Drożdżówka z dżemem to tradycyjny wypiek, który od wielu lat gości w piekarniach i na półkach sklepów spożywczych. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się domowe drożdżówki z dżemem, których smak może spokojnie konkurować z produktami z najlepszych cukierni.
Drożdżówki z dżemem to bardzo szeroka kategoria. Do przygotowania najpyszniejszych drożdżówek z dżemem można użyć różnego rodzaju nadzienia. Najczęściej sięgamy po drożdżówki z dżemem truskawkowym, drożdżówki z dżemem wiśniowym i drożdżówki z dżemem morelowym. Każdy z nich ma swój niepowtarzalny smak, który idealnie komponuje się z puszystym ciastem drożdżowym, tworząc razem smakowitą kompozycję. Oczywiście najpyszniejsze drożdżówki z dżemem można przygotować także z innego rodzaju nadzienia, kierując się indywidualnymi preferencjami smakowymi. Skupmy się jednak na tej najbardziej klasycznej wersji domowej drożdżówki z dżemem.
Drożdżówka z marmoladą truskawkową to najbardziej klasyczna wersja tej słodkiej przekąski. Aby przygotować smakowite domowe drożdżówki z dżemem truskawkowym, będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
Przygotuj rozczyn: do miski wlej ciepłe mleko, a następnie dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki i pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut, aż powstanie piana. W drugiej misce wymieszaj ze sobą pozostałą mąkę i cukier oraz szczyptę soli. Dodaj rozczyn, roztopione masło, 1 całe jajko i 1 żółtko (białko zachowaj do posmarowania drożdżówek). Wyrabiaj ciasto przez ok. 10-15 minut, a następnie przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Drożdżówki z marmoladą truskawkową możesz przygotować mniejsze lub większe — w zależności od tego, jakiej wielkości słodkie przekąski preferujesz. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na równe części (maksymalnie 16 niedużych drożdżówek), a następnie każdą część rozwałkuj na kształt okręgu. Na środek każdego kawałka nałóż łyżkę (lub trochę więcej) dżemu truskawkowego. Ciasto zawiń, formułując bułeczki. Możesz zawinąć drożdżówki dokładnie w ten sam sposób, jak tradycyjne pierogi. Uformowane w ten sposób drożdżówki z dżemem truskawkowym układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odstępu między drożdżówkami. Blachę z drożdżówkami z dżemem truskawkowym przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Przed umieszczeniem w piekarniku każdą drożdżówkę posmaruj białkiem. Piecz przez ok. 20-25 minut, do momentu uzyskania złocistego koloru.
Smaczne i szybkie drożdżówki z dżemem można przygotować także z innego przepisu na ciasto drożdżowe, do którego wyrobienia możesz wykorzystać robota kuchennego. Do przygotowania szybkiego ciasta drożdżowego będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
Do dużej misy robota kuchennego wsyp mąkę, dodaj cukier, szczyptę soli, a następnie 1 całe jajko i 1 żółtko (białko zostaw do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem), pokruszone drożdże, roztopione masło (koniecznie przestudzone) oraz jogurt. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrabiaj hakiem do ciasta drożdżowego przez kilka minut. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Wyrośnięte ciasto podziel na równe części. Każdą rozwałkuj w okrąg, a na środku ułóż łyżkę dżemu owocowego. Zawiń w kształt bułeczki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny. Każdą bułeczkę posmaruj białkiem, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C. Czas pieczenia powinien wynosić ok. 20-25 minut.
Przepis na drożdżówki z dżemem można modyfikować na różne sposoby. Pierwsza modyfikacja to samo nadzienie. Nasze drożdżówki można wypełnić dowolnie. Oprócz ulubionego dżemu mogą być to także świeże owoce, np. borówki, wiśnie lub maliny. Przed pieczeniem drożdżówki można posypać kruszonką lub udekorować je posiekanymi rodzynkami bądź orzechami. Innym pomysłem jest posypanie drożdżówek odrobiną cukru pudru. Niezależnie od sposobu serwowania, domowe drożdżówki z dżemem to smakowita słodka przekąska, która z pewnością zachwyci Twoich domowników i gości.
Zobacz też: Bułeczkę zawsze wypełniaj tym. To nie dżem, ser, czy budyń. To nadzienie można zjeść tylko teraz