Dania wielkanocne na świąteczny stół. Te dania to świąteczne must have
Dania wielkanocne to temat numer jeden jeśli chodzi o świąteczne przygotowania. Żurek wielkanocny, biała kiełbasa, jajka faszerowane, mięsa pieczone, pasztety, babki i mazurki to jedne z podstawowych specjałów, jakie serwujemy w Wielkanoc. W dalszej części artykułu zamieszczamy kilka sprawdzonych receptur na świąteczne smakołyki. Wypróbuj te przepisy i oczaruj smakiem swoich gości.
Mazurek wielkanocny - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- cukier waniliowy
Składniki na masę:
- 500 g pomarańczy
- 2 cytryny
- 400 g cukru
- 100 g migdałów
Składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- około 1/4 szklanki mleka
Wykonanie:
- Połącz ze sobą masło, żółtka i mąkę. Dołóż oba cukry.
- Zagnieć porządnie ciasto i zawiń w folię. Odłóż do lodówki na 30 minut.
- Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 20 na 30 cm.
- Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw na kwadrans do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Piecz przez 25 minut.
- Wyciągnij i ostudź.
- Przejdź do wykonania masy.
- Cytrusy umyj, przekrój na pół i wyciśnij sok.
- Przelej sok do garnka. Dodaj cukier.
- Gotuj na małym ogniu.
- Ściągnij z ognia, dodaj posiekane migdały i wymieszaj.
- Tak przygotowaną masę rozsmaruj na cieście.
- Wykonaj polewę.
- Czekoladę połam na mniejsze kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Dodaj mleko i wymieszaj.
- Polej ciasto polewą czekoladową.
Zobacz wideo Babka piaskowa bezglutenowa
Babka wielkanocna - sprawdź, jak ją zrobić
Babka wielkanocna to kolejny deser, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. To chyba jedno z najbardziej charakterystycznych ciast, jakie serwujemy podczas Wielkanocy. Sprawdź koniecznie, jak je zrobić.
Składniki:
- 4 jaja
- 200 g masła
- pół szklanki cukru
- 1 cytryna
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 g mąki pszennej
- pół szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- lukier (tu znajdziesz przepis na domowy lukier)
Wykonanie:
- Masło roztop i dodaj sok z cytryny i startą skórkę cytrynową. Wymieszaj i odstaw.
- Do miski wbij jajka. Dołóż cukier i cukier waniliowy. Ubij na gęstą i puszystą masę.
- Do drugiej miski przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia oraz skrobią. Dokładnie wymieszaj.
- Połącz ze sobą obie zawartości misek i roztopione masło. Wymieszaj.
- Przelej masę do przygotowanej formy.
- Piecz w 170-180 stopniach przez 45 minut.
- Po upieczeniu wystudź.
- Tak przygotowaną babkę obficie polukruj.
Jajka wielkanocne z szynką i świeżą natką pietruszki
Jajka wielkanocne z dodatkiem szynki to kolejny klasyczny smakołyk wielkanocny, które nie może zabraknąć w tym roku. Sprawdź, jak zrobić najlepszą przystawkę na Wielkanoc.
Składniki:
- 3-4 jajka
- 100 g szynki
- sól, pieprz
- odrobina majonezu
- odrobina musztardy
- posiekana natka pietruszki
- 1-2 rzodkiewki
Wykonanie:
- Ugotuj jaja na twardo.
- Następnie ostudź je, obierz i przekrój na pół.
- Wyciągnij żółtka, umieść je na talerzu i rozgnieć widelcem.
- Szynkę pokrój w kostkę. Dodaj, żółtka, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy, majonez, musztardę i wymieszaj.
- Napełnij farszem białka.
Co jeszcze można przygotować na Wielkanoc?
Jakie jeszcze dania wielkanocna można zrobić? Oto lista największych przysmaków:
Zobacz też: Jajka faszerowane pieczarkami z nietypowym składnikiem smakują najlepiej podczas świątecznego wypoczynku