• Link został skopiowany

Sałatka z zupek chińskich na kilka sposobów. Smaczna i szybka przekąska na imprezę

Sałatka z zupek chińskich to hitowa pozycja na imprezowym stole. Makaron z zupek chińskich jest ciekawy w smaku, a w połączeniu z innymi składnikami i przyprawami daje wyjątkowe danie, która znika w mgnieniu oka.
Sałatka z zupek chińskich to prosta i smaczna przekąska.
zdjęcie ilustracyjne, iStock

Sałatka z zupek chińskich może być przygotowana na wiele różnych sposobów. Dodając do niej ulubione składniki, aromatyczne przyprawy i sos, możemy stworzyć naprawdę niebanalną kompozycję smakową. 

Zobacz wideo Pomidorowa zapiekanka z zupek chińskich, pieczona w puszce po pomidorach

Sałatki na imprezę to absolutny must have na stole!

Sałatki na imprezę zajmują wyjątkowe miejsce w menu podczas spotkań towarzyskich. Mają wiele zalet. Są proste w wykonaniu — zazwyczaj wystarczy pokroić kilka produktów i wymieszać z majonezem, a ponadto — skomponowane z idealnie uzupełniających się składników potrafią stuprocentowo zadowolić nasze kubki smakowe. Można przemycić w nich ulubione dodatki oraz produkty, których nie jemy na co dzień. Bazowym składnikiem wielu smakowitych imprezowych sałatek jest makaron. Dziś weźmiemy na warsztat makaron z zupek chińskich i przygotujemy niebanalne, a jednocześnie bardzo proste sałatki z zupek chińskich, których smak z pewnością zachwyci Twoich domowników i gości. 

Sałatka z makaronem chińskim i selerem naciowym 

Nasza pierwsza propozycja to sałatka z makaronem chińskim i selerem naciowym. Przygotuj następujące składniki:

  • 2 zupki chińskie
  • 2 nieduże łodygi selera naciowego
  • puszkę kukurydzy 
  • 150 g szynki konserwowej
  • pęczek szczypiorku 
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżkę kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz 

Przygotowanie:

Makaron z zupek chińskich lekko rozgnieć w opakowaniu, a następnie włóż do miski i zalej gorącą wodą lekko ponad powierzchnię makaronu. Dodaj przyprawę dołączoną do zupki (bez saszetki z olejem), a następnie dokładnie zamieszaj i odstaw pod przykryciem. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Pokrój selera, szynkę i szczypiorek. Gdy makaron będzie gotowy, dodaj do niego pokrojone pozostałe składniki oraz kukurydzę. Dodaj majonez wymieszany ze śmietaną i przyprawy, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. 

Sałatka z kurczakiem i makaronem z zupek chińskich

Kolejna propozycja to sałatka z kurczakiem i makaronem z zupek chińskich. Przygotuj następujące produkty: 

  • 2 zupki chińskie
  • puszkę kukurydzy 
  • pora 
  • pojedynczy filet z kurczaka
  • ½ papryki 
  • 2 ogórki kiszone 
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz 
  • olej

Przygotowanie:

Makaron z zupek chińskich delikatnie rozgnieć ręką w opakowaniu, a następnie przygotuj według instrukcji. Możesz dodać przyprawy dodane do zupki, ale pomiń saszetkę z olejem. Makaron odstaw pod przykryciem do czasu, aż wchłonie całą wodę. W międzyczasie przygotuj kurczaka. Filet pokrój na średniej wielkości kostkę, dopraw solą i pieprzem, a następnie podsmaż na oleju. Gdy makaron wchłonie już całą wodę, dodaj do niego przesmażonego kurczaka, kukurydzę oraz pokrojone w kostkę — paprykę i ogórki. Pora pokrój w plastry i przelej wrzątkiem. Dodaj do pozostałych składników. Dodaj majonez. Całość wymieszaj, a następnie dopraw solą i pieprzem. 

Sałatka z makaronem na szybko — kolorowy zawrót głowy

Następny przepis to sałatka z makaronem na szybko z dużą ilością kolorowych dodatków. Przygotuj następujące składniki:

  • 2 zupki chińskie 
  • ½ papryki czerwonej 
  • ½ papryki żółtej
  • ogórek szklarniowy 
  • ½ puszki kukurydzy 
  • ½ puszki groszku zielonego
  • 150 g szynki konserwowej
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz 

Przygotowanie:

Zupki chińskie przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając do tego dużej miski. Możesz dodać przyprawy, które są dodane do zupek (pomiń saszetkę z olejem). Odstaw do czasu, aż makaron wchłonie całą wodę. W międzyczasie pokrój szynkę i warzywa. Dodaj do miski z makaronem. Wrzuć także kukurydzę i groszek. Dodaj majonez i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i w razie konieczności dopraw. 

Sałatka z zupki chińskiej bez składnika mięsnego

Sałatka z zupki chińskiej może być również wykonana bez użycia składnika mięsnego, nie tracąc przy tym żadnych walorów smakowych. Przygotuj następujące składniki: 

  • 2 zupki chińskie 
  • 3 duże ogórki konserwowej
  • 4-5 kawałków papryki konserwowej 
  • ½ puszki kukurydzy
  • nieduży por 
  • 4 łyżki majonezu 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie: 

Makaron z zupek chińskich zalej wrzątkiem (dodaj przyprawy, ale bez dodatku oleju) i odstaw pod przykryciem do czasu, aż makaron wchłonie całą wodę. Pora pokrój na plastry i obficie przelej wrzątkiem. Wrzuć do miski z makaronem. Pokrój paprykę i ogórki w kostkę i dodaj do pozostałych składników. Wrzuć także kukurydzę. Dodaj majonez oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw w razie konieczności.

Zobacz też: Przestań zajadać się ziemniakami na ciepło. Ekspertka zdradza, w czym tkwi tajemnica zdrowia

Więcej o: