Sałatka z fety w innym wydaniu niż grecka. Sprawdź, jak przygotować przekąskę na każdą okazję

Sałatka z fety to zdrowa, szybka i pyszna przekąska, która cieszy się dość dużą popularnością. Jej przyrządzenie nie jest trudne, nie wymaga wielu składników i świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, grilla czy jako samodzielna przystawka na imprezie.

Sałatka z fety zyskuje z roku na rok na popularności. Trudno się dziwić temu, skoro jest łatwa i szybka do przyrządzenia, a przy tym dość lekkostrawna, więc w sam raz dla osób na diecie i dbających o linię. Jak przyrządzić sałatkę z fetą, która nie będzie klasyczną, grecką, ale wciąż zachowa świeży i lekki charakter?

Zobacz wideo Gazpacho arbuzowo-pomidorowe z fetą i migdałami

Sałatka z fety: jak przygotować smaczną i zdrową przekąskę?

Sałatka z fety to idealna przystawka na każdą okazję. Smakuje tak, że większość ludzi za nią przepada, a poza tym jest bardzo prosta w przygotowaniu. Uwielbiają ją głównie miłośnicy sera fety, który słynie z lekko słonawego smaku. Najbardziej znaną sałatką z fety jest sałatka grecka. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ to właśnie z Grecji pochodzi feta. Ser ten wyrabia się z mieszanki mleka koziego i owczego lub też z tylko owczego. Jak przygotować sałatkę z fety? To bardzo proste. Ser feta można aktualnie kupić w każdym większym sklepie spożywczym. Warto jednak wybrać fetę najlepszej jakości, by móc w pełni cieszyć się jej kwaśno – słonym smakiem. Idealnie zgrywa się z pomidorami, ogórkiem, sałatą oraz innymi warzywami, dzięki czemu smak sałatki jest tak wyjątkowy.

Sałatka z fety i rukoli: składniki

Sałatka z fety bardzo często pojawia się na naszych stołach. Głównie dlatego, że feta jest produktem, który można śmiało łączyć z innymi składnikami. Powstają w ten sposób pyszne i zdrowe przekąski, które mogą być naprawdę bardzo zróżnicowane i urozmaicone. Zależy jakich produktów użyjemy. Najbardziej popularna jest grecka sałatka z fety, o której wspomniane było wcześniej. Inną równie smaczną i zdrową przystawką jest sałatka z fety i rukoli — składniki potrzebne do jej przygotowania są następujące.

  • opakowanie sera feta
  • 2 garści świeżej rukoli
  • oregano
  • 15 czarnych oliwek bez pestek
  • oliwa z oliwek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz
  • cytryna 

Sałatka z fety i rukoli: krok po kroku 

Przygotowanie sałatki z fety i rukoli jest bardzo proste. Poniżej dokładny opis, który pomoże Wam ją przyrządzić. 

  • Liście rukoli płuczemy w wodzie i osuszamy je ręcznikiem papierowym.
  • Następnie wrzucamy je do miski razem z pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi.
  • Dorzucamy do nich oliwki (w całości) oraz pokrojoną w grubą kostkę fetę.
  • Tak wymieszane składniki polewamy łyżką oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy sokiem z połówki cytryny.
  • Całość dokładnie mieszamy z przyprawami.
  • Sałatka najlepiej smakuje schłodzona. 

Co do sałatki z fetą? Z czym smakuje najlepiej?

Co można dodać do sałatki z fetą? Z czym najlepiej ją podawać? Sałatka z fetą niezależnie od tego, z jakimi składnikami ją wymieszamy, śmiało może być podawana jako przystawka czy jako szybka przekąska do pracy lub szkoły. Również jako dodatek do dania głównego pasuje idealnie. Zaletą sałatki z fetą jest to, że jest bardzo uniwersalna i możemy łączyć ją z wieloma produktami. Doskonale komponuje się ze świeżymi warzywami, z ziarnami słonecznika, a nawet z mięsem z kurczaka. W niektórych przepisach można nawet znaleźć propozycję sałatki z fetą i owocami np. z arbuzem. Zatem jeśli szukacie ciekawych przepisów na ciekawą sałatkę, koniecznie sprawdźcie inspiracje na sałatki z fetą. 

Zobacz też: Ten przepis na makaron to już internetowy klasyk. Wystarczy podpiec ser i dodatki

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.