Dynia to bezapelacyjnie królowa jesieni. Możemy z niej wykonać piękne sezonowe dekoracje, ale swój prawdziwy potencjał pokazuje w kuchni. Przepisy z wykorzystaniem dyni jest mnóstwo, jednak jednym z najpyszniejszych przetworów, jakie możemy wykonać z tego warzywa, jest aromatyczny dżem. Koniecznie wypróbuj ten przepis. To smak jesieni zamknięty w słoiku.
Czego potrzebujemy, żeby wykonać aromatyczny domowy dżem z dyni? Ten z dodatkiem pomarańczy znika od razu. Najlepiej od razu zrobić dwie porcje.
Składniki:
1. Zaczynamy od umycia dyni i obrania jej ze skóry. Warto uzbroić się w porządny nóż do obierania lub obieraczkę. Jeśli nie chcemy męczyć się z twardą skórą, najlepiej wybrać dynię odmiany hokkaido.
2. Obraną dynię pozbawiamy miąższu (najlepiej zrobić to metalową łyżką). Następnie dynię kroimy w dużą kostkę i wrzucamy do garnka.
3. Obieramy i siekamy imbir, dorzucamy go do dyni. Wszystko zalewamy niewielką ilością wody, tak, żeby zakrywała składniki. Gotujemy, aż dynia zmięknie.
4. Do garnka dorzucamy cynamon, kardamon, goździki, cukier i substancję żelującą.
5. Z pomarańczy wyciskamy sok i dodajemy go do gotującego się dżemu.
6. Gotowy dżem blendujemy na gładką, aksamitną masę. Na tym etapie warto go spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku.
7. Gorący dżem przekładamy do czystych, wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Tak przygotowany dżem możemy przechowywać w spiżarni lub w kuchennej szafce. Będzie idealnym dodatkiem do kanapek, ale możemy też wykorzystać go do jesiennych naleśników lub gofrów. Dżem dyniowy będzie także doskonałą bazą do nadzienia jesiennej tarty. Goście z pewnością będą prosić o dokładkę.
Aromatyczny dżem dyniowy to nie tylko sposób na zachowanie na dłużej ulubionego jesiennego smaku. Dynia to warzywo bogate w wiele składników, których nie może zabraknąć w naszej codziennej diecie. Zawiera witaminy i antyoksydanty, które wspomogą naszą odporność w okresie jesienno-zimowym. Jedzenie dyni dzięki zawartym w niej alfa- i betakarotenach może spowalniać procesy starzenia się organizmu. Dlatego dynię warto włączyć do naszego domowego menu, nie tylko ze względu na jej wyjątkowy smak.