Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych
Nalewka z pigwy gości w naszych spiżarniach już od wielu lat. Polska może pochwalić się naprawdę długą i bogatą tradycją przygotowywania domowych nalewek owocowych, które zarówno w dawnych, jak i obecnych czasach są doceniane nie tylko za smak, ale także cenne właściwości prozdrowotne.
Czym wyróżniają się nalewki z pigwy? Warto wiedzieć, że nalewka z pigwy to domowy trunek, który od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Główny ich surowiec, czyli owoc pigwy to prawdziwa skarbnica cennych składników, dlatego warto wypróbować przepis na nalewkę z pigwy i przekonać się na własnej skórze o jej wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Pigwa jest bogata zarówno w witaminy (witamina C, A, witaminy z grupy B), jak i minerały (żelazo, potas, magnez). Znajdziemy w niej także pektyny, błonnik oraz antyoksydanty, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Nalewka z pigwy, spożywana z umiarem, pozytywnie działa na funkcjonowanie całego organizmu. Ma właściwości rozgrzewające, dlatego może być stosowana jako środek do walki z przeziębieniem. Nalewka z pigwy wspomaga ponadto pracę układu pokarmowego, głównie poprzez niwelowanie dolegliwości żołądkowych.
Nalewka z pigwy to trunek, który warto mieć w swojej domowej spiżarni. Jeżeli chcesz ją przygotować, to należy zacząć od wyboru owoców. Aby nalewka z pigwy wyróżniała się naprawdę wyjątkowym aromatem, musi być przygotowana w oparciu o najwyższej jakości składniki. W przypadku, gdy mamy dostęp do samodzielnie wyhodowanych owoców, zadanie jest ułatwione. Jeżeli nie, to warto szukać u sprawdzonych dostawców (np. na lokalnych bazarach). Pigwa to owoc, który dosyć trudno się obiera, dlatego w niektórych przepisach na domową nalewkę z pigwy zalecane jest jedynie dokładne wyczyszczenie owocu np. za pomocą szczoteczki.
Pigwówka najlepiej smakuje w czasie jesienno-zimowych wieczorów. Jak ją zrobić? Do przygotowania pysznej pigwówki będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
Owoce pigwy należy bardzo dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć i drobno posiekać. Do rondelka wlać 250 ml wody, dodać cukier i zagotować. Gdy cukier się rozpuści, należy dodać cynamon, goździki, anyż i pigwę. Gotować na dużej mocy palnika przez ok. 5-6 minut, ciągle mieszając. Wlać pozostałą wodę (1,5 l) i gotować przez dwie godziny na małym ogniu. Przefiltrować np. przez gazę, aby oddzielić płyn od owoców. Płyn połączyć ze spirytusem i odstawić na dobę. Ponownie przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić do leżakowania na okres jednego miesiąca.
Klasyczny sposób na przygotowanie nalewki z pigwy, bazuje jedynie na głównym surowcu, bez składników dodatkowych w postaci przypraw. Jak zrobić klasyczną wersję nalewki z pigwy? Przygotuj następujące składniki:
Sposób przygotowania:
Pigwy należy dokładnie umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobne kawałki. Pokrojone owoce należy umieścić w dużym słoju i zasypać cukrem, a następnie zamknąć słój i odstawić na tydzień w nasłonecznione miejsce. W tym czasie owoce zaczną puszczać sok. Po upływie tygodnia należy dodać spirytus i dokładnie wymieszać zawartość słoja. Odstawić na ok. 5-6 tygodni, pamiętając, aby co jakiś czas wstrząsnąć słojem. Po okresie maceracji, nalewkę z pigwy należy przecedzić np. przez gazę do czystych butelek. Butelki z pigwówką odstawić na kilka miesięcy, aby trunek nabrał smaku i aromatu.
Jak długo nalewka z pigwowca powinna leżakować? Okres leżakowania nalewek owocowych jest bardzo istotnym elementem przygotowywania smakowitych domowych trunków. Osoby doświadczone w nalewkach domowej roboty są raczej zgodne co do tego, że im dłuższy okres leżakowania, tym lepiej. Leżakowanie to czas, kiedy smaki mają możliwość się "przegryźć" i nawzajem uzupełnić. W przepisach na nalewki domowej roboty bardzo często znajdziemy adnotację, że nalewka powinna dojrzewać minimum trzy miesiące. Jak jednak widać z dwóch powyższych przepisów, długość okresu leżakowania może się od siebie znacznie różnić, ponieważ uzależniona jest od konkretnego przepisu i sposobu przygotowywania smakowitego owocowego trunku.
Zobacz też: Ile dodać soli, aby kapusta wyszła znakomita? Gdy znasz odpowiednie proporcje kiszenie staje się proste