Grillowany bakłażan alternatywą dla mięsa z grilla? Spróbuj, a już zawsze będziesz go przygotowywać

Grillowany bakłażan to wciąż rzadki widok na typowej imprezie z grillem w roli głównej. A szkoda, bo to świetny dodatek do mięsnych dań przyrządzonych na grillu, ale też pyszna i wartościowa przekąska, która może być podawana jako samodzielne danie.

Przepis na grillowany bakłażan na patelni: użyj soli, aby bakłażan nie był gorzki

Grillowany bakłażan może nam towarzyszyć nie tylko w sezonie letnim, kiedy niemal w każdym ogródku wystawiony jest grill. Można go przyrządzić we własnej kuchni w kilka minut. Przepis na grillowany bakłażan na patelni nie jest skomplikowany. Zanim jednak zaczniemy przyrządzanie tej wyśmienitej przekąski, warto wiedzieć kilka rzeczy, które pomogą usprawnić proces grillowania warzywa na patelni. Przede wszystkim bardzo istotny jest wybór odpowiedniego bakłażana. Nie każdy bowiem nadaje się do grillowania. Na co trzeba zwrócić uwagę?

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką
  • Bakłażan powinien być jędrny. Nie może być przejrzały i miękki.
  • Najlepsze będą bakłażany o gładkiej i błyszczącej skórce, bez plam.
  • Przed rozpoczęciem grillowania sprawdzamy, czy bakłażan ma równą, prostą formę. Dzięki temu równomiernie będzie się on grillował.

Po wyborze odpowiedniego bakłażana, czas przystąpić do działania:

  1. Dokładnie myjemy, a następnie osuszamy bakłażana papierowym ręcznikiem. 
  2. Kroimy go na około centymetrowej grubości plastry.
  3. Przed smażeniem posypujemy plastry warzywa z obu stron solą i odstawiamy na 15 minut. Po upływie czasu ścieramy sól z warzywa i osuszamy je ręcznikiem papierowym.
  4. Następnie rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową). Na patelnię wlewamy olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. 
  5. Na dobrze rozgrzany olej układamy plastry bakłażana. Smażymy je na każdej ze stron po 2 - 3 minuty do uzyskania miękkiej konsystencji (bakłażan nie powinien się jednak rozpadać).
  6. Przed podaniem skrapiamy plastry bakłażana oliwą z oliwek i posypujemy świeżą bazylią.

Ile kalorii ma grillowany bakłażan? Czy będzie odpowiedni dla osób dbających o linię?

Bakłażan to warzywo niskokaloryczne, dlatego też bardzo często jest ono polecane osobom, które są na diecie czy dbają o linię. Przygotowany na grillu z niewielką ilością tłuszczu może śmiało zagościć w diecie nawet osób, które dbają o bilans kaloryczny. W 100 g grillowanego bakłażana jest 32 kcal (1 g białka, 1 g tłuszczów oraz 6 g węglowodanów). 

Grillowany bakłażan w piekarniku. Przepis i przygotowanie

Grillowany bakłażan można przygotować także w piekarniku. Tak przyrządzone warzywo będzie jeszcze zdrowsze i z pewnością zyska niepowtarzalny smak.

Składniki: dojrzały bakłażan, garść natki pietruszki, sól, pieprz, łyżka oliwy z oliwek, ząbek czosnku, odrobina suszonego oregano

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 200°C, a blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę, myjemy natkę pietruszki, osuszamy i siekamy na drobno.
  3. Następnie myjemy i osuszamy bakłażan za pomocą papierowych ręczników. Kroimy go w plastry średniej grubości, które nacieramy z obu stron papką przygotowaną ze startego czosnku, oregano, soli i pieprzu. 
  4. Gotowe plastry układamy na blaszce, skrapiamy je oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika na około 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy je, przekręcamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez chwilkę, aż zrobią się złote. 
  5. Pieczony bakłażan posypujemy na talerzu posiekaną natką pietruszki. 
Danie z bakłażana (zdjęcie ilustracyjne)
Danie z bakłażana (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Pexels

Grillowany bakłażan z pomidorami i fetą. Dodatek do obiadu lub przystawka na ciepło

Grillowany bakłażan z pomidorami i fetą to idealne danie na letnie popołudnie przy grillu. Jest lekkie, a przy tym pożywne i smaczne. Jak je przygotować?

Składniki:

  • bakłażan
  • ocet balsamiczny
  • pieprz
  • ser feta (ilość plastrów taka sama jak ilość plastrów bakłażana)
  • pomidor (tyle samo plastrów co bakłażana)

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy w dość grube plastry.
  2. Fetę także kroimy w plastry.
  3. Następnie kładziemy warstwę bakłażana, na to pomidora, posypujemy pieprzem.
  4. Kładziemy plaster fety i kolejny bakłażana. Grillujemy na patelni. Po upieczeniu polewamy odrobiną octu balsamicznego.

Grillowany bakłażan z czosnkiem i oliwą. Propozycja szybkiej i zdrowej przekąski dla każdego

Grillowany bakłażan z czosnkiem i oliwą to ciekawa alternatywa na grilla lub obiad. Do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników: 2 bakłażanów, czosnku, soli oraz oliwy. Proces przyrządzenia bakłażana w ten sposób jest bardzo prosty. Bakłażana myjemy i kroimy na plastry. Mocno solimy i odstawiamy na około 30 minut. Po upływie tego czasu odsączamy wodę i osuszamy bakłażana, a następnie grillujemy z obu stron. W międzyczasie drobno siekamy czosnek. Posypujemy nim bakłażana i całość polewamy niewielką ilością oliwy.

Grillowany bakłażan z cukinią i serem feta. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Grillowany bakłażan z cukinią i serem feta to pyszne danie, którym zaskoczysz swoich bliskich. Świeże warzywa to wspaniała porcja witamin dla każdego, dlatego warto znać ten przepis. Sezon grillowy w pełni, warto więc poeksperymentować z nowymi przepisami.

Składniki: garść świeżej rukoli, dojrzały bakłażan, 100 g sera feta, sól, pieprz, ząbek czosnku, oliwa z oliwek, cukinia

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Bakłażana kroimy w plastry, nacieramy solą i odstawiamy na 15 minut.
  2. Cukinie kroimy w plastry, cieniej od bakłażana.
  3. W misce mieszamy oliwę, sól, pieprz i czosnek.
  4. Bakłażana odsączamy z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym.
  5. Przekładamy do miski oba warzywa i dokładnie mieszamy z oliwą i przyprawami.
  6. Grillujemy z obu stron po około 2 minuty.
  7. Na półmisek wykładamy rukolę i warzywa. Całość posypujemy serem feta i skrapiamy oliwą z oliwek.

Zobacz też: Danie z bakłażanem to nie tylko musaka. Co jeszcze można zrobić? Możliwości jest całe mnóstwo

Bakłażan z grilla: wykwintny dodatek, obok którego nie przejdziesz obojętnie

Więcej o: