Sałatki z kapusty na zimę są pełne cennych składników odżywczych. Kapusta może pochwalić się wyjątkowo bogatą wartością odżywczą. Znajdziemy w niej m.in. witaminę C, witaminę K, witaminy z grupy B, a także potas, wapń, magnez i żelazo. W kapuście znajdziemy antyoksydanty oraz błonnik, który wpływa na poprawę pracy układu trawiennego. Kiszona kapusta to doskonałe źródło probiotyków, wspierających zachowanie równowagi mikroflory jelitowej. Jak wykorzystać to warzywo do przygotowania przetworów zimowych? Poznaj nasze propozycje na sałatkę z kapusty na zimę w różnych wariantach.
Pierwsza sałatka z kapusty na zimę to propozycja, która z uwagi na dużą zawartość różnych warzyw, jest wyjątkowo bogata w cenne składniki odżywcze. Do jej przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno poszatkuj. Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Paprykę umyj i pokrój w cienkie plastry. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Czosnek obierz i pokrój w plastry. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszaj w dużej misce. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. W garnku zagotuj wodę z cukrem i solą. Gdy cukier się rozpuści, dodaj ocet i dokładnie wymieszaj. Gorącą zalewą zalej warzywa w misce i bardzo dokładnie wymieszaj. Przekładaj do wyparzonych słoików. Słoiki szczelnie zamknij i pasteryzuj (tu znajdziesz przepis).
Powyższa sałatka z białej kapusty na zimę może być wzbogacona o różne inne smaki, które nadadzą jej ciekawego aromatu. Aby jeszcze bardziej zwiększyć wartość odżywczą sałatki z kapusty na zimę, można dodać do niej także inne warzywa np. cukinię i ogórki. Jeżeli preferujemy słodsze smaki, to dobrym wyborem będą jabłka. Smak jabłek idealnie komponuje się ze smakiem kapusty i nadaje całej kompozycji świeżości.
Osoby preferujące bardziej pikantne potrawy, mogą z kolei dodać do sałatki z białej kapusty na zimę kilka posiekanych papryczek chili. Przepis można wzbogacić również ulubionymi ziołami i przyprawami, które nadadzą jej unikalnego charakteru.
Sałatka z czerwonej kapusty na zimę to kolejny prosty przepis, który warto wypróbować. Przygotuj następujące składniki:
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno poszatkuj. Jabłka i marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w półplasterki. Czosnek obierz i pokrój w plastry. Paprykę pokrój w kostkę. W dużej misce wymieszaj wszystkie warzywa. W garnku przygotuj zalewę. Wlej wodę, dodaj cukier i sól. Zagotuj, a gdy cukier i sól się rozpuszczą, dodaj ocet i dokładnie wymieszaj. Przygotowaną w ten sposób zalewą zalej warzywa w misce. Bardzo dokładnie wymieszaj (wszystkie składniki muszą być dobrze pokryte zalewą). Sałatkę z kapusty na zimę przełóż do wyparzonych słoików, ciasno ją układając. Słoiki szczelnie zamknij i pasteryzuj.
O czym warto pamiętać, aby sałatka z kapusty i papryki na zimę wyszła smaczna i pełna zdrowia? Przede wszystkim ważny jest wybór surowców, czyli naszych warzyw. Warzywa powinny być świeże i pochodzić ze sprawdzonego źródła.
Przetwory na zimę muszą być odpowiednio przechowywane, aby nie straciły na świeżości i nie uległy zepsuciu. Przed włożeniem sałatki z kapusty na zimę do słoików należy upewnić się, że zarówno słoiki, jak i nakrętki, są czyste i suche. Wszelkie zanieczyszczenia na ich powierzchni mogą prowadzić do rozwoju bakterii i pleśni, a w konsekwencji - do zepsucia produktu. Słoiki z sałatką z kapusty na zimę powinny być przechowywane w chłodnym i ciemnym miejscu (optymalna temperatura to 10-15°C).
Zobacz też: Ratuj ogórki przed zarazą - oprysk dziadka gwarantuje twarde, zdrowe ogórki. Idealne do kiszenia