18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

W piwnicy mojego dziadka zawsze znajduje się taka nalewka z malin. Jest pyszna

Nalewka z malin jest jedną z najpopularniejszych nalewek owocowych w naszych spiżarniach. Sezon na maliny trwa długo, dlatego na przygotowanie pysznej nalewki z malin jest dosyć dużo czasu. Poznaj najlepsze przepisy na wyśmienitą nalewkę z malin.

Nalewka z malin króluje w naszych spiżarniach już od bardzo dawna. Nalewki owocowe pozwalają na zachowanie smaku i aromatu owoców sezonowych. Są nie tylko smaczne, ale mają też liczne właściwości prozdrowotne, o których warto pamiętać.  

Zobacz wideo Tarta z malinami. Idealny finał romantycznej kolacji

Nalewka malinowa - czym się charakteryzuje?

Czym charakteryzuje się nalewka malinowa? Nalewka malinowa jest ceniona od lat. Wyróżnia się intensywnie rubinowym kolorem, pod którym skrywa się szereg korzystnych dla zdrowia witamin i antyoksydantów. Maliny są cennym źródłem witaminy C, która wspiera układ odpornościowy i jest sprzymierzeńcem organizmu w czasie walki z sezonowymi infekcjami. Zawarte w malinach antyoksydanty działają z kolei ochronnie na komórki, ponieważ pomagają neutralizować wolne rodniki. Nalewka z malin działa przeciwzapalnie, a także korzystnie wpływa na układ trawienny i układ krążenia. Jak widać z powyższego, nalewka z malin może być sojusznikiem naszego zdrowia, ale należy pamiętać o tym, że wypełnienie tej roli gwarantuje tylko wówczas, gdy jest spożywana z umiarem.

Jak zrobić nalewkę z malin?

Gdy już poznaliśmy właściwości nalewki malinowej, pora dowiedzieć się, jak zrobić najlepszą nalewkę z malin. Aby nasza nalewka z malin wyszła naprawdę smakowita, należy przyłożyć dużą wagę do wyboru surowca, czyli owoców. Do przygotowania nalewki z malin na spirytusie lub wódce najlepiej sprawdzą się dojrzałe, ale nie przejrzałe owoce. Maliny powinny być świeże. Warto zwrócić również uwagę na to, aby owoce były zdrowe i pozbawione uszkodzeń. Przed przystąpieniem do pracy nad aromatyczną nalewką z malin, owoce należy dokładnie umyć i osuszyć. Niektórzy zalecają, aby lekko je rozgnieść, dzięki czemu będą mogły uwolnić więcej soku i owocowego aromatu.

Przygotowanie najlepszej nalewki z malin nie powinno stanowić problemu, jednak należy uzbroić się w cierpliwość. Proces dojrzewania nalewki z malin trwa nawet kilka miesięcy. W tym czasie smaki się "przegryzają", tworząc finalnie bardzo aromatyczną kompozycję.     

Nalewka z malin na spirytusie - prosty przepis

Nalewka z malin na spirytusie to must have w każdej spiżarni. Aby ją zrobić, przygotuj następujące składniki:

  • 500 g świeżych malin
  • 1 l spirytusu 70%
  • 350 g cukru
  • 350 ml wody

Sposób przygotowania:

Przygotuj owoce, zgodnie z powyższymi wskazówkami. W rondelku zagotuj wodę, a następnie wsyp do niej cukier i gotuj do momentu, aż cukier się rozpuści. Maliny umieść w szklanym słoju i zalej syropem cukrowym. Przykryj słój bawełnianą ściereczką i odstaw na dobę. Po upływie tego czasu przelej zawartość np. przez ściereczkę kuchenną do większego słoja/gąsiorka. Wyciśnij dobrze owoce i dodaj spirytus. Dokładnie wymieszaj, zamknij szczelnie słój i odstaw na trzy miesiące. Od czasu do czasu wstrząśnij zawartością. Nalewkę z malin przefiltruj np. przez bibułę i rozlej do butelek. Odstaw na ok. 5-6 miesięcy w chłodne miejsce.   

Nalewka z malin na wódce - kolejna propozycja 

Kolejna propozycja to nalewka z malin na wódce. Przygotuj następujące składniki:

  • 1 kg świeżych malin
  • 1 l wódki 40%
  • 0,5 kg cukru

Sposób przygotowania:

Umyte i osuszone maliny włóż do dużego słoika. Owoce zasyp cukrem, a następnie dodaj wódkę i całość delikatnie wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na ok. sześciu tygodni. Co jakiś czas potrząśnij słojem, ale zawartość dobrze się ze sobą połączyła, a cukier miał możliwość się rozpuścić. Przefiltruj nalewkę z malin np. przez gazę lub drobne sito, aby oddzielić pozostałości owoców od trunku. Nalewkę rozlej do butelek, a następnie odstaw na okres ok. 5-6 miesięcy, aby nalewka z malin dojrzała i nabrała aromatu.    

Nalewka malinowa - przepis według starej receptury. 

Na koniec przedstawiamy przepis na nalewkę malinową według starej receptury dziadka. Przygotuj:

  • 1 kg malin
  • 1-1,5 l spirytusu
  • 1 kg cukru 

Sposób przygotowania:

Przebrane maliny ułóż w dużym słoju na przemian z warstwami cukru (zacznij od malin). Słój nakryj potrójnie złożoną gazą i wystaw na słońce na dziesięć dni. Po tym czasie zlej sok, szczelnie zamknij i odstaw w chłodne miejsce. Maliny w słoju zalej spirytusem w takiej ilości, aby dokładnie przykrył owoce. Odstaw na dwa tygodnie. Zlej nalew i połącz z sokiem. Nalewkę z malin przefiltruj, a następnie przelej do butelek i odstaw do leżakowania (sześć miesięcy).   

Zobacz też: Takie pierogi w Chinach są niezwykle popularne. W Polsce nabierają rozpędu. Farsz to petarda

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.