Mięso mielone stosunkowo często gości na naszych stołach, głównie w postaci kotletów lub jako składnik mięsnych sosów, np. w towarzystwie makaronu. Jak jeszcze można je wykorzystać? Poznaj sprawdzone sposoby na pyszne dania z mięsem mielonym.
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]
Co zrobić z mięsem mielonym na obiad? Naleśniki po chłopsku z mięsem mielonym
Co zrobić z mięsem mielonym na obiad? Te pyszne naleśniki to świetny pomysł zarówno na obiad jak i kolację. Ponadto to danie to ciekawa alternatywa dla osób, które uwielbiają naleśniki w każdej postaci. Dodatek mięsno — warzywnego farszu sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze. Sprawdźcie koniecznie. Oto przepis.
Składniki na ciasto do naleśników: 2 jajka, szczypta soli, 0,5 szklanki mleka, łyżka oleju, 0,5 szklanki wody gazowanej, szklanka mąki pszennej, olej do smażenia
Składniki na farsz: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, 200 g sera żółtego, cebula, łyżka masła klarowanego, ząbek czosnku, przyprawy (sól, majeranek, pieprz), kawałek selera, mała marchewka, puszka pomidorów krojonych, pietruszka
Dodatkowo: ketchup pikantny lub sos czosnkowy
Przygotowanie:
- Smażymy naleśniki. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle.
- Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy.
- Pietruszkę, seler i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa dodajemy na patelnię, mieszamy i podsmażamy razem z cebulą. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy mięso i ponownie mieszamy. Całość smażymy, aż mięso nie będzie surowe.
- Następnie dodajemy pomidory z puszki, mieszamy.
- Smażymy całość przez chwilę, po czym doprawiamy przyprawami. Gotowe warzywa zdejmujemy z palnika i czekamy, aż przestygną. Gdy farsz wystygnie, dokładamy do niego starty ser.
- Następnie na każdym naleśniku kładziemy porcję farszu i rolujemy go.
- Zrolowane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy ketchupem i posypujemy pozostałym startym serem.
- Wstawiamy całość do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy około 20 minut bez przykrycia (grzanie góra-dół).
Co zrobić na obiad z mięsa gotowanego, które zostało nam z rosołu? Dania zero waste coraz bardziej modne. Przepis na zapiekane w piekarniku, papryki faszerowane mięsem z rosołu.
Co zrobić na obiad z mięsa gotowanego? Zazwyczaj to pytanie zadajemy sobie po ugotowaniu np. rosołu. Do czego można wykorzystać mięso, aby go nie marnować? Poznajcie ciekawy przepis na danie typu zero waste, czyli takie, które przygotowuje się z resztek jedzenia. Jeżeli nie lubicie marnować żywności, koniecznie wypróbujcie ten przepis przy najbliższej okazji.
Składniki:
- dwie garści mrożonego groszku
- papryka (czerwona, żółta, zielona)
- sól, pieprz
- mięso z rosołu
- szklanka kaszy jaglanej
- oliwa
Przygotowanie:
- Myjemy papryki, odcinamy im czubki. Robimy to w taki sposób, aby powstały czapeczki z ogonkiem do przykrycia faszerowanych papryk.
- Mięso pozostałe z rosołu obieramy i kroimy na drobno.
- Gotujemy kaszę jaglaną zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Następnie mieszamy ze sobą: kaszę, groszek i mięso. Doprawiamy według uznania. Powstałą mieszanką faszerujemy papryki.
- Po uzupełnieniu wszystkich papryk układamy je w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej smarujemy oliwą.
- Każdą paprykę skrapiamy oliwą, przykrywamy jej "czapeczką" i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C. Pieczemy około 30 minut, aż papryczki zrobią się miękkie.
Zobacz też: Zupa gotowa w 30 minut, a w garnku nie zagrzeje miejsca. Główny składnik to duże zaskoczenie