Ciasteczka z ciasta francuskiego możesz przygotować na różnego rodzaju okazje. Jest to dobra propozycja na codzienną przekąskę lub deser na ostatnią chwilę, ponieważ przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilka chwil.
Ciastka z ciasta francuskiego to niepozorny deser, który łączy w sobie słodycz ulubionego dżemu i kruchość ciasta francuskiego. Mimo swojej prostoty, ciasteczka z ciasta francuskiego z dżemem uchodzą za jedną z najsmaczniejszych słodkich przekąsek i często goszczą na naszych stołach. Warstwowa struktura ciasta francuskiego jest wynikiem wielokrotnego składania i wałkowania ciasta z masłem. Samodzielne przygotowanie tradycyjnego ciasta francuskiego jest sporym wyzwaniem kulinarnym i wymaga doświadczenia i cierpliwości. Na szczęście w sklepach możemy znaleźć wysokiej jakości gotowe ciasto francuskie, dzięki któremu przygotowanie smakowitych ciasteczek z ciasta francuskiego z dżemem staje się banalnie proste i szybkie.
Ciastka z ciasta francuskiego z dżemem mogą być przygotowane na wiele różnych sposobów. Wybór nadzienia zależy od indywidualnych preferencji smakowych i daje niemal nieograniczone możliwości. Najczęściej ciasteczka z ciasta francuskiego z dżemem są przygotowywane z użyciem dżemu malinowego, truskawkowego i morelowego. Dużą popularnością cieszy się także nadzienie o smaku śliwkowym, a niekiedy spotkać możemy także ciasteczka z ciasta francuskiego z dżemem z czarnej porzeczki. Każdy wymieniony wyżej rodzaj nadzienia tworzy niepowtarzalną kompozycję smakową, która idealnie pasuje do kruchości ciasta francuskiego. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na ciasteczka z ciasta francuskiego z dżemem, które przygotujesz w zaledwie kilka chwil.
Przepis na ciasto francuskie z dżemem nie należy do skomplikowanych i opiera się na niewielkiej ilości składników. Do przygotowania pysznych ciasteczek z ciasta francuskiego z dżemem będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
Gotowe ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy z niego kwadraty o tej samej wielkości. Ciasto francuskie można pokroić nożem lub wykorzystać do tego foremki do wykrawania ciasteczek. Na środku każdego kawałka ciasta francuskiego umieszczamy niewielką ilość dżemu owocowego. W zależności od wybranego kształtu ciasteczek możemy np. złożyć je na pół lub nałożony na środek dżem przykryć drugim kawałkiem ciasta i ostrożnie je zlepić. Ciasteczka z ciasta francuskiego z dżemem układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Pieczemy przez ok. 15 minut. Ciasteczka powinny mieć złocisty kolor. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasteczka studzimy, a następnie posypujemy odrobiną cukru pudru.
Ciastka francuskie z dżemem owocowym zazwyczaj znikają w mgnieniu oka, ale jeżeli chcielibyśmy naszą słodką przekąskę zostawić na później, to warto wiedzieć, w jaki sposób powinna być przechowywana. Ciasteczka z ciasta francuskiego z dżemem można przechowywać przez kilka dniu po upieczeniu i nadal zachowają swój wyjątkowy smak (choć najlepsze są bezpośrednio po zrobieniu). Ciastka francuskie z dżemem najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ważne jest, aby przed włożeniem do pojemnika ciasteczka były całkowicie ostudzone. W przeciwnym razie ciasto może stracić swoją kruchość i chrupkość.
Ciasto francuskie na słodko z dżemem to banalnie prosta przekąska, której smak jest doceniany już od bardzo dawna. Ciasteczka z ciasta francuskiego z dżemem są idealnym rozwiązaniem na co dzień, ale sprawdzą się także podczas różnego rodzaju uroczystości i świąt. Można je podać zarówno na eleganckim przyjęciu, jak i podczas swobodnego spotkania ze znajomymi. Znakomicie sprawdzą się także jako przekąska do pracy lub na rodzinny piknik.
Zobacz też:
Proteinowe ciasteczka dla tych, którzy do tej pory odmawiali słodyczy. Ale dla łasuchów też