10 sposób na parówki w cieście francuskim — koniecznie wypróbuj, a już nigdy nie sięgniesz po żadną inną przekąskę. Parówki z kapustą kiszoną owinięte w ciasto francuskie to prawdziwa petarda na stole.
Pierwszy przepis to mini parówki w cieście francuskim, czyli najbardziej klasyczna wersja tej popularnej przekąski. Mini parówki w cieście francuskim przygotujesz w bardzo prosty sposób. Będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozwiń na płaskiej powierzchni, a następnie pokrój w prostokąty o wymiarach ok. 2 x 10 cm. Każdą mini parówkę owiń kawałkiem ciasta francuskiego pilnując, aby ciasto dobrze przywarło do parówki. Parówki owinięte ciastem francuskim umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Piecz przez ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Nasza druga propozycja to parówka w cieście francuskim z serem. Pyszną przekąskę przygotujesz z wykorzystaniem powyższej receptury na klasyczne parówki w cieście francuskim. Wystarczy, że dodasz kawałek sera (np. cheddar, gouda), a następnie zawiniesz parówkę w ciasto francuskie. Reszta procedury zostaje bez zmian.
Przepisy na parówki w cieście francuskim to cała gama ciekawych i pysznych propozycji. Nasz kolejny przepis to parówki w cieście francuskim z warzywami. Tak jak poprzednio — bazujemy na przepisie podstawowym i dodajemy do niego ulubione warzywa. Może być to np. marchewka, papryka, cebula, cukinia. Przed zawinięciem warzywa należy przez chwilę podsmażyć na oliwie, aby zmiękły i odparował z nich nadmiar wody.
Czwarta propozycja to parówki w cieście francuskim z warzywami kiszonymi, a dokładnie z kiszoną kapustą. Kiszona kapusta nadaje bardzo ciekawego posmaku, a jednocześnie jest bardzo zdrowa. Kapustę należy bardzo dokładnie odsączyć z nadmiaru soku, a następnie drobno poszatkować i podsmażyć na maśle. Kapustę kiszoną odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wraz z parówką nakładamy na kawałek ciasta francuskiego i zawijamy. Pieczemy w taki sam sposób, jak w przepisie podstawowym.
Pora na parówki w cieście francuskim dla dzieci. Dzieciom przekąskę można podać w bardziej fantazyjny sposób, np. owijając ciasto francuskie wokół parówki w formie spirali. Pozostała część przepisu jest taka, jak w przepisie podstawowym. Przed pieczeniem ciasto należy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać np. makiem lub sezamem. Najmłodszym parówki w cieście francuskim najlepiej smakują z dodatkiem ketchupu.
Przepisy na parówki w cieście francuskim dobrze smakują w różnych odsłonach. Nasza kolejna propozycja to parówki w cieście francuskim ze szpinakiem i serem feta. Tak, jak poprzednio, korzystamy z przepisu bazowego z tą różnicą, że na każdy prostokąt ciasta francuskiego nakładamy odrobinę podsmażonego szpinaku i pokruszonego sera feta.
Nasza siódma propozycja to mini parówki w cieście francuskim z karmelizowaną cebulą. Cebulę należy obrać i pokroić w piórka, a następnie podsmażyć na maśle z odrobiną cukru. Karmelizujemy do momentu uzyskania przez cebulę pięknego złotego koloru.
Kolej na parówki w cieście francuskim z warzywami i serem. Naszym warzywem jest tutaj czerwona papryka, którą (pokrojoną w paseczki) należy ułożyć na każdym kawałku ciasta francuskiego, a następnie "przykryć" plastrem sera i parówką.
Przepisy na parówki w cieście francuskim o pikantnym posmaku mają swoje liczne grono zwolenników i często są serwowane jako przekąska podczas spotkań towarzyskich. Aby je przygotować, można posmarować ciasto francuskie np. musztardą lub pikantnym sosem pomidorowym.
Na końcu naszego zestawienia 10 sposobów na parówki w cieście francuskim znajdują się parówki z boczkiem w cieście francuskim. Pieczony boczek nadaje chrupkości i sprawia, że każdy kęs naszej przekąski smakuje naprawdę wyśmienicie.
Zobacz też: Więcej nie ugotujesz parówek. Będą chrupiące i z ciągnącym serem. "W domu robimy tak od 20 lat"