18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Nalewka z truskawek to prawdziwe bogactwo smaku. Pośpiesz się, by zrobić jeszcze w tym roku

Nalewka z truskawek powinna znaleźć się w każdej spiżarni. Jest to trunek nie tylko o wybornym smaku, ale także wielu właściwościach prozdrowotnych. Jak przygotować najlepszą nalewkę z truskawek i dlaczego warto?

Nalewka z truskawek to prosty w przygotowaniu trunek, który znany jest w Polsce już od wielu pokoleń. Z truskawek przygotujemy nie tylko pyszny dżem, ale także wyśmienitą nalewkę, której smak zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. 

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników

Nalewka z truskawek: stary przepis wciąż na topie

Jak długą historię ma nalewka z truskawek? Stary przepis na ten wybitny trunek znali już nasi najdalsi przodkowie. Nalewki owocowe są cenione już od dawna i od zawsze zajmowały znaczącą pozycję w medycynie ludowej. Przygotowywanie nalewek owocowych to dla wielu osób coroczny rytuał, do którego solidnie się przykładają. Nalewkę z truskawek przygotowywano już w XVIII w. W czasach, kiedy nie było jeszcze dostępu do leków, medycyna ludowa przeżywała swój prawdziwy renesans, stając się niemal jedyną stosowaną formą leczenia wszelkiego rodzaju dolegliwości. Nalewki owocowe — obok ziół — odgrywały przy tym pierwszoplanową rolę. Ludzie cenili je za szereg prozdrowotnych właściwości i unikatowy smak. Czym w tym gronie wyróżniała się nalewka z truskawek?

Nalewka truskawkowa — korzyści dla zdrowia

Nalewka truskawkowa (spożywana oczywiście w umiarkowanych ilościach) może pochwalić się wieloma korzyściami zdrowotnymi, wśród których można wymienić m.in.: 

  • wsparcie pracy serca — truskawki zawierają antyoksydanty i polifenole, które obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, przez co korzystnie oddziałują na pracę układu sercowo-naczyniowego 
  • wsparcie układu trawiennego — spożywanie niewielkich ilości nalewki z truskawek bezpośrednio po posiłku przyczynia się do wspomagania procesów trawiennych w organizmie 
  • wsparcie układu immunologicznego — truskawki są cennym źródłem witaminy C, która wspiera organizm w walce z infekcjami.

Nalewka z truskawek na spirytusie — przepis krok po kroku

Nalewka z truskawek na spirytusie to prawdziwa perełka w spiżarni, ale jej przygotowanie do proces długotrwały i czasochłonny. Nalewka z truskawek musi przejść proces leżakowania, który jest bardzo istotny z punktu widzenia intensywności smaku i aromatu trunku. Skupmy się zatem na przepisie. Do przygotowania nalewki z truskawek na spirytusie będziesz potrzebować następujących składników: 

  • 1 kilograma świeżych, dojrzałych truskawek 
  • 500 g cukru 
  • 500 ml wody
  • 500 ml spirytusu 96%
  • 500 ml wódki 40%
  • soku wyciśniętego z cytryny 

Sposób przygotowania: 

Truskawki należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie usunąć szypułki i pokroić na połówki lub ćwiartki. Truskawki układamy w szklanym słoju, a następnie zalewamy je spirytusem i wódką oraz dodajemy sok z cytryny. Sok z cytryny ma pomóc w zachowaniu intensywnego koloru owoców. W kolejnym kroku należy poddać owoce procesowi maceracji. Słoik z nalewką z truskawek szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na minimum 4 tygodnie. Co 2-3 dni warto przemieszać całość, aby składniki dokładnie się ze sobą połączyły. 

Nalewka z truskawek na wódce i spirytusie — kolejny etap prac

Po skończonym procesie maceracji nalewka z truskawek na wódce i spirytusie powinna zostać przefiltrowana przez gazę lub gęste sito. Owoce można dodatkowo wycisnąć, aby wydobyć z nich maksimum aromatu. W międzyczasie przygotowujemy syrop cukrowy. Cukier należy rozpuścić w ciepłej wodzie, a następnie połączyć z nalewką. Całość dokładnie mieszamy, a gdy składniki się ze sobą połączą, przelewamy do szklanych butelek. Szczelnie zamykamy i odstawiamy na co najmniej 3 miesiące. W tym czasie nalewka z truskawek nabiera intensywnego aromatu. 

Nalewka z truskawek na bimbrze — jak zrobić? 

Nalewka z truskawek na bimbrze to kolejny sposób na przygotowanie smakowitego i prozdrowotnego trunku. Do jej przygotowania możesz wykorzystać powyższy przepis, zastępując jedynie składnik alkoholowy. Domowy bimber to baza wielu samodzielnie przygotowanych nalewek owocowych. Jest on mocniejszy od tradycyjnych alkoholi, ale sprawdzi się równie dobrze do przygotowania pysznej domowej nalewki z truskawek. Ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Na kilogram świeżych owoców, powinniśmy użyć 0,75 l bimbru o mocy 70-80%. Cała reszta powyższej procedury pozostaje bez zmian. Niekiedy do nalewki z truskawek na bimbrze, wódce lub spirytusie dodaje się także laskę wanilii lub kawałek kory cynamonowej (wraz z sokiem z cytryny). Dodatkowe składniki mają za zadanie podkręcenie aromatu trunku i nadanie mu nieco innego posmaku. 

Zobacz też: Nalewka z aronii to moc prozdrowotnych właściwości. Szybki i prosty przepis na wartościowy napój

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.