Pierogi z truskawkami to danie, które szczególnie często gości na naszych talerzach w sezonie truskawkowym, czyli na przełomie maja i czerwca. Do ich przygotowania wystarczą świeże owoce i mnóstwo zapału, a końcowy sukces jest gwarantowany.
Pierogi z truskawkami kalorie: ile właściwie jest kalorii w pierogach zrobionych na słodko? Nie od dziś wiadomo, że pierogi z truskawkami w okresie letnim są daniem bardzo często przygotowywanym w polskich domach. Nic dziwnego, ponieważ są pyszne, sycące i wbrew pozorom należą do jednych z najmniej kalorycznych pierogów. Okazuje się, że w 100 gramowej porcji tych pierogów jest 172 kcal. Nie jest to co prawda najmniej, ale też stosunkowo niewiele. Pierogi z truskawkami są źródłem węglowodanów, a należy pamiętać, że węglowodany dostarczają energii dla naszego organizmu.
Ciasto na pierogi z truskawkami przygotowane prawidłowo to już połowa sukcesu i dobrego smaku. Podstawowe składniki na ciasto to przede wszystkim: ciepła woda, mąka i szczypta soli. Niektórzy dodają także jajka, tłuszcz, olej lub masło. Wszystko zależy oczywiście od tego, jakie ciasto wolimy. Dodanie jajka sprawi, że będzie ono troszkę twardsze, a z kolei tłuszcz doda ciastu elastyczności. Ponieważ truskawki to owoce dość miękkie, warto rozważyć dodanie jajka do ciasta, aby pierogi lepiej trzymały formę. Co jeszcze jest ważne w trakcie przyrządzania ciasta?
Pierogi z mrożonymi truskawkami przygotowuje się głównie poza sezonem letnim, kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców. Mimo że do ich przygotowania używamy mrożonych truskawek, także smakują pysznie.
Składniki: 2 jajka, kilogram mąki tortowej, 3 łyżki cukru, 1,5 szklanki mleka, 6 łyżek kwaśnej śmietany, mrożone truskawki
Przygotowanie:
Przepisy na pierogi z truskawkami uwielbiają przede wszystkim miłośnicy słodkich dań. Te pierogi idealnie wpisują się w letnie menu. Ich wielką zaletą jest przede wszystkim smak, ale także to, że do ich przygotowania wystarczy kilka składników, a czas przyrządzenia nie jest bardzo długi. Koniecznie wypróbuj przepisy na pierogi z truskawkami i przygotuj pyszną ucztę dla całej rodziny.
Pierogi z truskawkami, aby były pyszne, powinny mieć nie tylko dobre ciasto, ale też odpowiednio przygotowany farsz. Jak w takim razie przygotować owoce do farszu? Mniejsze truskawki możemy pokroić na połówki, a większe na ćwiartki. Należy pamiętać, aby obrać truskawki z szypułek. Możemy także posłodzić je do smaku lub też dodać do nich drobno pokrojoną mięte, która wzbogaci smak farszu.
Pierogi z truskawkami według przepisu babci robią furorę nie tylko wśród dzieci. Każdy doceni kunszt kulinarny babci, przygotowującej wszystkie dania z miłością.
Składniki: truskawki, czarny pieprz, cukier waniliowy, szczypta soli, 1,5 kg mąki, cukier, 3 łyżki oleju słonecznikowego, 0,5 szklanki letniej wody, 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Pierogi z serem i truskawkami przepysznie smakują, zwłaszcza podane bezpośrednio po wyjęciu z wody. Teraz jest najlepszy czas, aby wypróbować sprawdzoną recepturę.
Składniki: 2 szklanki mąki pszennej typ 550, szczypta soli, 3/4 szklanki ciepłej wody, łyżka oleju, 100 g świeżych truskawek, 2 łyżeczki cukru pudru, kostka białego sera
Przygotowanie:
Pierogi z truskawkami z Thermomixa także są pyszne. To idealne rozwiązanie dla osób, które nie potrafią same zrobić dobrego ciasta. Thermomix krok po kroku poprowadzi nas przez proces przyrządzania ciasta, a nam zostanie tylko sklejenie i ugotowanie pierogów.