Grillowana cukinia to jedno z najczęściej pojawiających się warzywnych dań na imprezach z grillem w tle. Dlaczego? Ponieważ świadomość konieczności spożycia warzyw jest coraz większa, a cukinia w sezonie letnim jest wyjątkowo łatwo dostępna. Ile kalorii ma grillowana cukinia? Czy warzywo przygotowane na grillu może nie być tuczące i kaloryczne? Nikogo nie zdziwi fakt, że zazwyczaj grill i przyrządzone na nim potrawy kojarzą nam się z ciężkim, tłustym jedzeniem. Możemy jednak zadbać o nasz organizm i postarać się wybierać zdrowszą alternatywę grillowanych potraw. Dobrym rozwiązaniem będą tu grillowane warzywa np. cukinia. Mimo że przygotowana na grillu nie jest bardzo kaloryczna. W 100 g grillowanej cukinii jest 54 kcal, więc zdecydowanie mniej niż w mięsie.
Przepis na grillowaną cukinię nie jest skomplikowany i każdy będzie w stanie szybko i sprawnie przygotować soczyste i aromatyczne warzywo. W połączeniu z sosem czosnkowym? Mniam! Palce lizać!
Składniki: średnia cukinia, sól, oliwa z oliwek, szczypta chilli, świeżo mielony pieprz, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki greckiego jogurtu naturalnego, majonez, kilka listków mięty.
Przygotowanie:
Jeśli chcemy, aby nasze danie warzywne z grilla było wyjątkowe, możemy pomyśleć o bardziej wyrafinowanej recepturze, jaką z pewnością będzie grillowana cukinia w formie roladek.
Składniki:
Składniki do marynaty:
Przygotowanie:
Do przygotowania cukinii w postaci roladki z kozim serem potrzebujemy tylko kilku składników. Potrzebne będą:
Przygotowanie:
Grillowana cukinia to nie tylko przekąska z grilla czy dodatek do ryb i mięs. Poznajcie przepis na sałatkę do obiadu z grillowanej cukinii. To także idealna propozycja na wieczorne spotkania dla całej rodziny.
Składniki: 2 średnie cukinie, opakowanie roszponki, 200 g fety, słonecznik, pestki z połówki owocu granatu
Składniki na sos winegret: 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich, 1/4 szklanki oleju, łyżeczka cukru, sok z 1/2 cytryny, pół łyżeczki pieprzu
Jak przygotować sałatkę do obiadu z grillowanej cukinii krok po kroku?
Zobacz też:
Te obłędne sakiewki znikają pierwsze z grilla. Wszystko przez znakomity nabiał prosto z Cypru
Na majówkę zawsze szykuję tę obłędną przystawkę. Połączenie cukinii i słodkiego sosu jest kosmiczne