Szaszłyki na grilla: proste i smaczne danie, którego nie może zabraknąć na spotkaniu ze znajomymi

Szaszłyki z grilla to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych na spotkaniach rodzinnych i towarzyskich. Szaszłyki z grilla są uwielbiane przez wszystkich - zarówno starszych, jak i młodszych uczestników imprezy. Bogactwo składników i różnorodność smaków sprawiają, że każdy chętnie sięga po kolejny kęs.

Szaszłyki z grilla to wyjątkowo proste danie, które jednocześnie zachwyca smakiem. Mięso pokryte aromatycznymi przyprawami, a do tego smaczne i zdrowe warzywa. Dla zwolenników wege również znajdzie się coś pysznego. Na samą myśl aż cieknie ślinka.

Zobacz wideo Witaminy z grilla - szaszłyki z łososiem i warzywami

Marynata do szaszłyków — nie pomijaj tego etapu przygotowania

Na początku zajmijmy się jedną z najbardziej kluczowych kwestii, wpływających na smak potrawy — marynata do szaszłyków. Marynowanie mięsa to istotny element przygotowywania potrawy, dlatego w żadnym wypadku nie należy go pomijać. Marynowane mięso jest bardziej soczyste, kruche i miękkie, dzięki czemu rozpływa się w ustach. W sklepach często można spotkać gotowe marynaty do szaszłyków, ale warto skomponować ją samodzielnie w oparciu o indywidualnie dobrane smaki i aromaty. Mięso na szaszłyki na grilla najczęściej marynuje się całą noc, ale wielu kucharzy jest zdania, że marynowanie mięsa nawet przez pół godziny daje zdecydowanie lepszy efekt, niż całkowite pominięcie tego procesu. Ważne jest to, aby zamarynowane mięso wyjąć z lodówki na co najmniej godzinę przed dalszą obróbką termiczną. Dzięki temu mięso będzie równomiernie upieczone na całej powierzchni. 

Kurczak na grilla — kilka słów o technice grillowania

Kurczak na grilla to danie, z którym bez problemu poradzi sobie każdy. Nie należy zapominać o kilku podstawowych kwestiach, które wpływają na smak potrawy i efekt końcowy. Oprócz wspomnianej wyżej marynaty istotną kwestią jest także technika grillowania. Szaszłyki z grilla najlepiej przygotowywać na średnio rozgrzanym grillu. Szczególną uwagę należy zwrócić także na czas grillowania. Grillowanie nie powinno trwać dłużej niż 15 minut. Nadmiernie wydłużony czas grillowania może wysuszyć mięso i sprawić, że nie będzie ono tak kruche, jak byśmy tego oczekiwali. Szaszłyk należy co jakiś czas obracać, aby zarówno mięso, jak i warzywa, miały szansę upiec się równomiernie na całej powierzchni.

Szaszłyki z kurczaka — klasyka na talerzu

Szaszłyki z kurczaka to klasyczne danie grillowe, które, które króluje na wielu wakacyjnych stołach. Jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga posiadania dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia pysznych szaszłyków z grilla możesz zaangażować także najmłodszych członków rodziny i wspólnie przygotować smakowitą potrawę, która zachwyci Waszych gości. Poniżej prosty przepis na smakowite szaszłyki z kurczaka. Przygotuj:

  • 500 g filetu z kurczaka 
  • paprykę czerwoną
  • paprykę żółtą
  • cebulę
  • cukinię
  • 150 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka tymianku

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka pokrój w dużą kostkę. Przygotuj marynatę: do miseczki wlej oliwę z oliwek, dodaj miód, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie pokryj marynatą kurczaka i odstaw na co najmniej 30 minut. W czasie, gdy kurczak będzie się marynował, przygotuj pozostałe składniki na szaszłyki na grilla. Pieczarki obierz i pokrój na połówki. Pokrój także paprykę, cukinię i cebulę. Nadziewaj mięso i warzywa na patyczki, a następnie grilluj na rozgrzanym grillu przez ok. 12-15 minut, co jakiś czas obracając. 

Szaszłyki warzywne jako grillowa alternatywa

Osoby, które nie jedzą mięsa lub nie przepadają za jego smakiem, mogą wybrać szaszłyki warzywne. Jest to ciekawa w smaku alternatywa dla klasycznego mięsnego szaszłyka z grilla. Do przygotowania zdrowych, kolorowych i smakowitych szaszłyków warzywnych będziesz potrzebować następujących składników:

  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • średnia cukinia
  • dojrzały bakłażan 
  • 12 sztuk pomidorków koktajlowych
  • czerwona cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka miodu
  • przyprawy: ½ łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka tymianku

Przygotowanie:

Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Przygotuj marynatę: do miseczki wlej oliwę z oliwek, dodaj miód, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Całość wymieszaj, a następnie pokryj każdy kawałek pokrojonych wcześniej warzyw. Pozostaw w marynacie na co najmniej 30 minut. Zamarynowane warzywa nadziewaj na patyczki, a następnie grilluj przez ok. 10-15 minut.     

Sałatka do grilla — z czym podawać szaszłyki z grilla?

Najczęstszym dodatkiem do szaszłyków jest prosta sałatka do grilla, która bazuje na sezonowych warzywach. Szaszłyki z grilla mogą być jednak podane również w inny sposób. Szaszłyki z kurczaka lub szaszłyki warzywne świetnie będą komponowały się także z grillowanym pieczywem i ulubionymi sosami - czosnkowym, tzatziki lub barbecue.

Zobacz też: Szaszłyki na letniego grilla z przyjaciółmi - poznaj banalnie proste przepisy. Jakie składniki do siebie pasują?

Więcej o: