawy podać bliskim na śniadanie wielkanocne? Opcji jest całe mnóstwo. Co jednak ważne, przed rozpoczęciem przygotowań przepysznych świątecznych dań warto uwzględnić wszystkie nietolerancje pokarmowe czy alergie, a także wybrać najpiękniejsze dekoracje wielkanocnego stołu. Poniżej podajemy kilka przykładowych potraw wielkanocnych, których nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. Należy jednak podkreślić, że wielkanocne menu może się różnić w zależności od rejonu Polski.
Śniadanie - wielkanocne menu:
Oto przykładowe potrawy na wielkanocne śniadanie:
- Wielkanocny żurek to bardzo często jedno z pierwszych dań, jakie serwuje się podczas wielkanocnego śniadania. Nie ma nic lepszego od gorącej zupy po mroźnym poranku. Żurek zazwyczaj podaje się z białą kiełbasą i jajkami. Nierzadko z dodatkiem chleba. Niektórzy decydują się na podanie go w małych chlebkach. Tu znajdziesz przepis na pyszny wielkanocny żurek.
- Sałatka jarzynowa to dla wielu wielkanocne must have. Bez jarzynowej nie ma prawdziwych świąt. W zależności od rejonu przygotowuje się ją w różny sposób. W podstawowej wersji składa się z marchewki, jajek, kilku ziemniaków, pietruszki, jabłek, przypraw i majonezu. Nie może w niej też zabraknąć kukurydzy, groszku i kiszonych ogórków. Tu znajdziesz przepis na najlepszą jarzynową na święta wielkanocne.
- Jajka - im więcej, tym lepiej. To najlepsze przystawki, jakie serwuje się podczas Wielkiej Nocy. Tutaj znajdziesz przepis na smakowite jajka faszerowane na Wielkanoc.
- Mięsa, wędliny, pasztety - na ciepło lub na zimno. Najlepiej smakują przygotowane samodzielnie. Tu znajdziesz przepisy na aromatyczne mięsa na święta wielkanocne.
- Sos tatarski do jajek - bez niego wiele osób nie wyobraża sobie śniadania wielkanocnego. Tutaj znajdziesz najprostszy przepis na sos tatarski na świecie.
Zobacz też: Ciasto na Wielkanoc o smaku kultowego batona i bardzo stary przepis na mazurka na majonezowym cieście