• Link został skopiowany

Pulpety w sosie koperkowym z młodymi ziemniakami i surówką. Na samą myśl aż cieknie ślinka!

Pulpety w sosie koperkowym to wyśmienite danie, które w połączeniu z młodymi ziemniakami i ulubioną surówką stanowi idealną kompozycję smakową. Co zrobić, aby pulpety w sosie koperkowym wyszły odpowiednio miękkie i soczyste? Wypróbuj nasze wskazówki, a już nigdy nie będziesz narzekać, że mięso jest za twarde.
Pulpety w sosie koperkowym to idealne danie obiadowe dla każdego.
zdjęcie ilustracyjne, iStock

Pulpety w sosie koperkowym to klasyka letnich smaków. Danie gości na naszych stołach już od wielu lat, ale nie zawsze wychodzi takie, jakiego byśmy oczekiwali. Na co warto zwrócić uwagę podczas przygotowań? 

Zobacz wideo Cukiniowe pulpety, czyli sztuka osiągania kompromisów

Klopsy w sosie koperkowym — podstawowe składniki

Pyszne klopsy w sosie koperkowym to danie, które przygotowuje się w oparciu o kilka łatwo dostępnych składników. Klopsy, czyli małe okrągłe kuleczki mięsne, znane są w polskiej kuchni już od wieków. Do ich przygotowania tradycyjnie używane jest mięso mielone (wołowe, wieprzowe lub wieprzowo-wołowe), cebula, jajko, bułka namoczona w mleku i podstawowe przyprawy, czyli sól i pieprz. Sos koperkowy do pulpetów przygotowuje się natomiast ze świeżego kopru, śmietany, masła, mąki i bulionu. Poniżej prosty przepis na smakowite pulpety w sosie koperkowym wraz ze wskazówkami dotyczącymi poszczególnych etapów pracy.    

Pulpeciki w sosie koperkowym krok po kroku

Jak zrobić pulpeciki w sosie koperkowym krok po kroku? Pierwszym etapem przygotowania tego pysznego dania obiadowego jest wybór składników. Jak wspomnieliśmy już wyżej, do pulpetów w sosie koperkowym można wykorzystać mięso wieprzowe, wołowe lub wołowo-wieprzowe. Wiele osób preferuje wybór właśnie mieszanego mięsa, co daje gwarancję idealnego smaku i konsystencji. Aby pulpety były idealnie miękkie, warto zwrócić uwagę na to, aby mięso nie było zbyt chude i zawierało odpowiednią ilość tłuszczu. Poniżej lista składników potrzebnych do przygotowania pulpetów:

  • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego 
  • jajko 
  • czerstwa bułka (plus mleko do namoczenia bułki)
  • cebula
  • łyżka masła
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

Mięso mielone włóż do dużej miski. Czerstwą bułkę namocz w mleku przez ok. 10-15 minut, a następnie bardzo dokładnie wyciśnij z nadmiaru mleka i dodaj do miski z mięsem. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj do pozostałych składników. Do miski wrzuć także jajko i przyprawy — sól i pieprz. Całość bardzo dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Z powstałej masy formuj niewielkie kule. Każdą obtocz w mące, a następnie smaż z obu stron na rozgrzanym oleju.     

Sos koperkowy do pulpetów

Pora na sos koperkowy do pulpetów. Przygotujesz go z następujących składników:

  • 500 ml bulionu 
  • 2 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżek masła
  • 200 ml śmietany 18%
  • pęczka świeżego koperku 
  • przypraw: sól i pieprz do smaku 

Sposób przygotowania:

Zrób zasmażkę: na patelni roztop masło i dodaj mąkę, a następnie stopniowo wlewaj bulion. Zasmażkę ciągle mieszaj do momentu, aż sos zgęstnieje. Koperek drobno posiekaj i wrzuć na patelnię. Całość gotuj przez kilka minut. Śmietanę przełóż do szklanego naczynia, a następnie dodaj do niej kilka łyżek gorącego sosu i dokładnie wymieszaj, aby składniki połączyły się ze sobą. Wlej na patelnię i zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Przygotowane wcześniej klopsy włóż do sosu koperkowego i gotuj całość pod przykryciem przez kilka minut (mięso będzie wówczas idealnie miękkie). Podawaj np. z młodymi ziemniakami lub ryżem. 

Sos koperkowy — przepis na sos do pulpetów bez śmietany

Jak inaczej można przygotować sos koperkowy? Przepis na sos koperkowy do pulpetów najczęściej zawiera śmietanę, ale jeżeli zależy nam na "odchudzeniu" sosu, to można sięgnąć także po jogurt naturalny. Poniżej przepis. 

Składniki:

  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 
  • 300 ml bulionu 
  • pęczek świeżego koperku 
  • łyżka masła
  • łyżka mąki pszennej 
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku  

Sposób przygotowania:

Na patelni roztop łyżkę masła, dodaj mąkę i chwilę podsmaż, a następnie stopniowo dodawaj bulion. Mieszaj energicznie do czasu, aż powstanie zasmażka o gładkiej konsystencji. Sos zdejmij z ognia. Do lekko ostudzonego sosu dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj całość (dodanie jogurtu w czasie gotowania może spowodować jego zważenie). Dodaj posiekany koperek i dopraw solą i pieprzem według uznania.

Klopsiki w sosie koperkowym — kilka wskazówek

Choć klopsiki w sosie koperkowym najczęściej przygotowuje się w oparciu o mięso wieprzowo-wołowe, to przepis można modyfikować według własnego uznania i pulpety przyrządzić np. z mięsa drobiowego. Należy mieć jednak na uwadze, że mięso drobiowe jest chudsze, niż wołowe czy wieprzowe, dlatego drobiowe pulpety w sosie koperkowym mogą być nieco twardsze. Ważnym składnikiem klopsików jest także bułka. Niektórzy dodają bułkę tartą, ale warto wiedzieć, że zwykła bułka pszenna namoczona w mleku również ma decydujący wpływ na finalną konsystencję pulpetów. Bułka pochłania wilgoć i pęcznieje, dzięki czemu pulpety stają się idealnie soczyste, a każdy kęs rozpływa się w ustach. 

Zobacz też: Jak przemycić warzywa do obiadu? Ja dodaje je do obłędnych klopsików i duszę w aromatycznym sosie

Więcej o: