Czym zaskoczyć gości na Wielkanoc? Oto najpyszniejsze smakołyki na święta wielkanocne

Pyszne dania na Wielkanoc sprawiają, że święta wchodzą na wyższy poziom. Jak powszechnie wiadomo, bez dobrych potraw nie ma wielkiego świętowania. Jak zatem skomponować wielkanocne menu? Podpowiemy, co możesz zaserwować, aby uczcić ten wyjątkowy dzień.

Dania wielkanocne na świąteczny stół. Te dania to świąteczne must have

Dania wielkanocne to temat numer jeden jeśli chodzi o świąteczne przygotowania. Żurek wielkanocny, biała kiełbasa, jajka faszerowane, mięsa pieczone, pasztety, babki i mazurki to jedne z podstawowych specjałów, jakie serwujemy w Wielkanoc. W dalszej części artykułu zamieszczamy kilka sprawdzonych receptur na świąteczne smakołyki. Wypróbuj te przepisy i oczaruj smakiem swoich gości. 

Mazurek wielkanocny - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy

Składniki na masę:

  • 500 g pomarańczy
  • 2 cytryny
  • 400 g cukru
  • 100 g migdałów

Składniki na polewę:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • około 1/4 szklanki mleka

Wykonanie:

  • Połącz ze sobą masło, żółtka i mąkę. Dołóż oba cukry.
  • Zagnieć porządnie ciasto i zawiń w folię. Odłóż do lodówki na 30 minut.
  • Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 20 na 30 cm.
  • Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw na kwadrans do lodówki.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Piecz przez 25 minut.
  • Wyciągnij i ostudź.
  • Przejdź do wykonania masy.
  • Cytrusy umyj, przekrój na pół i wyciśnij sok.
  • Przelej sok do garnka. Dodaj cukier.
  • Gotuj na małym ogniu.
  • Ściągnij z ognia, dodaj posiekane migdały i wymieszaj.
  • Tak przygotowaną masę rozsmaruj na cieście.
  • Wykonaj polewę.
  • Czekoladę połam na mniejsze kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Dodaj mleko i wymieszaj.
  • Polej ciasto polewą czekoladową.
Zobacz wideo Babka piaskowa bezglutenowa

Babka wielkanocna - sprawdź, jak ją zrobić

Babka wielkanocna to kolejny deser, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. To chyba jedno z najbardziej charakterystycznych ciast, jakie serwujemy podczas Wielkanocy. Sprawdź koniecznie, jak je zrobić.

Składniki:

  • 4 jaja
  • 200 g masła
  • pół szklanki cukru
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g mąki pszennej
  • pół szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • lukier (tu znajdziesz przepis na domowy lukier)

Wykonanie:

  • Masło roztop i dodaj sok z cytryny i startą skórkę cytrynową. Wymieszaj i odstaw.
  • Do miski wbij jajka. Dołóż cukier i cukier waniliowy. Ubij na gęstą i puszystą masę.
  • Do drugiej miski przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia oraz skrobią. Dokładnie wymieszaj.
  • Połącz ze sobą obie zawartości misek i roztopione masło. Wymieszaj.
  • Przelej masę do przygotowanej formy.
  • Piecz w 170-180 stopniach przez 45 minut.
  • Po upieczeniu wystudź.
  • Tak przygotowaną babkę obficie polukruj.

Jajka wielkanocne z szynką i świeżą natką pietruszki

Jajka wielkanocne z dodatkiem szynki to kolejny klasyczny smakołyk wielkanocny, które nie może zabraknąć w tym roku. Sprawdź, jak zrobić najlepszą przystawkę na Wielkanoc.

Składniki:

  • 3-4 jajka
  • 100 g szynki
  • sól, pieprz
  • odrobina majonezu
  • odrobina musztardy
  • posiekana natka pietruszki
  • 1-2 rzodkiewki

Wykonanie:

  • Ugotuj jaja na twardo.
  • Następnie ostudź je, obierz i przekrój na pół.
  • Wyciągnij żółtka, umieść je na talerzu i rozgnieć widelcem.
  • Szynkę pokrój w kostkę. Dodaj, żółtka, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy, majonez, musztardę i wymieszaj.
  • Napełnij farszem białka.

Co jeszcze można przygotować na Wielkanoc?

Jakie jeszcze dania wielkanocna można zrobić? Oto lista największych przysmaków:

Zobacz też: Jajka faszerowane pieczarkami z nietypowym składnikiem smakują najlepiej podczas świątecznego wypoczynku

Więcej o:
Copyright © Agora SA