Grillowana cukinia to prawdziwa królowa rusztu. Bez niej nie obędzie się żadna grillowa impreza

Grillowana cukinia to bardzo prosta do przygotowania, a przede wszystkim smaczna i zdrowa przekąska na grilla. Obecnie jest znana niemalże w całej Europie, a jako pierwsi zaczęli ją grillować Włosi. Jak przygotować ciekawe zestawienia z cukinią w roli głównej?

Ile kalorii ma grillowana cukinia? Majówkowe grillowanie nie musi oznaczać dodatkowych kilogramów.

Grillowana cukinia to jedno z najczęściej pojawiających się warzywnych dań na imprezach z grillem w tle. Dlaczego? Ponieważ świadomość konieczności spożycia warzyw jest coraz większa, a cukinia w sezonie letnim jest wyjątkowo łatwo dostępna. Ile kalorii ma grillowana cukinia? Czy warzywo przygotowane na grillu może nie być tuczące i kaloryczne? Nikogo nie zdziwi fakt, że zazwyczaj grill i przyrządzone na nim potrawy kojarzą nam się z ciężkim, tłustym jedzeniem. Możemy jednak zadbać o nasz organizm i postarać się wybierać zdrowszą alternatywę grillowanych potraw. Dobrym rozwiązaniem będą tu grillowane warzywa np. cukinia. Mimo że przygotowana na grillu nie jest bardzo kaloryczna. W 100 g grillowanej cukinii jest 54 kcal, więc zdecydowanie mniej niż w mięsie. 

Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin

Grillowana cukinia — przepis na grillowaną cukinię z sosem czosnkowym

Przepis na grillowaną cukinię nie jest skomplikowany i każdy będzie w stanie szybko i sprawnie przygotować soczyste i aromatyczne warzywo. W połączeniu z sosem czosnkowym? Mniam! Palce lizać!

Składniki: średnia cukinia, sól, oliwa z oliwek, szczypta chilli, świeżo mielony pieprz, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki greckiego jogurtu naturalnego, majonez, kilka listków mięty.

Przygotowanie:

  1. Cukinię dzielimy na pół, a następnie kroimy ją w dość grube słupki. Solimy i skrapiamy oliwą.
  2. Grillujemy cukinię, aż uzyska złoty kolor.
  3. Jogurt mieszamy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanymi listkami mięty i pieprzem. Odstawiamy do lodówki, aby smaki się przemieszały.
  4. Gotową cukinię maczamy w sosie.

Grillowana cukinia — roladki z cukinii z serem i suszonymi pomidorami

Jeśli chcemy, aby nasze danie warzywne z grilla było wyjątkowe, możemy pomyśleć o bardziej wyrafinowanej recepturze, jaką z pewnością będzie grillowana cukinia w formie roladek. 

Składniki:

  • 3 duże żółte cukinie
  • sól
  • bazylia świeża
  • 6 suszonych pomidorów 
  • 100 g sera gorgonzola

Składniki do marynaty:

  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • pieprz świeżo zmielony

Przygotowanie:

  1. Cukinie kroimy na paski. Układamy je na talerzu, solimy i odstawiamy do czasu, aż zmiękną.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. 
  3. W misce mieszamy oliwę ze startym na tarce ząbkiem czosnku i pieprzem.
  4. Plastry cukinii osuszamy ręcznikiem papierowym i rozkładamy je na blaszce do pieczenia uprzednio wyłożonej papierem. Skrapiamy je marynatą.
  5. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż lekko się zarumienią. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. 
  6. Na końcu każdego plastra cukinii kładziemy kilka kawałków sera i suszonych pomidorów. Dodajemy po dwa liście bazylii i składamy cukinie w roladki.

Grillowana cukinia — roladki z kozim serem i świeżą miętą. Przepis na smaczną i orzeźwiającą przekąskę

Do przygotowania cukinii w postaci roladki z kozim serem potrzebujemy tylko kilku składników. Potrzebne będą:

  • 2 cukinie
  • sól
  • garść świeżej mięty
  • opakowanie serka koziego (twarożek)

Przygotowanie: 

  1. Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie paski i grillujemy ją na grillu.
  2. Liście mięty myjemy, osuszamy, kroimy i mieszamy je z serkiem kozim.
  3. Studzimy plastry cukinii, smarujemy je serem i zwijajmy w roladki. 

Grillowana cukinia — sałatka obiadowa z ogromną porcją witamin

Grillowana cukinia to nie tylko przekąska z grilla czy dodatek do ryb i mięs. Poznajcie przepis na sałatkę do obiadu z grillowanej cukinii. To także idealna propozycja na wieczorne spotkania dla całej rodziny

Składniki: 2 średnie cukinie, opakowanie roszponki, 200 g fety, słonecznik, pestki z połówki owocu granatu

Składniki na sos winegret: 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich, 1/4 szklanki oleju, łyżeczka cukru, sok z 1/2 cytryny, pół łyżeczki pieprzu

Jak przygotować sałatkę do obiadu z grillowanej cukinii krok po kroku?

  1. Cukinię kroimy w plasterki i podsmażamy ją na patelni grillowej z każdej ze stron. Odstawiamy do ostygnięcia. 
  2. Wszystkie składniki do przygotowania sosu winegret wkładamy do shakera, zamykamy i mieszamy. Na talerzach rozkładamy roszponkę, a na niej kładziemy grillowaną cukinię. Posypujemy całość pestkami słonecznika oraz pokrojoną w kostkę fetą. Polewamy sosem.
  3. Wierzch sałatki dekorujemy pestkami granatu.

Zobacz też: 

Te obłędne sakiewki znikają pierwsze z grilla. Wszystko przez znakomity nabiał prosto z Cypru

Na majówkę zawsze szykuję tę obłędną przystawkę. Połączenie cukinii i słodkiego sosu jest kosmiczne

Więcej o: