Pierogi z truskawkami smakują prawie wszystkim. Te zrobione ze świeżych truskawek są wyśmienite!

Pierogi z truskawkami to jedno z tych dań, które można podawać o każdej porze roku. Do ich zrobienia można użyć także mrożonych truskawek. Największą popularnością cieszą się one jednak w sezonie letnim, kiedy pojawiają się świeże, krajowe truskawki. Trzeba przyznać, że ich smak jest obłędny.

Pierogi z truskawkami to danie, które szczególnie często gości na naszych talerzach w sezonie truskawkowym, czyli na przełomie maja i czerwca. Do ich przygotowania wystarczą świeże owoce i mnóstwo zapału, a końcowy sukces jest gwarantowany.

Zobacz wideo Truskawka to tak naprawdę poziomka! I na dodatek... ananasowa

Pierogi z truskawkami kcal – czy pierogi na słodko tuczą? 

Pierogi z truskawkami kalorie: ile właściwie jest kalorii w pierogach zrobionych na słodko? Nie od dziś wiadomo, że pierogi z truskawkami w okresie letnim są daniem bardzo często przygotowywanym w polskich domach. Nic dziwnego, ponieważ są pyszne, sycące i wbrew pozorom należą do jednych z najmniej kalorycznych pierogów. Okazuje się, że w 100 gramowej porcji tych pierogów jest 172 kcal. Nie jest to co prawda najmniej, ale też stosunkowo niewiele. Pierogi z truskawkami są źródłem węglowodanów, a należy pamiętać, że węglowodany dostarczają energii dla naszego organizmu. 

Ciasto na pierogi z truskawkami. Dzięki tym wskazówkom ciasto na pierogi będzie idealne 

Ciasto na pierogi z truskawkami przygotowane prawidłowo to już połowa sukcesu i dobrego smaku. Podstawowe składniki na ciasto to przede wszystkim: ciepła woda, mąka i szczypta soli. Niektórzy dodają także jajka, tłuszcz, olej lub masło. Wszystko zależy oczywiście od tego, jakie ciasto wolimy. Dodanie jajka sprawi, że będzie ono troszkę twardsze, a z kolei tłuszcz doda ciastu elastyczności. Ponieważ truskawki to owoce dość miękkie, warto rozważyć dodanie jajka do ciasta, aby pierogi lepiej trzymały formę. Co jeszcze jest ważne w trakcie przyrządzania ciasta? 

  • odpoczynek — po wyrobieniu ciasto na pierogi odkładamy, przykrywamy i czekamy przynajmniej 30 minut. W tym czasie nabiera ono wilgoci, staje się bardziej elastyczne i łatwiej je będzie rozwałkować, 
  • wałkowanie — z ciasta możemy odrywać małe porcje ciasta, a potem je rozwałkowywać na placuszki. Inny sposób to rozwałkowanie większego placka i wycinanie kółeczka, np. szklanką. Ważne, aby ciasto było cienko rozwałkowane. 

Pierogi z mrożonymi truskawkami – szybki przepis 

Pierogi z mrożonymi truskawkami przygotowuje się głównie poza sezonem letnim, kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców. Mimo że do ich przygotowania używamy mrożonych truskawek, także smakują pysznie.  

Składniki: 2 jajka, kilogram mąki tortowej, 3 łyżki cukru, 1,5 szklanki mleka, 6 łyżek kwaśnej śmietany, mrożone truskawki 

Przygotowanie: 

  1. Do miski przesiewamy mąkę. Dolewamy trochę mleka, dodajemy jajka i resztę mleka. Wyrabiamy ciasto. 
  2. Z ciasta formujemy kulki, z których robimy okrągłe placuszki. 
  3. Do miseczki wsypujemy mrożone truskawki. 
  4. Na plackach układamy truskawki, formujemy pierogi i układamy je na posypanej mąką desce. W międzyczasie wstawiamy wodę na gaz. 
  5. Pierogi wrzucamy delikatnie do wrzątku, mieszamy i gotujemy. Od wypłynięcia trzymamy je  jeszcze około minuty. 
  6. Gotowe pierogi wybieramy na talerz łyżką cedzakową — odsączamy.
  7. Możemy je podawać ze śmietaną i cukrem. 

Pierogi z truskawkami — przepisy dla osób, które lubią dania na słodko 

Przepisy na pierogi z truskawkami uwielbiają przede wszystkim miłośnicy słodkich dań. Te pierogi idealnie wpisują się w letnie menu. Ich wielką zaletą jest przede wszystkim smak, ale także to, że do ich przygotowania wystarczy kilka składników, a czas przyrządzenia nie jest bardzo długi. Koniecznie wypróbuj przepisy na pierogi z truskawkami i przygotuj pyszną ucztę dla całej rodziny

Pierogi z truskawkami — przepis jak prawidłowo przygotować farsz 

Pierogi z truskawkami, aby były pyszne, powinny mieć nie tylko dobre ciasto, ale też odpowiednio przygotowany farsz. Jak w takim razie przygotować owoce do farszu? Mniejsze truskawki możemy pokroić na połówki, a większe na ćwiartki. Należy pamiętać, aby obrać truskawki z szypułek. Możemy także posłodzić je do smaku lub też dodać do nich drobno pokrojoną mięte, która wzbogaci smak farszu. 

Pierogi z truskawkami — przepis babci, który przypomina smaki z dzieciństwa 

Pierogi z truskawkami według przepisu babci robią furorę nie tylko wśród dzieci. Każdy doceni kunszt kulinarny babci, przygotowującej wszystkie dania z miłością.

Składniki: truskawki, czarny pieprz, cukier waniliowy, szczypta soli, 1,5 kg mąki, cukier, 3 łyżki oleju słonecznikowego, 0,5 szklanki letniej wody, 3 łyżki oliwy z oliwek 

Przygotowanie: 

  1. Truskawki myjemy, odsączamy z wody i usuwamy ogonki. Kroimy na mniejsze cząstki i zasypujemy łyżeczką cukru, 2 łyżeczkami cukru waniliowego i szczyptą czarnego pieprzu. Mieszamy. 
  2. Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Dolewamy olej, oliwę i gorącą wodę z kranu.
  3. Wyrabiamy ciasto. Jeśli jest za płynne, podsypujemy mąką, jeśli zbyt twarde — dolewamy wody. Ciasto dzielimy na 4 części, zostawiamy w misce, przykrywamy ją ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu.
  4. Każdy kawałek rozwałkowujemy na ok. 1,5-2 mm. 
  5. Z ciasta wykrawamy kółeczka, do środka wkładamy łyżeczkę truskawek, sklejamy mocno palcami i wykańczamy widelcem. 
  6. Pierogi wrzucamy na gorącą, posoloną wodę, delikatnie mieszamy i czekamy, aż wypłyną. Od wypłynięcia gotujemy jeszcze około 2-3 min, pilnując, by ogień nie był zbyt mocny. 

Pierogi z serem i truskawkami – przepis 

Pierogi z serem i truskawkami przepysznie smakują, zwłaszcza podane bezpośrednio po wyjęciu z wody. Teraz jest najlepszy czas, aby wypróbować sprawdzoną recepturę.

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej typ 550, szczypta soli, 3/4 szklanki ciepłej wody, łyżka oleju, 100 g świeżych truskawek, 2 łyżeczki cukru pudru, kostka białego sera 

Przygotowanie: 

  • Do mąki dodajemy wodę, szczyptę soli i łyżkę oleju. Zagniatamy ciasto. 
  • Ser mielimy, dodajemy do niego cukier i pokrojone na ćwiartki truskawki. 
  • Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 0,4 cm. Wycinamy krążki, na które nakładamy farsz, zawijamy i zlepiamy brzegi pierogów. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody, podajemy ze śmietanką. 

Pierogi z truskawkami — Thermomix także pomoże Ci je przygotować 

Pierogi z truskawkami z Thermomixa także są pyszne. To idealne rozwiązanie dla osób, które nie potrafią same zrobić dobrego ciasta. Thermomix krok po kroku poprowadzi nas przez proces przyrządzania ciasta, a nam zostanie tylko sklejenie i ugotowanie pierogów. 

Więcej o: